web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Blogginnlegg på trykk?

Hva sier det om Aftenpostens prioriteringer av debattinnlegg når politikerkjendiser får blogginnlegg på trykk? 12. desember skriver Torbjørn Røe Isaksen et svar på en interessant og forfriskende kronikk av Nils Christie (5. desember). Røe Isaksen føler tydeligvis at han bør bidra til at det eksisterende verdisystemet vårt får bestå, og sender inn noen usakligheter som enhver ukjent person ville fått i retur av redaksjonen. Men han får dem på trykk.

Forvrenger Nils Christies budskap  – Aftenposten.no.

Ser man det ja, her har filosof Vemund Warud funnet ut hva som er forskjellen på en kronikk og et blogginnlegg. Nemlig usakligheter! Bloggen er blitt det nye Science Fiction, der Science Fiction-bøker som er for bra til å være Science Fiction må kalles noe annet enn Science Fiction, slik at eliten ikke får problemer med kart og terreng i det litterære landskap.

Heretter er det altså slik at gode blogginnlegg som ikke inneholder usakligheter, egentlig er kronikker, mens kronikker som inneholder usakligheter heretter må kalles blogginnlegg. Uavhengig av hvor de er publisert.

Og Aftenposten skal skifte navn til Aftenbloggen?

11 Comments

 • 20 December, 2008 - 2:11 am | Permalink

  Det er et finfint sorteringssystem.

 • 20 December, 2008 - 2:02 pm | Permalink

  Og Dagbladet heiter då naturleg nok Dagbloggen. Genialt!

 • 20 December, 2008 - 2:42 pm | Permalink

  Det forundrer meg stort at man trenger en filosof for å tenke gjennom slike ting. Fra grunnfag/batchelortiden på tulliversitetet synes jeg å huske at filosofer i stor grad beskeftiget seg meg fundamentale ting som eksistens, kunnskapens beskaffenhet og grunnleggende etikk. Moro…
  Uansett, jeg skjønner ikke bæra av den stadige tulledebatten om hva som gjør ting verdige til å komme på trykk, hva som gjør et innlegg seriøst eller ikke. Hva som er journalistikk og hva som er kvalitet. Hva om vi gjør et forsøk med å sende inn bloggpostkladder til diverse redaksjoner for å spørre om de syndes innlegget er godt nok til å publiseres på vår egen blogg? Vil dette føre til en større grad av kvalitet? Jeg synes å høre noen som hvisker litt halvkvalt og desperat “blogging er viktig javisst, men tro for all del ikke at det er viktig på noen som helst måte, det er jo bare useriøst tull..” Det er…’funny azz’
  Anyway, god jul hjorten! ikke bli rullefull..

  • 20 December, 2008 - 2:44 pm | Permalink

   *rettelse: …Jeg synes å høre noen som hvisker litt halvkvalt og desperat “blogging er *flott javisst, men tro for all del ikke at det er viktig på noen som helst måte, det er jo bare useriøst tull..”

 • 20 December, 2008 - 2:50 pm | Permalink

  Ps: skulle du ønske å få noe ordentlig på trykk kan jeg sikkert skaffe plass i ei Trondheimsbasert punkfanzine ved navn Dønk-zine (etter den legendariske DIY blekka “sniffin glue”. Redaksjonen er litt slappere der enn i dommedagbla og vredens gang.

 • 20 December, 2008 - 3:35 pm | Permalink

  Å! Jeg må bare få lov til å påpeke at Dagbloggen har utnevnt selveste Virrvarr til “Årets utfordrer” fordi hun, jepp *trommevirvel*, blogger(!):

  Årets utfordrer: Virrvarr
  Ida Jackson, også kjent i bloggkretser som Virrvarr, utfordret mediemakta da hun som medforfatter av sexboka «Jenter som kommer» la ut anmeldelser av journalister som intervjuet henne på sin egen blogg – ofte før journalistene rakk å publisere sine egne artikler. Det Ida Jackson gjør i dag i går, kan selvsagt en mektig næringslivsleder, toppolitiker, popkjendis eller PR-mann gjøre i morgen.

  • 21 December, 2008 - 12:34 pm | Permalink

   Jeg syns det var fint at Dagbladet trakk frem Virrvarrs prosjekt på den måten. Når man blir intervjuet er man i stor grad overlatt til journalisten, vaktsjefen, deskens vinkling. Man har lite kontroll over hvordan man blir fremstilt. Når Virrvarrs vurderinger av intervjuet ble lenket opp til Dagbladets artikkel er det et eksempel på at intervjuobjektet tar tilbake makt. Jeg håper næringslivsledere, toppolitikere og popkjendiser begynner å bruke samme teknikk.

 • 20 December, 2008 - 9:59 pm | Permalink

  Syns det er rart, hvordan mange mennesker dyrker så rare oppfatninger om alt de ikke kjenner til … 😐

 • 21 December, 2008 - 1:42 am | Permalink

  Jeg tror jeg satser på å safe med å kalle det bloggronikk, enten jeg poster på egen blogg eller på døde trær.

  Ellers ser det ut til at en stadig økende andel forsmådde akademikere eksponerer sine fordommer på denne måten. Er det fordi de møter velformulert motstand fra den uopplyste allmue? Ellers er jo “usakligheter” ganske mildt. Det vanlige fra den kanten er jo “kloakk”. Er det noe på gang? Eg berre spyr.

 • Hjorthen
  21 December, 2008 - 9:21 pm | Permalink

  Nå er jeg på etterskudd med kommentarpleiingen igjen. Tiden strekker ikke til bestandig.

  Men jeg har ikke så mye annet å legge til akkurat her, annet enn God Jul, tror jeg?

  Så God Jul alle sammen!!!

 • 22 December, 2008 - 10:08 pm | Permalink

  God Jul! 😀

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: