web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Bare 40 prosent nyheter i VG-nyhetene

– OI! DET DER ER JO Norges største avis! Det er altså førti prosent nyheter i nyhetene.

Det er interessant, mener Tore-Jan Slegge.

Vi har tatt med forsidene fra noen vanlige norske nettaviser for å ta en nærmere titt på hva vi egentlig leser.

Slegge er leder av bevegelsen Slow News Oslo-avdeling, og er opptatt av hva som egentlig befinner seg i nyhetsbildet som vi tar inn hver dag.

Bevæpnet med Google og mysende blikk hjelper han oss med å dekode den lille skriften under overskriftene i norske nettaviser.

Av og til bruker produsenten Sex-ordet på tilsetningssakene, av og til ikke.

– I mange tilfeller velges navnet på personen fordi bruk av mange Sex-ord oppfattes som negativt, sier Slegge.

– I noen tilfeller der personnavnet har fått negtiv oppmerksomhet, for eksempel Mads Larsen (ML), velges Sex-ordet (her: Globalt sølibat) i stedet.

Det kan altså være vanskelig å vite nøyaktig hva avisene inneholder uten en oversikt over Sex-ordenes nummer, navn og egenskaper.

MEN DET ER ikke bare Sex-ord som skjuler seg i ingredienslistene på nettavisene.

Med et nennsomt blikk kan man finne fram til sammensetningen av sakene, hvilke triks som er brukt for å gjøre produksjonen mest mulig salgbar – rett og slett avsløre hva du egentlig leser hver dag.

Og det viser seg at selv den flate «nasjonalavisa» VG har noe å skjule hvis man bare leser ingredienslista godt nok.


VG

Ingredienser:
Nyheter, Fotball (21,4%), Sport, nettnyheter (nyheter som er verdig en plass i papirutgaven (40,0%), Nakne kjendiser, julebruskongen, Gørild Mauseth (bl.a. fiskepuling), Lene Alexandra, Jan Thomas, nettby, mat og drikke, fyllstoff (Sex-ord i alle varianter), Tommy Sharif, VGBlogg, Dine Penger, Rampelys, TV-stoff, Dorthe Skappel, Hollywood.

Slegges kommentarer:

– Fotball er ikke den verste sporten, iallfall. Men nettnyheter, hva er det? Det var en merkelig betegnelse. Jeg har aldri skjønt hva slags nyheter som er på VGNett, det lukter noe rart. Hvis jeg hadde blindlest nyhetene som er på VGNett, tror jeg ikke jeg ville klart å identifisere svineriet.

– I nettnyhetene inngår altså 40 prosent nyheter som er verdig en plass i papirutgaven, nakne kjendiser, Lene Alexandra og Jan Thomas. Det høres nesten ut som rekonstruerte nyheter. Det er 40 prosent nyheter i nyhetene, dét er interessant. Resten er «blåst opp» med silikon, og botox.

Dagbladet


Ingredienser:
Nyheter, sport, kjendiser (20,3%), kultur (1,9%), magasinet, reise, forbrukerstoff, debatt, blink, tegneserier, Jan Thomas, Britney Spears: Sex-ord 100 til 249, 258 til 374, klubben i mitt hjerte, sexråd til unge: (analsex, oralsex, mm).

Slegges kommentarer:

– Det ser helt greit ut et stykke. Men så kommer Sex-ordene.

– Tilsatt Britney Spears er for å øke nysgjerrighetseffekten til nyhetene. Problemet med prosessene bak nyheter på nett er at de er veldig framskyndet, det skal skje fort. Når man har en klikketid ned mot 15 sekunder, må man ha pupper som får klikkeprosessen til å gå raskere enn vanlig.

Aftenposten

Ingredienser:
Norsk politikk, innenriks, utenriks 9%, kuksure kronikker (ML, PZM, HNH, AF), smaksforsterker (dagens middagstips) og farge (Mohammad Usman Rana).

Slegges kommentarer:

Kuksure kronikker er ikke det helt store. Det er ganske mye fake her. «Norsk politikk» vil jeg tro er ferskvare, men dagens middagstips er ikke nyheter, men et liksomprodukt.

– Farge (Mohammad Usman Rana) er en politisk korrekt framstilt debattforsterker som de lærde strides om. Det kan gi helseproblemer for overfølsomme, og bør ikke leses av hyperaktive.

VGNetts redaktør  Espen Egil Hansen sier til Hjortheblogg at «nettnyhetene» med bare 40 prosent nyheter i, er av førsteklasses kvalitet og viktig for VGs unike posisjon.

– Den originale VGNett har vært på markedet i snart 13 år med tilnærmet samme oppskrift. Vi har ingen planer om å tukle med nettnyhetene som fungerer så bra. For øvrig har vi hele tiden vært åpne om nyhetene, de ligger jo på forsiden, sier Hansen.

Via Dagbladet

10 Comments

 • 8 December, 2008 - 4:15 pm | Permalink

  Hehe. Genialt! Jeg likte denne setningen:

  “Når man har en klikketid ned mot 15 sekunder, må man ha pupper som får klikkeprosessen til å gå raskere enn vanlig.”

 • Tøsecompagniet
  8 December, 2008 - 6:15 pm | Permalink

  Aaahahahahahaha, fantastisk! Slikt hjelper på hverdagen til en stakkels eksamensleser!

 • 9 December, 2008 - 12:09 am | Permalink

  Ahh. Det er mye mer vitenskapelig enn jeg hadde forestilt meg. Som regel ser det så tilfeldig sammenrasket ut at jeg ikke hadde drømt om at det lå en plan bak. Men det gjør det altså.

  Men hvorfor har Blabladet hoppet over Sex-ord 250-257? Hvilke ord ER egentlig det?

  Hilsen
  *nysgjerrig, vitenskapelig orientert leser*

  • Hjorthen
   9 December, 2008 - 1:31 am | Permalink

   Er du helt sikker på at du vil vite det Isk? Du som er sånn derre ordentlig blåblogger og det ene med det andre?

   • 9 December, 2008 - 4:27 pm | Permalink

    Nei, kanskje ikke? Vi blåbloggerne er jo følsomme sjeler, særlig de av oss som bor i Bærum. Noe ønsker vi rett og slett ikke innsikt i.

    😀

    • tb
     9 December, 2008 - 10:25 pm | Permalink

     med full rett, vil noen si…de ordene der er så våvede og dristige at det rett og slett holder å si nummeret… Sier man f.eks. “253”, uten at tilhørerne rødmer, vet man at man har kommet i dårlig selskap.. for ikke å snakke om “256”, kjenner at bare det å skrive det her nå, mens jeg fortvilet forsøker å teke på kalde dusjer og lange løpeturer i skog og mark, får meeg til å rødme i skrekkblandet .. ett eller annet.. mista helt tråden der.. såpass sterkt er det.. 😳 🙄

 • KEE, Skien
  9 December, 2008 - 12:47 pm | Permalink

  Men med en hevetid, unnskyld skrivetid, på bare 15 minutter så ma man jo tilsette litt sex for at avisen skal bli oppblåst nok?

 • Kroblin
  9 December, 2008 - 3:46 pm | Permalink

  Praktfullt utført!

 • Pelle
  9 December, 2008 - 9:20 pm | Permalink

  Haha! Genialt!

  Fulgte en link på Dagbladet-saken, og må si at dette var en særdeles god omskrivning. Har så langt nærmest aldri lest en eneste blogg, men ser her at jeg åpenbart kan gå glipp av ett og annet.

  • Hjorthen
   10 December, 2008 - 1:18 am | Permalink

   Blogger er vel av varierende kvalitet, akkurat som alt annet, men joda, det er mye bra også!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: