web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

En post om ingenting

Administrasjonsbygningen på Skotfoss Bruk
Administrasjonsbygningen på Skotfoss Bruk

Dette er en post om ingenting, skrevet mest for meg selv, slik at jeg har et sted å gjøre av noen gamle bilder jeg fant nå nettopp. Det viser seg nemlig at Skotfoss har fått seg en egen sone på Origo, og der var det en haug med bilder. Blant annet dette til høyre her, som er tatt inne i administrasjonsbygningen på Skotfoss Bruk.  Dette bildet er fra glansdagene, jeg har en mistanke om at det ser noe annerledes ut idag, men det vet jeg ikke noe om. Jeg har ikke vært der inne siden nittenårsdagen min, da jeg var inne og spurte om jobb, og fikk begynne på dagen. Men det har jeg skrevet om før, og der finner dere også bilde av bygningen utvendig slik den ser ut i dag. Dette, og alle de andre bildene i denne posten kommer etter hva jeg kan forstå fra historielaget på Skotfoss. De har gjort en kjempeinnsats i mange år med å dokumentere stedets historie.

Jernbanen på Skotfoss
Jernbanen på Skotfoss

Det neste bildet, som altså er til venstre her, har jeg hjemme i bokhylla et sted også, det er et bilde av jernbanen på Skotfoss, som det nå ikke lenger er så mange sporene igjen av. Alt av skinner og materiell er borte, men selve banetraseen ligger der, og har visst blitt en kulturhistorisk opplevelsessti. Det har skjedd etter at jeg flyttet derfra, og jeg har aldri gått den, men kanskje jeg skal prøve å få det til neste gang jeg er på de kanter.

Jernbanen gikk fra bruket og til utskipningsstedet øst for Røråsen, og når den ble bygget i 1890 var dette skandinavias første elektriske jernbane. Lokomotivet hadde en toppfart på hele 7,5 kilometer. Jernbanen var i drift frem til året før jeg ble født, 1966 altså, men så var det slutt.

Jeg leser om denne jernbanen her, og kommer litt i stuss. Det er nemlig en tunnel på Skotfoss, som jeg alltid har innbilt meg er der på grunn av denne jernbanen, men den står det altså ingenting om. Kan det være at jernbanetraseen ikke gikk gjennom fjellet allikevel? Denne stien går vel neppe gjennom fjellet heller?

Men hvorfor er det en tunnel der da?

De ni som har lest boka mi kan forresten kanskje ha interesse av å vite at den tunnelen var utgangspunktet for at det i det hele tatt ble noen historie av det. Tanken var å skrive en litt skummel novelle om den tunnelen, som jeg gikk igjennom som barn, og det var køl mørkt, vått, ganske langt, og ikke så rent lite skummelt, men så pakket det på seg, og tunnelen fikk av en eller annen grunn aldri noen plass der allikevel. Mulig jeg nevner den så vidt, jeg husker ikke lenger.

461922_h041dfc5d69054884761d_331x
Statsråd Stang

Siden vi nå snakker om denne historien, der dukker det opp et mystisk skip, ute på Norsjø en mørk og stormfull natt. Skipet bærer navnet Statsraad Stang, og var i virkeligheten den første rutebåten på Norsjø. Dette var sånn ca 1852. 20 år senere ble skipet solgt til Sverige, antagelig til Locknø Sågverks bolag, og hva som skjedde med det etter det er det ingen som vet.

Men i en tidslomme på Norsjø er det fortsatt i rute, og selv om det fortsatt bærer navnet Statsraad Stang, så er det på underjordisk folkemunne antagelig best kjent som Krøplingkrekferja

.

Doktorboligen oppe i åsen der
Doktorboligen oppe i åsen der

Det siste bildet kan vel ikke være tatt så veldig lenge etter århundreskiftet, det forrige altså, ikke Y2K, og oppe i åsen der ser vi jammen meg barndomshjemmet mitt. Her er det nok ganske nylig ferdigstilt, og jeg tror ikke jeg har sett et så gammelt bilde av det før. Dette er altså legeboligen på Skotfoss, men innen vi flyttet inn der hadde man skiftet vinduer ser jeg, og glassverandaen som jeg la merke til at de nå har bygget inn sist vi snakket om dette, ja den er åpenbart bygget på senere.

Huset i forgrunnen hørte til slusene, men hvilken funksjon det hadde vet jeg ikke i farta, det sto tomt i alle de årene jeg bodde der, og brant vel ned til slutt.

3 Comments

 • 28 April, 2009 - 8:38 am | Permalink

  Nja, mer enn ingenting vil jeg vel hevde det var. For oss med forkjærlighet for nettopp Skotfoss og norsk industrihistorie var dette et hyggelig gjensyn.

  Og de kunne da bygge staselige bygninger for industri før, eller? Og det helt ute på landet.

 • Nysgjerrig
  13 January, 2012 - 11:22 pm | Permalink

  Det er jo en slags tunnel mellom parkeringa på stadioen(skotfoss stadion) og under røråsen ut på andesiden mot bruket. kanskje det var noe? men ser ut som det ett stort bomberom idag.

  • 14 January, 2012 - 2:47 am | Permalink

   Ja, det er jo en tunnel der, eller var i hvert fall når jeg bodde der, men jeg tror ikke jernbanen gikk der?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: