web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Skikkelig underbitt!

Når jeg var i puberteten verserte det historier i venneflokken om noe som het skjedekrampe. Det var skumle greier som artet seg slik at skjeden rett og slett gikk i lås, noe som i enkelte tilfeller skulle ha gitt seg ekstretmt pinlige utslag. Det kunne nemlig hende at skjedekrampen inntraff mens det tilfeldigvis befant seg en penis i umiddelbar nærhet. Resultatet var da at man rett og slett satt som låst, og måtte ringe legevakt og ambulanse for å bli hjulpet fra hverandre igjen.

Merkelig nok har jeg ikke hørt ett eneste ord om skjedekrampe etter puberteten, så jeg funderer litt på om hele greia er noe en eller annen engstelig foresatt fant på for å skremme oss fra å gjøre slike ting som foreldre gjerne er redd for at man skal gjøre for tidlig.

200px-teeth_posterJeg kom til å tenke på dette her forleden når jeg så filmen Teeth, som er en moderne vri på myten om vagina dentata, som altså ikke er det latinske navnet på Fjordfitte, men som handler om historier man finner i mange kulturer om kvinner med tenner i vaginaen. Ikke at jeg tror det er noen forbindelse mellom myten om vagina dentata, og den mytiske skjedekrampen, det er vel bare sånne sprang hjernen tar av og til.

Men altså Teeth, og la oss begynne med det negative slik at vi får det ut av veien.

Filmen mangler bitt(!)elitt på å være perfekt. Den er litt for karikert. Med unntak av Jess Weixlers hovedrolle er ingen av de andre karakterene i nærheten av å være hele mennesker. Transformasjonen av heltinnen fra ung søt og uskyldig, til dødelig supervixen som  uten skrupler bruker kjønnet sitt som våpen går kanskje litt for glatt. Og muligens hadde filmen stått seg på å la ihvertfall en av de mannlige karakterene beholde et lite snev av sympatiske egenskaper.

Men alt dette er strengt tatt bagateller, for Teeth er rett og slett en perle av en film. 

teeth0112407

Dawn O’Keefe vokser opp i en sånn typisk amerikansk småby, der det eneste som forstyrrer idyllen er de to enorme kjøletårnene på atomreaktoren som stadig dukker opp i bakgrunnen av bildene. Hun er ung og uskyldig, men seksualiteten er i ferd med å våkne. Det vil verken hun eller samfunnet ha noe av, hun engasjerer seg i skolens pro-abstinensgruppe og holder engasjerte taler om hvordan man må spare på “gaven sin” helt til bryllupsnatta. Skolen er helt på linje, i anatomiboka får man se detaljerte tegninger av hvordan penis er bygget opp, mens vagina har fått et enormt klistremerke over seg.

Når hun skal på kino med vennene sine må de se barnefilm, for selv i filmene med 13-års grense forekommer det relativt heftig klining, og hun passer iherdig på at hun aldri er alene med gutten som hun nærer en gryende forelskelse for. Når hun en natt har syndefulle drømmer om denne gutten ringer hun ham og sier at det nok er best at de ikke treffes mer.

photo_05_hires2

Men når hormonene bruser er det ikke så lett å la fornuften styre, og snart er de to unge forelskede alene på et idyllisk sted, det ene leder til det andre, og det andre leder til det tredje, og når Dawn ikke vil være med på at på det fjerde skal det skje så er hun uheldig og slår hodet i en stein slik at hun svimer av. Dette synes gutten er beleilig, for da er det fritt frem, men han angrer seg nok når Dawn våkner og demonstrerer knipeøvelsene sine.

Og derfra har vi det gående, jeg skal ikke røpe så mye mer enn at dette er fantastisk underholdende. Det er lenge siden jeg koste meg like mye med en film som jeg gjorde med denne.

Å nei, ikke enda en kronikk av Mads Larsen!
Å nei, ikke enda en kronikk av Mads Larsen!

Jeg trodde dette var en trashy b-horror-film, men det er det altså ikke. Det er en mørk og smart komedie om en ung jentes seksuelle oppvåkning. Om hvordan man i USA blir fortalt at sex er noe man må vente til ekteskapet med, samtidig som den gjennomseksualiserte offentligheten forteller deg det stikk motsatte. Om de forskjellige forventningene til mannlig og kvinnelig seksualitet. Hvorvidt Dawns mutasjon skyldes atomreaktoren i bakgrunnen, eller om det er en naturlig tilpasning for å overleve i et miljø fullt av predatorer får vi aldri noe svar på, det er åpent for debatt.

Først og fremst er det imidlertid veldig underholdende, og Jess Weixler er rett og slitt brillefin med masser av sjarm i hovedrollen. 

Men dette er neppe en film for Mads Larsen?

Dessuten har jeg sett Revolutionary Road, men siden en gjeng med kids som var litt for unge til å sette pris på såpass voksen og pratsom film, så ble det mitt lodd å være barnepike for dem, og fikk ikke fulgt så altfor godt med. Så jeg skal ikke ha sterke meninger om denne filmen, men så vidt jeg har skjønt skulle premisset være at familien Wheeler er spesielle, og at de derfor drømmer om et annet liv enn forstadslivet. Selv om DiCaprio og Winslet gjør en fin jobb, så blir det umulig for meg å se hva det eventuelt er som gjør dem spesielle. Jeg ser ikke en gang hvorfor de skulle ha noen grunn til å tro det selv.

Og hvor var barna deres?

9 Comments

 • 8 March, 2009 - 2:52 pm | Permalink

  Skjedekrampen du beskriver gjelder jo for en god del dyr, som hunder, for eksempel. Jeg tror likevel ikke det kan skje slik med mennesker. Derimot har du vel hørt om skjedekrampe hos mennesker – har ikke du lest Jenter som kommer? Vaginisme, kaller de det der. Men der låser skjeden seg for å slippe å bli penetrert – det virker vel litt mot sin hensikt å låse penis inne da.

  • Hjorthen
   8 March, 2009 - 8:39 pm | Permalink

   Joda, jeg vet jo at skjedekrampe finnes, men at den tar beslag i penis slik at man må på sykehus er nok bare en urban legend. Eller tatt i betraktning hvor jeg vokste opp, en rural legende.

   Ja det håper jeg ihvertfall!!!

 • Fredrick
  8 March, 2009 - 7:05 pm | Permalink

  Ja, la oss ta en skikkelig debatt omkring skjedekrampe, dere.

  • Hjorthen
   8 March, 2009 - 8:40 pm | Permalink

   Det er jo kvinnedagen i dag:-D

 • 9 March, 2009 - 12:10 pm | Permalink

  Du går Filmmagasinet i næringa når det gjelder “artige” bildetekster, ser jeg. 😀 Må få sett Teeth, har vurdert den litt for lenge.

  • Hjorthen
   10 March, 2009 - 2:20 am | Permalink

   Jeg skjønner ikke hvorfor du setter artig i “gåseøyne” der Ivers, men ellers er jeg enig i at Teeth må sees. Og anmeldes.

 • 17 March, 2009 - 2:25 pm | Permalink

  Enig med deg, Hjorthings!

  Min høyere halvdel og jeg kom over denne i videosjappa – på 8. mars – og syns det så ut som en søppelsplatter, og særs passende for anledningen. Vi ble ganske overrasket begge to. Ikke splatter, og slettes ikke søppel! Hvorfor har vi ikke hørt om denne før?

  (Filmmusikken fra Løvenes konge blir forresten aldri den samme, nå som min høyere halvdel har korrumpert den i hodet mitt. Vagina dentata!)

  • Hjorthen
   17 March, 2009 - 8:42 pm | Permalink

   Vagina dentatat, to besnærende ord. Vagina dentata, for en skjønn metafor!

   Dette er jo en glimrende åttende mars-film, men jeg er litt skuffet over at den er ute på video nå. Jeg prøver jo å finne sære filmer å se og skrive om. Da er det litt kjedelig når de dukker opp på Shell etter at jeg har bestilt mitt eks fra USA.

   • 19 March, 2009 - 10:33 am | Permalink

    Jeg må bare få kommentere at denne jo har fått ganske bred distribusjon. Vi snakker ikke undergrunnsfilm her, akkurat. Dere følger bare for dårlig med. :p

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: