web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Grave of the Fireflies

bombefly

Flopsy og jeg snakket om film her forleden, vi har begge store forventninger til filmatiseringen av The Road, som nå skal være ferdig selv om den fortsatt ikke har fått noen premieredato. Vi er skjønt enige om at boka er noe av det absolutt beste vi har lest, og må selvfølgelig se filmen når den kommer. I posten i dag kom det en annen film slengende, og det skulle vise seg at den har en del til felles med The Road. Hvis filmatiseringen av McCarthys bok blir halvparten så bra som Grave of the Fireflies, så har den lykkes ganske bra.

Filmen har sin handling fra ildbombingen av Kobe i mars 1945. 650 000 mennesker mistet hjemmene sine, en million til fikk sine hjem skadet. 8841 mennesker mistet livet. Blant dem moren til hovedpersonene i filmen, fem år gamle Setsuko og den unge tenåringen Seita. Hjemløse og foreldreløse drar de først til en fjern tante for å bo der, men der er de ikke spesielt velkomne, så de flytter etterhvert ut til en hule i en ås litt utenfor byen. Det blir vanskeligere og vanskeligere å skaffe seg mat, Setsuko blir svakere og svakere, og situasjonen blir stadig mer desperat. Ikke helt ulikt handlingen i The Road altså, og omtrent like hjerteskjærende.

setsukoDet er en historie om krig, om overlevelse, om død, en ganske enkel historie egentlig. Vakker, usentimental, men uendelig trist.

Filmen starter med at Seita sitter sammensunket mot en søyle på en jernbanestasjon. Det er september 1945, og Seita dør der på denne jernbanestasjonen, mens folk haster forbi ham, noen av dem ytrer seg negativt om dette søppelet som bare sitter der. Vi ser ånden hans gjenforenes med søsteren Setsuko, og dermed vet vi jo også at når vi senere skal få se disse to søskenenes kamp for å overleve krigen, så vil det ikke gå bra. Vi vet at de ikke kommer til å overleve, og det gjør selv de vakre stundene de opplever vonde å se på.

Det er en film som gjør et enormt inntrykk. Det er nå fem timer siden jeg slo av DVD’en, og jeg kjenner den i kroppen ennå, om det er en anbefaling, eller en avbefaling må dere nesten avgjøre selv, men at det er en fantastisk film tror jeg nesten er udiskutabelt. Selv om noen kanskje vil ha problemer med at en tegnet film skal formidle en så sterk historie?

Man skulle ihvertfall ønske at alle som risikerer å havne i en posisjon der de kan si ja eller nei til bombing av sivilbefolkning hadde denne filmen friskt i sitt minne.

fireflies

12 Comments

 • 16 February, 2009 - 10:31 pm | Permalink

  Rett og slett en veldig bra omtale av denne filmen Hjorthen! Jeg vil nok anbefale den. Selv om den gjør vondt i hjertet lenge etter at den er ferdig. OG vi kunne kanskje foreslått den som en del av pensum på krigsskolen?

  • Hjorthen
   17 February, 2009 - 1:36 am | Permalink

   Takk skal du ha, og når du sier det, hvorfor begrense seg til krigsskolen? Få den opp som skolekino like godt.

   Flere av Ghibli-filmene har jo fått norsk distribusjon de siste årene, turen burde vel komme til denne en gang også?

 • 16 February, 2009 - 10:38 pm | Permalink

  Anbefalingen understøttes. Fireflies ser ut til å ha samme effekt på de fleste som ser den.

  Den fantastiske dokumentarfilmen the Fog of War åpner med brannbombingen av Japan sett fra B-52enes perspektiv omtrent som på det øverste bildet her. Da jeg så det kunne jeg ikke la være å tenke at der nede er Seita og Setsuko.

  • Hjorthen
   17 February, 2009 - 1:38 am | Permalink

   Fog of War har jeg hatt liggende i årevis uten å kommet meg rundt til å se den, men det bør jeg jo.

   Akk…så mye film, så liten tid.

 • 16 February, 2009 - 11:56 pm | Permalink

  Takk for filmtips, den skal definitivt ses!

 • 19 February, 2009 - 10:34 am | Permalink

  Har skaffet meg Grave of the fireflies nå, men må innrømme at jeg kvier meg litt for å se den når du og Miho sier den er så trist og fæl. jeg er en sånn person som blir fuktig i øynene bare jeg leser om litt trist ting i avisa, så tror kanskje jeg må kjøpe en ny maxipack med kleenex før jeg går løs på denne filmen…

  • Hjorthen
   20 February, 2009 - 3:06 am | Permalink

   Ha kleenexen klar, men det er klart du må se den. Vi forventer naturligvis full rapport når den er sett. Den er ihvertfall garantert bedre enn Rambo 😛

 • 20 February, 2009 - 9:45 am | Permalink

  Bedre enn Rambo?! Er det mulig?! (hehe, jeg syntes faktsik Rambo var veldig gøy. Lenge siden jeg har sett en slik god gammeldags actionfilm. NRK3 skal vise hele serien på mandagene framover, og jeg følger med).

  Tenker jeg får sett Grave of the fireflies i løpet av helga og lover tilbakmelding. Apropos antikrigsfilmer så har den israleske animen Vals med Bashir premiere i kveld. *Den* gleder jeg meg innmari til å se.

  • Hjorthen
   20 February, 2009 - 9:50 am | Permalink

   Den første Rambofilmen er helt ålreit. Når jeg så den som 15 åring så var det den beste filmen jeg hadde sett noensinne tror jeg. Den har falt litt i aktelse siden da, men går fortsatt fint an å se. Kvaliteten daler imidlertid betraktelig i de neste filmene.

   Vals med Bashir gleder jeg meg også til. Men det er vel få kopier, så det går nok enda noen måneder før den kommer hit til byen. Kanskje jeg må se den på nett i stedet?

 • Fred
  28 February, 2009 - 12:00 am | Permalink

  Vals med Bashir er en veldig, veldig severdig film!
  Faktisk ikke fullt så brutal som jeg fryktet. Og fin musikk.
  Det anbefales dog å lese seg bittelitt opp om falangister/Bashir/Libanon hvis man ikke lenger har det friskt i minne, det gjør filmen enda bedre. Enjoy:)

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på » Restart av filmbloggingen

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: