web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Spellemann-skandalen

spellemannskandalen

Derfor hadde de fortjent å bli beæret med hovedprisen under Spellemann i går kveld, som en slags siste dans på bordet. For det er all grunn til å frykte at nedturen så smått har begynt for Madcon nå. Det hele lukter dessverre av «one-hit-wonder», med tanke på hvordan ting har artet seg med oppfølgeren.

Robert Hoftun Gjestad i Aftenposten synes det er en skandale at ikke Madcon ble årets spellemenn.

Men han har jo ikke noe annet argument enn at Beggin’ ser ut til å bli en one-hit-wonder, og at det er slutt på moroa for Madcon, og dermed burde de få den som et plaster på såret.

Jojo, han sier et eller annet om at de har gjort stor suksess i Europa salgsmessig, på radio og live, men det er ikke det han legger mest vekt på. Dessuten så har han ikke fått med seg at Årets spellemann er en pris som deles ut på bakgrunn av artistopptredener, altså konserter, møte med publikum, vel så mye som på bakgrunn av platesalg. Det ser man da også på listen over tidligere vinnere av denne prisen, der er det stort sett bare folk som har spilt MYE live.

I den sammenhengen ville det blitt litt stusselig om Madcon skulle fått prisen på bakgrunn av en singel som har slått an i Europa, en singel som var en hit her i landet i 2007, samt en og annen konsert på landets kjøpesentere.

Riktignok er det kanskje en liten skandale at Espen Lind får prisen, for vel er Scared of Heights ganske catchy, men resten av albumet er nå så som så, og Lind har vel ikke akkurat opparbeidet seg et rykte som en formidabel live-artist han heller.

Hadde det vært noen rettferdighet i dette så hadde antagelig prisen gått til Vassendgutane, som i tillegg til å selge mye plater antagelig spiller mest live av alle. Men det blir vel for harry for Oslo-folk og kultureliten i Spellemannskomiteen.

Ja, de blir for harry for meg også, det er ikke det altså…

OPPDATERT: Og nå hiver jammen meg Dagbladet og Håkon Moslet seg på også. Hva er dette for noe? Neste år foreslår jeg at vi bare dropper juryen og gir prisen til den artisten som har flest Google-treff.

12 Comments

 • 25 January, 2009 - 11:42 am | Permalink

  I beg to differ. Ikkje i di vurdering av Madcon og Espen Lind, men di vurdering av Vassendgutane. Dei syng dårleg, og spelet på kvart enkelt instrument held etter mitt skjønn ikkje mål. Dei er ikkje gode nok musikarar! Gå heim og øv! Det må faktisk også til. Det er trass alt musikalske og formidlingsmessige evner som skal vurderast her. Når det gjeld formidling er dei gode, men dei spelar for dårleg.

  Sonen min passerte ein rumenar som sat og drog i eit stakkars trekkspel på Karl Johan her om dagen. På sitt klingande austnorsk sa han: Vi gir ikke penger til de som ikke har øvd!

  • Hjorthen
   25 January, 2009 - 12:07 pm | Permalink

   Å, vi er nok ikke så uenige allikevel. Jeg misliker Vassendgutane dypt og inderlig, de er middelmådige musikere som aldri har spilt en originalt tone. Men jeg tenker at akkurat det ikke er det viktigste i kategorien Årets Spellemann. Jeg innbiller meg ihvertfall at den skal gå til noen som har nådd ut til mange, og som spiller mye live, samtidig som de kanskje har en plateutgivelse det aktuelle året, som også har gjort det bra. At musikkfaglige og kunstneriske kriterier ikke nødvendigvis trenger å veie tyngst akkurat i den klassen.

   Og de er Vassendfaenskapet plutselig hete kandidater.

 • 25 January, 2009 - 1:01 pm | Permalink

  Den største skandalen er dog Harald og Thomas som også i går strevde febrilsk med å bli festens midtpunkt. Gutta er over the top både kroppslig og proffesjonelt.
  Men vi fikk da bekrefta hvem Ida Maria IKKE hadde i tankene da hun skrev sin mest kjente låt..

 • 25 January, 2009 - 1:39 pm | Permalink

  Nok en gang vise ord Hjorthen. 🙂

 • per
  25 January, 2009 - 3:27 pm | Permalink

  Jeg visste ikke at det var mulig å være så jævelig følsom før denne tårevåte suppa tetta øregangene mine. Mulig at ørene mine er følsomme, men av hensyn til min egen helse er jeg nødt til å stille spørsmålet: finnes det et eneste mannfolk i dette landet som liker scared of heights?

 • Liv
  25 January, 2009 - 4:58 pm | Permalink

  😀 Helt enig i jutyens dom. Espen Lind har helt klart fortjent å bli årets spellemann!!!

  Håper han hever seg over bråket. En fantastisk artist.

  Det var også på tide at Maria Mena fikk for bese kvinnelige artist. Synes hun har blitt urettmessig forbigått tidligere. Lager allltid flott og inspirerende musikk.
  Heia begge 2.

 • 25 January, 2009 - 5:12 pm | Permalink

  Jeg ville absolutt ikke rynket på nesen hadde prisen gått til Madcon. De har virkelig hatt et fantastisk år, og oppnådd bragder som få norske artister kan skilte med.

  Men, dog jeg ikke på noen måte er noen Espen Lind-fan, syns jeg prisen var helt fortjent. Kanskje ikke på bakgrunn av sitt eget album, men måten han har vokst seg til ett av de store navnene innen den internasjonale musikkbransjen som en av de beste låtskriverne.

  Men for alt jeg vet er kanskje det feil grunnlag å dele ut prisen. Jeg har ikke lest kriteriene.

 • herlig
  25 January, 2009 - 5:18 pm | Permalink

  Herlig at disse idiotene, klovnene og “vi tror vi er så morsomme” MADCON ikke fikk den beste prisen. Deilig!!!!

  Jeg ønsker de nord og ned!

 • *host*
  26 January, 2009 - 1:05 am | Permalink

  http://www.smp.no/article/20090121/KULTUR/134102191/1035
  (legg spes merke til kommentarfeltet)

 • 26 January, 2009 - 10:02 am | Permalink

  Det er på ingen måte noen skandale at Madcon ikke blei årets spellemenn (årets sprellemenn, derimot…). Derimot var det en aldri så liten skandale at de fikk prisen “Årets hit” i fjor for en røten coverversjon av ei førti (!) år gammal amerikansk hitlåt (http://sungame.wordpress.com/2008/01/10/legg-ned-spellemannsprisen/). Det gikk imidlertid mesteparten av Norges musikk-hipstere hus forbi. Mens Bendik Hofseth ganske riktig påpekte at ” I alle andre sjangre legges det vekt på det norske og det nasjonale, men det gjør man ikke i kategorien årets hit. På den måten setter man Spellemannprisens legitimitet på spill”, holdt mase-Moslet kjeft den gangen. Noe sier meg at mannen rett og slett må være Norges mest hengivne Madcon-fan.

 • 26 January, 2009 - 3:39 pm | Permalink

  Ikke nok med at det er en coverlåt – det er jo en cover av en coverlåt!!!

  http://fast-city.blogspot.com/2007/12/beggin-for-dere-som-trodde-madcon-var.html

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: