web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Savner forståelse for «usynlig» smertesykdom

– Det er en del leger innenfor helsevesenet som faktisk velger å si at fibromyalgi ikke eksisterer. Enkelte sier at det bare er noe som foregår i pasientens hode.

Ifølge VG er det overlege Karin Øien Forseth ved Rikshospitalet i Oslo som sier dette

Men jeg velger å tro at det er journalisten som legger ord i munnen på Forseth her, for det er ikke slik at det å tro at en sykdom er psykosomatisk, altså “foregår i pasientens hode”, er det samme som å mene at sykdommen ikke eksisterer.

Faktisk vil jeg vel påstå at det er vel så drøyt å hevde, slik Forseth indirekte og angivelig gjør her, at psykosomatisk sykdom ikke er ORDENTLIG sykdom, som å kritisere allmenleger rundt i det ganske land for å ikke være oppdatert på det nyeste nye innen forskning rundt fibromyalgi.

Vi må slutte å være så innmari redde for all sykdom som kan “sitte i hodet”?

3 Comments

 • 6 November, 2008 - 12:22 am | Permalink

  Problemet er jo at det ofte er slik at helsepersonell, enten det er leger, sykepleiere eller spesialister innen det ene eller andre som mener at psykisk psykdom er det samme som fri fantasi.

  Om det var slik at man faktisk tok psykosomatiske sykdommer på alvor, så ville det ikke vært så fullt så farlig om man av og til tok feil av hva som var hva.

  Utover det er jeg enig i at å se på psykisk sykdom, enten det gjelder psykosomatikk eller andre psykiske lidelser som noe mindreverdig eller “dårlige” enn fysiske er tull.

  Om man nå overhode _kan_ skille mellom psyke og soma?

  Men ofte blir det ganske klart feil. Som når en foreleser på medisinstudiet i Oslo for få år siden (og kanskje fremdeles) mener at bekkenløsning bare er “hysteri” og at det ikke er en fysisk lidelse.

 • sidsel
  6 November, 2008 - 5:49 pm | Permalink

  Den gang jeg ble uføretrygdet for ikke mange årene siden var det en psykiater som skulle komme til å legge hånden på vektskålen. Han forsto at jeg hadde smerter som man kunne diagnostisere som fibromyalgi men valgte en annen diagnose. Jeg vet at trygderetten for en god del år siden advarte sterkt mot å bruke diagnosen og noe jeg som jus-student fikk lære mye om hva gjelder Trygderettens praksis. Jeg har fibromyalgi og trenger ingen lege for å forstå det. Med psykosomatisk smerte forstår jeg at i en tilstand der jeg er mentalt sliten settes det igang en prosess som utløser smerte som relaterer seg til fibromyalgien. Ergo kan vi snakke om høna og egget. Det er altså ikke min mentale situasjon som i utgangspunktet ga meg fibromyalgi. Jeg er dessuten er svært ressurssterk kvinne og kanskje nettopp derfor ble jeg syk. Det er dog et lyspunkt og det er at jeg ikke lenger trenger stresse når jeg er syk i perioder. Jeg har jo trygden!

 • 23 February, 2009 - 11:40 am | Permalink

  Jeg fikk diagnosen FM i 96, men min lege tror at jeg har hatt FM siden 86. 😉 Men min første lege sa bestandig når jeg kom til ham med mine smerter at jeg trolig var hupokonder 👿 Men nå har jeg en lege som forstår og vil lære mer om FM. så nå er ham støttemedlem i NFF. 😆 Så nå har jeg en lege som trur meg når jeg sier at jeg har vondt noen steder. :mrgreen: 😛 Det jeg håper på er at Norge kan presse fastlegene til å læer mer om FM.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: