web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Til lags åt alle: Knut Hamsuns Sult

ibcgetattachmentVelkommen til min nye sporadiske spalte Til lags åt alle, der jeg med ujevne mellomrom kommer til å presentere oversatte en-stjerners anmeldelser fra Amazon, av bøker, filmer eller musikk, som av de fleste er ansett som mesterverk. Vi begynner med en nordmann, Knut Hamsun og Sult, som altså ikke falt i smak hos Aaron. Her er hans anmeldelse:

Overvurdert

Jeg antar at jeg er litt tjukk i hue, men jeg skjønner ikke grunnen til alt oppstyret. Jeg plukket opp denne fordi jeg hadde lest et sted at han var Bukowskis favorittforfattere. Dette er den mest kjedelige boka jeg har lest noen gang. Allikevel ser den ut til å få all slags hyllest, fra “nyskapende” til “revolusjonær”. Hovedpersonen sutrer uten stans om hvordan verden er i mot ham, og hvordan hans geni blir ignorert av utgivere, og derfor også av resten av verden. Istedet for å prøve å finne seg en jobb skriver han filosofiske essays som han uten suksess forsøker å få utgitt, så pantsetter han de få eiendelene han har, inkludert et teppe, frakkeknapper, briller, hårklippkuponger. Jeg skal ikke ødelegge slutten for dere fordi jeg klarte ikke å komme dit selv. Side etter side med dette sutrete idiotiet ble for mye å bære, og jeg ga opp. (Og jeg har lest ferdig noen fryktelige bøker i min tid.) Denne boka skulle hatt tittelen patetisk. Ikke sult. Sultne folk tigger eller får seg jobb. De skriver ikke essays i parken. Spar pengene deres. Jeg advarte dere.

24 Comments

 • IvarE
  31 March, 2009 - 9:54 am | Permalink

  Heh..
  Jeg er sikkert også tjukk i hue, men denne anmeldelsen høres ut som noe jeg også kunne skrevet.

  “Sult” er det kjedeligste makkverk jeg noensinne har begynt å lese på, og som anmelderen orket heller ikke jeg å gjøre meg ferdig.
  👿
  Satt dengang igjen med en mistanke om at ovasjonene kom av at snobbete og talentløse anmeldere opp gjennom tidene har satt likhetstegn mellom “vanskelig tilgjengelig” (for å si det pent) og “stor kunst”.

  Omtrent som å gå ned på Henie-Onstad-senteret: Hvis du ikke forstår hvas slags bad-tripp “kunstneren” var på da han malte eh.. knuste eh.. etellerannet, så er kunten desto større. 😕

  Men det er nå meg, da. :mrgreen:

 • 31 March, 2009 - 10:47 am | Permalink

  Har gått sulten i Oslo selv, vurderer å skrive om det, var mye det samme i grunnen, man skriver ikke bedre dikt med feberfantasier mens man varmer seg i kirka… Det platteste, mest flokslete jeg noen gang har prestert ble orket frem mens jeg gikk omkring og sultet i Kristiania… Skjønner godt at hovedpersonen ikke fikk trykt artiklene sine jeg 😐

 • poetrixx
  31 March, 2009 - 7:01 pm | Permalink

  :mrgreen: jeg har gått mye tørst i oslo jeg .. og ikke minst sugen på en rev, og det er jeg nå i ferd med å skrive om..

 • taxigudrun
  31 March, 2009 - 11:37 pm | Permalink

  😎
  Ha ha nå lo jeg godt. I hvert fall humret jeg. For jeg må jo bare medgi at jeg selv aldri klarte å komme lenger enn til cirka side 25 av den boka.
  Kjempegodt konsept – særlig hvis du finner norske klassikere. I will follow with!

 • Hjorthen
  1 April, 2009 - 3:12 am | Permalink

  Ideen er god ja, men dere skal jo ikke være enige med en-stjernes anmeldelsen da, poenget er jo at vi skal samles og riste på hodet over den dumme og udannede gjøken som sikkert spiser pølse til middag flere dager i uken, synes Grandiosa er helt okay, og antagelig har den største vogna på campingplassen.

  Jaja, der fikk fanden for at han feilberegnet sitt publikum 😯

  • 2 April, 2009 - 11:14 pm | Permalink

   Er nok litt snobbers, (eller som en fyr sa til ei venninne av meg: “Er du intellell, hell?”) selv, for Sult er en av de beste bøkene jeg har lest! Men nå har ikke jeg sultet i Kristiania selv da.

   Morsomt å lese anmeldelsen forøvrig!

   • Hjorthen
    3 April, 2009 - 1:11 am | Permalink

    Ah! Du er som skapt for denne bliggen 😉

    • Hjorthen
     3 April, 2009 - 1:11 am | Permalink

     ja…bloggen også forresten.

 • 1 April, 2009 - 6:59 am | Permalink

  Jeg følger deg inn i kulturelitismen, Hjortemann! (OG inn i distriktspolitikken, men ikke si det til noen.)

  • Hjorthen
   2 April, 2009 - 12:26 am | Permalink

   Jeg visste jeg kunne stole på deg Strekkers!

 • 1 April, 2009 - 12:14 pm | Permalink

  “Sult” har jeg ikke lest, men det jeg har lest av Hamsun ga ikke mersmak. Jeg vil jo så gjerne være kulturelitist, men i dette tilfellet havner jeg nok dessverre i selskap med de udannede. Satser heller på å riste på hodet av neste anmeldelse.

  • Hjorthen
   2 April, 2009 - 12:30 am | Permalink

   Jeg har stort sett likt det jeg har lest av Hamsun veldig godt jeg, særlig kanskje Sult og Pan. Men jeg skjønner egentlig godt de som sliter med ham også. Han er ikke en sånn forfatter som gir meg et slikt kick at jeg MÅ lese mer av ham.

   Vi får se om vi får til litt mer hoderisting når vi beveger oss over i populærkulturen etterhvert.

   • 2 April, 2009 - 1:53 am | Permalink

    Pan er den ene jeg har lest. To ganger, til og med, i håp om at den skulle gi meg noe andre gang. Men nei. Jeg tror problemet var den totale mangelen på gjenkjennelse. For noe bør det være, synes jeg, for at jeg skal greie å leve meg inn i ei bok. Ikke nødvendigvis personer eller miljø, men et eller annet.

    • Hjorthen
     2 April, 2009 - 8:25 am | Permalink

     Skjønner hva du mener. Selv om jeg har likt de fleste Hamsun-bøkene jeg har lest, så får jeg liksom ikke helt foten allikevel. Skulle ikke forundre meg om det er av samme grunn.

 • 1 April, 2009 - 1:37 pm | Permalink

  Hamsun skrev 3-4 gode romaner, ellers var han en tverr og vanskelig kranglefant. 😕

  Sult er helt klart en av hans bedre. Denne Aaron er selvsagt på jordet.

  Markens Grøde er stor fortellerkunst, men egentlig et makkverk.

  Nazist var han også, nevnte jeg det? 😈

  • Hjorthen
   2 April, 2009 - 12:32 am | Permalink

   Jeg synes jo forsåvidt at vi kunne hatt bruk for flere tverre og vanskelige kranglefanter, men de bør helst ikke være nazister!

   Men 3-4 er vel et litt for lavt anslag?

   • 2 April, 2009 - 7:05 pm | Permalink

    Flere tverre og vanskelig kranglefanter? Jepp, Konrad gjør sitt beste. 😎

    Hadde egentlig tenkt å skrive 2-3, men var i raust hjørne så jeg skrev 3-4 i stedet. 🙂

 • 1 April, 2009 - 2:49 pm | Permalink

  Har ikke lest Sult må jeg innrømme, men Mysterier likte jeg godt. Markens Grøde er som Konrad sier; stor fortellerkunst men ubehagelig innhold.

 • 1 April, 2009 - 3:23 pm | Permalink

  Nja, jeg syns virkelig at Sult er en av hans bedre. Den er ubehagelig, ja – og jeg har ofte lyst til å fike opp hovedpersonen.

  Men Cannibal holocaust er også en ubehagelig kulturopplevelse – ingen vil da vel påstå at den ikke er et mesterverk av den grunn?!? 😈

  • Hjorthen
   2 April, 2009 - 12:35 am | Permalink

   Om jeg måtte velge ville jeg nok heller sett Cannibal Holocaust en gang til, enn å lese Sult på ny. Jeg tror ikke vi bør gå inn på hva det sier om meg som menneske?

   Men er det noen av Hamsuns hovedpersoner man ikke har lyst til å fike opp?

 • tb
  2 April, 2009 - 3:28 pm | Permalink

  Sult er den eneste boka av Hamsun jeg har fått noe som helst ut av. Et mesterverk. Ellers er han oppskrytt! Og nazist.
  Vanskelig tilgjengelig?!? Si meg, hva leser dere til daglig; Grandiosa-esker og Anne B. Ragde-romaner? 😈

  • Hjorthen
   2 April, 2009 - 8:14 pm | Permalink

   Jeg har vel bare lest de mest anerkjente tror jeg. Sult, Pan, Mysterier, Landstrykere, Markens Grøde, Sværmere? Jeg synes de har vært verdt å lese alle sammen. Den eneste Hamsun-boka som har kjedet meg var vel Victoria.

   Grandiosa-esken er bra da, særlig den der de fjernet paprikaen! Snakk om overraskende plot! Nesten som Himmelblå. Vil paprikaen dukke opp igjen, eller er den borte for bestandig?

   • tb
    3 April, 2009 - 8:41 am | Permalink

    Paprikaen blir sikkert erstattet av en full trønder, eller noe…
    men hvis jeg ikke stopper nå, er jeg på kommentarkjøret igjen! 👿

 • Pingback: Avslørt og avkledd | Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: