web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Tramp (bomb og skyt) på en smurf!

Når jeg via boingboing kom over nyheten om at våre gamle “venner,” smurfene, nå får gjennomgå i en kampanje fra Unicef så hadde jeg først tenkt å skrive noe om at dette var på høy tid. Jaggu på tide at noen gjorde noe for å bli kvitt smurfeplagen, hvis etnisk rensning noen gang har vært på sin plass så må det være i dette tilfellet osv. Videre hadde jeg tenkt å fortsette med oppfordringen om å ikke la det stoppe med smurfene, men la oss også gå hardt etter Teletubbiene, Carebears, og ikke minst den enerverende Inspector Gadget. Det kunne sikkert blitt en morsom post.

Det er bare det at når jeg leste artikkelen i Telegraph så merket jeg at jeg faktisk følte meg mer og mer fortvilet:

– The short film pulls no punches. It opens with the Smurfs dancing, hand-in-hand, around a campfire and singing the Smurf song. Bluebirds flutter past and rabbits gambol around their familiar village of mushroom- shaped houses until, without warning, bombs begin to rain from the sky.

Fikk de som fortjent? Posted by Picasa

Tiny Smurfs scatter and run in vain from the whistling bombs, before being felled by blast waves and fiery explosions. The final scene shows a scorched and tattered Baby Smurf sobbing inconsolably, surrounded by prone Smurfs.

The final frame bears the message: “Don’t let war affect the lives of children.”

På tide å ta kynismepillene sine kjenner jeg… Kanskje best jeg ikke ser denne reklamefilmen, som altså er laget i Belgia for å samle inn penger til rehabilitering av tidligere barnesoldater i Burundi.

Så i stedet for å agitere for utryddelsen av smurfer og dess like vil jeg heller foreta en liten omskrivning av det velkjente diktet til Martin Niemöller:

Først forfulgte de smurfene,
men jeg protesterte ikke for jeg var ikke smurf.

Siden forfulgte de innbyggerne i Taremareby,
men jeg protesterte ikke for jeg bodde ikke i Taremareby.

Siden forfulgte de Carebears og Teletubbiene,
men jeg protesterte ikke for jeg var ikke bjørn eller tubbie.

Siden forfulgte de Gulars,
men jeg protesterte ikke for jeg var ikke begenser.

Når de siden kom for å ta Ole Brumm og mumitrollene var det ingen igjen som kunne protestere.

9 Comments

 • 10 October, 2005 - 7:30 am | Permalink

  Dette minner meg om et dataspill jeg en gang spilte, som gikk ut på å drepe smurfer. Ble vanskelig etterhvert, når kommandosmurfene kom. Hmpf.

  • Aleksander Johansen
   8 February, 2009 - 8:47 pm | Permalink

   HeiHei 😉

   Lurte på om du husker navnet på det spille ?

   Finner det ingen vei “

 • 10 October, 2005 - 8:04 am | Permalink

  Hmmm, det har jeg ikke vært borti. Jeg husker imidlertid jeg hadde en versjon av Doom hvor man var Homer Simpson og gikk rundt og skjøt noen styge griser i politiuniform. Hvis ikke de skjøt deg først da, noe de ofte gjorde hvis jeg ikke husker feil…

 • tb
  10 October, 2005 - 10:17 am | Permalink

  Fikk litt vondt i magen av beskrivelsen av den filmen, jeg… virkningsfull kryssklipping? eller er det bare omgangssyke?

 • 10 October, 2005 - 11:13 am | Permalink

  Hva?! Er VamPus virkelig den eneste som hadde Smurfe-hus med alle smurfene? Gammel-Smurf, Smurfine, Baby-Smurf, Innbilsk-Smurf – VamPus hadde til og med Skateboard-Smurf – og vi snakker sent 70-tall her..

  Ingen andre som blir rørt når de hører “Smurfing gjør deg snill”? Bare innrøm det – si smurf, smurf, smurf mange ganger inni deg – og si at du bli glad!

  VamPus nynner; Smurfer du bestandig (smurfekor) – ja ja jaaa, smurfer man for alltid – ja ja jaaa, kan man smurfe i all slags vær – ja ja jaa – smurfing gjør deg i godt humør – ja ja jaa!

  Herregud. VamPus kan tekstene 25 år etter. Smurfene må dø!

 • tb
  10 October, 2005 - 1:09 pm | Permalink

  Smurfene må dø (kanskje), men barn i krig burde få slippe…

 • 11 October, 2005 - 12:43 pm | Permalink

  Smurfene må *ikke* dø! Jeg var stor smurfefan fra jeg var gammel nok til å nynne. Da jeg var sånn ca 4 år eller noe var jeg på smurfeshow med alle smurfene og Geir Børresen.

  Så man skal ikke trampe på smurfer. Eller skyte dem. Eller lemleste dem. Eller brenne dem. Eller bombe dem. Eller noe annet slemt.

  Det er fint å være liten og blå!

 • 11 October, 2005 - 6:04 pm | Permalink

  Præhæ – det skal jeg si til Lille Blå, Delirium :-))

 • 12 October, 2005 - 12:04 pm | Permalink

  liten og blå – ikke Lille Blå :oD

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: