web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Ondt blod i Telemark?

Foto:Solfrid Leirgul Øverbø/NRK
Foto:Solfrid Leirgul Øverbø/NRK

Det er Morgenbladet som presenterer overskriften i denne ukas utgave. Ondt blod i Telemark. Marius Lien og Niklas Lollo har blitt sendt på ekskursjon ut til tjukkeste bondelandet for å undersøke hva som egentlig går for seg i Bø i Telemark, etter at vi nylig kunne lese i hovedstadsavisene om hvordan to brødre fra Irak havna i trøbbel med 30-40 rånere i påsken. Jeg har hatt den i bakhodet siden jeg leste saken deres i helga, lurt på å skrive noe om det, men uten å vite helt hvordan jeg skulle gripe fatt i det.

I mellomtiden har Jostedalsrypa tatt den for seg og sagt noe av det som jeg hadde tenkt å si:

Bygd er bygd. Bø er Byrkjelo. Eller er eg urettvis mot Morgenbladet når eg mistenkjer journalistane deira for å sjå bygde-Noreg som ein storleik? Dei tek trass alt ein snue innom ein annan telemarkskommune, Vinje, som fekk Amnesty-prisen i fjor og som er kjend for svært vellukka integrering av sine nye landsmenn. Problemet med avisreportasjen er at Vinje vert sett på som eit unikt fenomen, som noko som får “…resten av Norge til å klø seg i hodet”.  Bø står på si side fram som typisk og representativ. Det er i Bø ein kan hente forteljingane om korleis det er å vere ung på bygda. Det er her Morgenbladet jaktar på nøkkelen til integrering i bygde-Noreg, og det er her Morgenbladet (nesten jublande) fastslår at det er langt fram.

Bygd er ikkje bygd. Levanger er heller ikkje Oslo. Og skal ein skrive generelt om integrering på bygda, er “Olav Kristian Tveitan (17), råner i Bø” ein problematisk hovudpremissleverandør.

Men det var ikke bare det. Det som slo meg var at jeg hadde lest denne reportasjen før. Minst en gang. Det var i den perioden hvor storbymediene var litt opptatt av Arve Beheim Karlsen-saken, og den såkalte naustdalsgjengen fikk riksdekkende presse. Da var det en eller annen avis som skremte ut en medarbeider til Naustdal for å se hva som foregikk. Da var det å stille seg opp på bensinstasjonen og snakke med folk. Akkurat slik Morgenbladets utsendte stiller seg opp på gatekjøkkenet og snakker med rånerene. Morgenbladet er overrasket over hvor godt de kommer overens med Bøs innfødte.

Morgenbladet kommer, noe overraskende, godt overens med rånerne i Bø. Det er gemyttlig stemning rundt gategrillen, særlig når vi snakker om bil.

Det tar ikke så lange tiden å kjøre fra jernbanestasjonen i Bø og inn til Grunerløkka om du har en godt trimma rånebil. Morgenbladets utsendet virker som om de er i et helt annet land, langt langt borte? Hvorfor råner dere, og hvorfor i Bø? Vi fikk nettopp høre at traktorråning var vanlig her i Bø. Hva gjør traktorråneren? OK. Vi må videre nå. Hva synes dere om Nissan Micraen vår, forresten?

Micraen blir selvsagt for liten. Men er virkelig råning et så fremmed fenomen?

Her i Sogn og Fjordane har Terje Lyngstad, sjefen for Sogn og Fjordane Teater, endelig fått grønt lys for planene sine om å sette opp teaterstykket Burn Baby, Burn i Førde Sentrum. Premiere er 10 mai, og i reklamen for stykket kan vi lese:

I Burn baby, burn! får du innblikk i ein av Norges mest kontroversielle ungdomskulturar – rånekulturen. Kvifor heng dei rundt i sentrum på kveldstid? Kva er deira oppleving av fridom? Er bilen viktigare enn dama?

Burn baby, burn! er ei underhaldande og fartsfylt framsyning om eit miljø som få kjenner frå innsida!

Her er reportasjen om Naustdalsgjengen, og Morgenbladets tur til Bø dramatisert, det handler om en journalist som skal lage en sak om rånere, og besøker en bensinstasjon på kveldstid for å treffe dem på hjemmebane.

Men det er selvfølgelig ikke få som kjenner rånemiljøet fra innsida, råning er tross alt ganske utbredt på bygdene, vi er ganske mange som har tilbragt betydelig med tid på å kjøre bø-gata opp, snu og kjøre bø-gata ned. Men der mange er opptatt av hvor mange det er som bruker Twitter i Norge i dag, så er det ikke så mange som bryr seg med å finne ut omtrentlig hvor mange det er som kan kalles for rånere. Men rånerene jobber ikke i mediene. De skriver ikke kronikker, de går ikke i teateret. De går på maskin og mekk, eller tømrerlinja, de jobber som snekkere eller rørleggere, bor utenfor Oslo-gryta, og er ikke interessante for dem som setter dagsorden i medie og kulturlivet.

Derfor altså. Egentlig burde altså Sogn og Fjordane Teater skrevet at det dreier seg om et miljø som få kulturradikalere kjenner fra innsiden?

Rånekulturen er uønsket. Når jeg var midt i min råneperiode stengte de Skien sentrum etter klokka 22 for å få en slutt på alle bilene som kjørte rundt på stripa på kvelden. I Notodden har man diskutert restriksjoner i flere år, og hatt ganske kraftige aksjoner fra rånerene som resultat. Man ønsker rånerene vekk. Det er ukultur. De er pøbler. Eller som i Morgenbladets reportasje, rasister.

Og det er vel akkurat derfor jeg synes Morgenbladets tur til Telemark ikke blir noe tess. Man vet på forhånd hvordan denne reportasjen kommer til å bli. Det blir ovenfra og ned. Ingen vilje til å gå inn i rånekulturen og prøve å forstå den. Hvorfor skal man nå det, det er jo en laverestående form for kultur. Ukultur.

Og det er greit det. Det var jo ikke rånere og rånekultur det skulle handle om, men integrering utenfor Groruddalen, og det er bra det. Alle innvandrere kommer ikke fra Pakistan og bor i Oslogryta, like lite som alle Morgenbladets lesere har gått på Blindern og har månedskort på trikken. Denne leseren er en av dem, og i akkurat denne saken syntes han i grunnen at Morgenbladet like gjerne kunne spart seg turen til Telemark.

Det var bare det.

5 Comments

 • 7 May, 2009 - 11:52 am | Permalink

  SV: Det var ikke jeg, men hotellet jeg arbeider for som kom fram til at jeg (og flere andre) skal ha 128,30 i timen.

  Hotellet har egne bestemmelser som sier at etter å ha jobbet 4 mnd etter fylte 18 år, er 128,30 den lønna man skal ha.

  Det bør kanskje også nevnes at andre som har jobbet like lenge som meg og fikk oppjustert lønn på samme tid, har fått regnet ut også denne lønninga etter en sats på 128,30 – det er altså bare meg det har skjedd en feil med.

 • 8 May, 2009 - 11:52 pm | Permalink

  Eg bur på bygda, er ikkje så veldig glad i kaffe latte, har sett minst ein Kjapp og ilsken-film og køyrer Nissan Micra. Sånn at det var sagt, altså.

  • Hjorthen
   11 May, 2009 - 10:56 am | Permalink

   Men hva er egentlig bygda? Det forekommer meg at definisjonen er ganske vid i enkelte miljøer?

 • KEE
  9 May, 2009 - 1:09 pm | Permalink

  Og nå er Shellstasjonen på Landmannstorvet gjort om til parkeringsplass…
  Så vidt jeg husker ble det rånet relativt kraftig i Oslo i forrige årtusen, da jeg var ung og bosatt i området. Dog foregikk ikke dette blant frognerfiffen, så det er klart at dette blir nok noe helt nytt for Morgenbladets distingverte utsendte. Det er nok kortere fra Bogstadveien til Stasjonsveien i Bø enn tversover Akersælva.

  • Hjorthen
   11 May, 2009 - 10:54 am | Permalink

   Stemmer nok det, jeg har jo selv vært med og råne på Youngstorget ved en anledning, og der var det mye folk og mange biler. Var en spesiell anledning dog, jeg vet ikke hvordan det lå an på vanlige lørdager.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: