web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Arbeidsløse får ikke lov til å blogge

Sweden

Det høres ut som en svenskevits, men jammen ser det ut til å være sant:

När Volvoarbetaren Jenz Kjellberg från Växjö varslades i december tackade han ja till att börja blogga om uppsägningen på Smålandsposten nätsajt. Trots att tidningen inte betalar någon ersättning riskerar han nu att förlora sin a-kassa.
– Det är fullständigt absurt. Allting måste vara ett misstag – så här löjligt är det inte i samhället

En av de ansatte hos Volvo i Braås fikk i desember beskjed om at han ville miste jobben. Han ble kontaktet av Smålandsposten, som lurte på om han kunne tenke seg å blogge for dem, om oppsigelsen, og så etterhvert da, om livet som arbeidsledig. Det takket han ja til. Første april var han ferdig hos Volvo, men nå kan bloggeventyret få en brå slutt. Under et møte med IF-metalls A-kasse fikk han beskjed om at han måtte regne med kutt i dagpengene om han fortsatte å blogge for Smålandsposten. Første beskjed var at han måtte regne med å li trukket en dag for hver dag han publiserte et blogginnlegg. Dette ble senere moderert til at han nå må føre opp hvor mye tid han bruker på bloggen daglig, og så blir han trukket deretter.

Dette til tross for at Smålandsposten ikke betaler ham lønn for å blogge hos dem.

A-kassen har sagt at han ikke vil bli trukket i stønad om han skriver på en egen privat blogg, forutsatt at den ikke har reklame.

Hvilket land var det som var den siste sovjetstat nå igjen?

Men dette kan fort bli et aktuelt spørsmål også i Norge. Tallet på arbeidsledige øker med stor hastighet, og det er slik også her i landet, at mottar du dagpenger så er du nærmest som en livegen for staten å regne. Du skal være tilgjengelig, søke jobber og være parat. Benytter du fritiden til å snekre garasje skal dette i prinsippet føres opp som arbeid, og føre til trekk i dagpengene. Det er kanskje bare et tidsspørsmål før en eller annen driftig NAV-ansatt også her i landet finner ut at blogging og arbeidssøking er en umulig kombinasjon som må føre til trekk i stønaden?

Selv om det finnes flere eksempler på at folk har fått seg jobb via bloggen sin.

En annen sak er det jo at avisene må kutte ut den sleipe måten å skaffe seg billig stoff på. Hvis de vil ha noen til å gjøre noe for seg, så må de hoste opp kronasjer, og vi bloggere må rett og slett slutte å bli så smigret hver gang noen fra den “årntlie” pressa ringer at vi sier ja til hva som helst uten å be om vederlag.

10 Comments

 • 3 April, 2009 - 10:23 am | Permalink

  Hm, litt feil vinkling i overskriften her – først trodde jeg at det handlet om ytringsfrihet, men det handler jo egentlig om det du skriver om i siste avsnitt: om man gjør en “gratis” jobb for en bedrift som normalt betaler for den typen arbeid du gjør, så regner arbeidskontoret det som arbeid som burde vært lønnet. Det er kanskje ikke så urimelig… Om Smålandsposten betalte ham en rimelig lønn for arbeidet ville det jo ikke være noe problem.

  Jeg har blitt spurt om å blogge gratis for både forskning.no og sprakradet.no – og gjør det ikke fordi jeg har min egen blogg og har jeg tid til overs til å blogge vil jeg heller gjøre det der. Jeg syns i grunnen det er rart at ikke forfatter/journalist-fagforeningene reagerer: her skal avisene og tidsskriftene og departementene fylle sine sider og nettsteder med gratis, velskrevet stoff som ikke blir betalt mens journalister går ledige?

  Sammenligningen deres blir vel med leserbrev som aldri har vært betalt. Men kronikker, derimot, betales. Faste spalter – som man vel må regne en blogg som – betales.

  Det er likevel ikke så enkelt. Når avisen ber folk blogge – som i dette tilfellet, eller når jeg blir bedt om å blogge som ekspert på et emne – så tilsvarer dette en fast spalte eller en kronikkserie og bør selvsagt betales. Om man etablerer en blogg av eget initiativ på avisenes nettsted er det noe annet. Men om avisen så plukker ut en av dine bloggposter og bruker den på førstesiden sin – da burde du kanskje få en slant?

  • Hjorthen
   3 April, 2009 - 10:34 am | Permalink

   Litt i overkant tabloid overskrift kanskje 😀

   Men det er en interessant problemstilling da. Denne fyren trener også et guttelag for en fotballklubb, uten vederlag. Skal man regne blogging som en aktivitet som kvalifiserer til fratrekk i stønaden, så bør kanskje det også være fy-fy?

   Ellers så jobber vel Dagbladet med et nytt bloggsystem der man vurderer å dele litt av annonsekaka med dem som velger å blogge der, hørte jeg ihvertfall snakk om for en tid tilbake. Det er jo interessant. Og kan fort bli mat for NAV? Tidligere betalte de 500 kroner for blogginnlegg som kom på trykk i papirutgaven, men det varte ikke så lenge tror jeg.

   Jeg er glad for at du sier nei til tilbud om gratis blogging forresten. Jeg prøver å skjerpe meg jeg også. Det skulle da egentlig bare mangle!

  • 3 April, 2009 - 12:52 pm | Permalink

   Jeg er helt på linje med Jill her. Kommersielle medieforetak, både på nett og papir, har fått tilgang på mye gratis materiale. Det er antagelig en nisje for publisering av slikt materiale, men det er en del gråsoner hvor det nok er nødvendig med avklaring. Å skrive leserbrev uoppfordret er en ting, men å levere stoff på oppfordring er noe annet.

   Det er ikke noe nytt fenomen at aviser og tidsskrifter mottar kronikker og artikler hvor forfatter allerede har fått lønn fra sin egen arbeidsgiver. Det er noe helt annet når kommersielle medier f.eks. utnytter at mange ønsker seg en fot innenfor for å få freelanceoppdrag og kanskje en jobb, og godtar luselønn. I dag er det nok mange som ønsker å blogge seg til en jobb. Når grensen mellom en tradisjonell nettavis og en bloggportal smelter sammen er på en og samme tid en spennende og en farlig utvikling, og det siste bør tilsi at man opptrer med en viss varsomhet. Å avtale at man leverer stoff til en avis mens man mottar betaling i form av trygd synes jeg at er et krystallklart brudd på arbeidslivets spilleregler.

   • Hjorthen
    4 April, 2009 - 12:12 am | Permalink

    Jeg er helt enig i at aviser, eller andre medier for den saks skyld, som henvender seg til noen med et ønske om å få dem til å levere stoff til dem, også bør hoste opp en kompensasjon. Men det er jo en gråsone her som det er verdt å tenke over. Det virker temmelig absurd på meg at man skal få trekk i stønad om man blogger på Smålandsposten uten kompensasjon, men om man gjør akkurat det samme på en privat blogg så er det greit. Bare du ikke har reklame, for da er du plutselig næringsdrivende. Selv om de fleste ikke tjener mer enn det man må ut med for webhotell og domene. Kan man f.eks blogge på blogg.no, selv om de har reklame? Ville Ida Wulff fått dagpenger? Det blir veldig uoversiktlig!

    • 4 April, 2009 - 12:38 am | Permalink

     Kanske han kunne blogget på egen reklamefri blogg med creative commons-lisens, så kunne jo Smålandsposten sånn tilfeldigvis brukt stoffet.

     Se dét hadde blitt en finfin overskrift. :mrgreen:

     (Jeg tror vi er enige om at det er gråsoner her, ja, og en verden i endring. Kombinasjonen av informasjons- eller kunnskapssamfunnet og dette å ha makta over produksjonsmidlene er sikkert noe man kan fundere over i timesvis.)

 • 3 April, 2009 - 10:57 am | Permalink

  Vi får vone at NAV ikkje vert inspirert av dette. NAV har den merkelege haldninga at det er “jobb” å vere arbeidslaus, og det er greit nok, men det er ein jobb på deira premissar og ikkje nokon andre. Dei har null forståing for behovet for nettverking og andre aktivitetar.

 • 6 April, 2009 - 5:07 pm | Permalink

  For meg er A-kassens retningslinjer fullstendig rasjonelle og rimelige. Hvis du er arbeidsledig og bruker tid på å blogge på bloggen din, så er det helt greit. Hvis du er arbeidsledig og bruker tid på å blogge på en avis sin blogg, og til og med på oppdrag fra denne avisen, er det selvfølgelig avisen og ikke A-kassen som skal betale deg for dette. Om han hadde publisert artiklene sine i papirutgaven hadde det vel ikke vært noen som hadde stusset på dette – hvorfor skal det være anderledes når det publiseres på nett?

  Dessuten – hurra for at de faktisk VARSLET at dagpengene ville forsvinne dersom han fortsatte – og ikke bare stoppet utbetalingene/krevde tilbakebetalt penger. For jeg skjønner jo at her finnes gråsoner, at det kan være lett å tråkke feil, og at både han og Smålandsposten sikkert handlet i god tro.

  Jeg håper han fortsetter å blogge for Smålandsposten, og at Smålandsposten begynner å betale ham for den jobben han gjør for dem, på oppdrag fra dem.

  • Hjorthen
   6 April, 2009 - 8:48 pm | Permalink

   Jeg synes ikke det er fullt så enkelt. Jeg synes det er å sette begrensninger på arbeidsledige som er unødvendige og kanskje litt smålige? Selvfølgelig burde Smålandsposten betale for en tjeneste de ber om å få utført, men virkeligheten er nå sånn at dette er slik mediene driver. Det hører med til unntakene at de betaler oss vanlige folk for å gjøre den slags. Paradokset her er jo at blogging for Smålandsposten godt kan være med på å skaffe ham en ny jobb, hvis jeg hadde mista jobben, og så fått et slikt tilbud, så ville det vært min motivasjon for eventuelt å takke ja ihvertfall. Det er menigsløst at arbeidsledige skal straffes for aktiviteter som kan være med på å få dem tilbake i jobb.

   • 6 April, 2009 - 11:47 pm | Permalink

    Men er det straff eller er det en læringsprosess? For at noe skal bli en jobb må du klare å ta betalt. Det er til og med mulig at A-kassen har en eller annen ordning hvor de kan sukre en avtale for Smålandsposten.

    Og, hva er galt om fyren skriver på sin egen blogg og lar Smålandsposten lage såpass oppmerksomhet at en annen og mer betalingsvillig avis oppdager ham?

    • Hjorthen
     8 April, 2009 - 8:33 pm | Permalink

     Klare å ta betalt ja, der er det nok noen og enhver som har noe å lære…

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: