web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Fyr og flamme

Dansk mesterverk

Den andre verdenskrigen slutter aldri å fascinere. Der den norske storfilmen Max Manus får premiere om en snau måned, har danskene sluppet sin storfilm om sine motstandshelter, Flammen og Citronen, tidligere i år, og virkelig gitt oss noe å strekke oss etter. Og i samme slengen kunne vi sikkert også nevnt Paul Verhovens Black Book, som riktignok er et par år gammel, men også omhandler motstandsbevegelsen i et perifert land under krigen, og var en massiv suksess. Men den har vi ikke sett, så det gidder vi ikke.

Men motstandsbevegelsen altså. I Norge er vi flasket opp med historier om gutta på skauen, helter i Telemark, tungtvann og Kjakan Sønsteby. Vi var i krig med tyskerne, og motstandsbevegelsen var tapre gutter som kjempet mot fascismen som best de kunne. De som av en eller annen grunn ikke kunne dra på skauen var også tapre motstandere av Hitler, med binders på jakkeslaget, ulovlig radio på loftet, og kanskje en trykkpresse gjemt på låven der man i tillegg til å trykke opp illegale aviser gjerne også gjemte et par jøder på vei til Sverige, eller kanskje en nedskutt flyger fra RAF.

Hver gang noen prøver å pirke litt borti disse mytene er det noen som blir fryktelig sure og grinete.

Og mens vi mimrer over Blucher, slaget om Narvik, og den generelle norske motstanden mot okkupasjonen, så ler vi kanskje litt av Danmark som lot seg rulle over på et par timer. Om den danske motstandsbevegelsen vet vi kanskje ikke så mye? Hadde de sånt noe da?

Joda, opptil flere stykker, hvorav den største og mest aktive kalte seg for Holger Danske. Dannet av veteraner som hadde vært i Finland og slåss mot russerne under vinterkrigen, vokste gruppa etterhvert til rundt 350 mann ved krigens slutt. De sto bak rundt 100 sabotasjeoperasjoner, og rundt 200 drap på tystere og kollaboratører. To av medlemmene var Jørgen Haagen Schmidt og Bent Fauerschou-Hviid, muligens bedre kjent under sine aliaser, henholdsvis Citronen og Flammen.

Det er altså disse to det handler om i filmen som bærer deres navn.

Og FOR en film det har blitt da. Underveis tar jeg meg i å sitte og tenke at denne historien jo MÅ være for god til å være sann. Hvilket den kanskje også er. Noen historikere har gått ut mot filmen og sagt at den ikke tegner et korrekt bilde av Flammen og Citronen, motstandsbevegelsen, og hendelser rundt dette. Regissør Ole Christian Madsen tar imidlertid ingen kritikk. Utover at man selvfølgelig velger hvilke hendelser man vil vektlegge, og har gjort en og annen endring av hensyn til dramatikken, så tviholder han på at det historiske er korrekt, og nøye sjekket på forhånd.

For min del bryr jeg meg lite om den debatten, for Flammen og Citronen har blitt en fantastisk film, helt der oppe med det aller beste jeg har sett i år. En film om krig, lojalitet og blind tro. Om terrorisme, eller motstandskamp om du vil, og kostnadene ved å velge den veien. Er det verdt det? Er motstand alltid verdt det? Fedrelandet alltid verdt å kjempe – og dø – for? Finnes det noe rett og galt, eller er alt nødt til å ende opp som gråsoner?

Filmatisk ser det rett og slett fantastisk ut, jeg får assosiasjoner til amerikanske gangsterdramaer som Millers Crossing, Once upon a time in America, og Martin Scorcese. Det vises at dette er en særs påkostet film etter skandinavisk målestokk. Thure Lindhardt er veldig god som den brennende anti-fascisten med det røde håret som har gitt ham sitt alias. Mads Mikkelsen ikke noe dårligere som en stadig surere Citron, og sånn kan vi i grunnen bare fortsette.

Men et sted må vi vel slutte, så hvorfor ikke her; Lista er lagt for Max Manus, det skal bli spennende å se hvilken behandling våre motstandshelter har fått på lerrettet.

4 Comments

 • 28 November, 2008 - 12:07 pm | Permalink

  Flammen og citronen er knallbra. Mye godt på grunn av Mikkelsens skulespillerprestasjoner synes jeg

 • 28 November, 2008 - 4:15 pm | Permalink

  Jag har länge velat se den här filmen och ska efter dit genomgång också göra det.

  Vore kul om kollade in min blogg http://kulturfascist.blogspot.com.
  Jag skriver också en del om film och kultur i övrigt!
  Konstruktiv kritik eller andra kommentarer uppskattas! 🙂

  Med vänliga hälsningar
  http://kulturfascist.blogspot.com

 • 28 November, 2008 - 7:37 pm | Permalink

  Jeg likte den også, – særlig fordi den river ned heltene og stiller en del spørsmål om forholdet mellom motstandskamp og terrorisme.

 • 29 November, 2008 - 2:03 pm | Permalink

  Så akkurat Mads Mikkelsen i en utrolig god rolleprestasjon i filmen “Etter bryllupet” som ble sendt på TV. Bare det ville gjøre denne filmen interessant for meg. Men temaet er jo også tiltrekkende for en langt på vei eks ‘væpna revolusjon’-tilhenger…

  DVD-overvåker denne. Takk for tipset.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: