web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Nå må politikerane gjørra noe!

Ikke bryta ekteskapet!
Ikkje bryta ekteskapet!

Skilsmisse truer folkehelsa skriver Jon Hustad i Dag og Tid. All forskning viser det, men ingen Ingen INGEN av de politiske partiene har noe som helst i partiprogrammene sine om denne alvorlige trusselen mot helsa vår.

700 millioner kan vi bruke på en vaksine mot svineinfluensaen, men er det virkelig ingen som har noen kroner å avse til å bekjempe skilsmissepandemien som rir landet vårt som en mare? I Storbritannia har de konservative slått fast at når de overtar makta vil det bli dyrere å skille seg, og overføringene til enslige skal reduseres. I Norge er selv Kristelig Folkeparti mest opptatt av trygderettene til aleneforeldrene. Som Hustad avslutter: Vi er alle kulturradikalere nå.

Hustad viser til amerikansk forskning, men er den nødvendigvis sammenlignbar med norske forhold? Var det ikke nylig en sak et eller annet sted om at norske kvinner generelt får det bedre etter en skilsmisse, mens det for den norske skilte mannen derimot, går rakt åt helvete?

Det er mulig jeg husker feil, jeg finner ikke noe om det nå i nattfarta, men det er nærliggende å tro at det er noe i det siden det i to tredjedeler av skilsmissene er kvinnen som tar initiativet. Ifølge Kari Moxness er dette fordi – Alt for mange menn lever fortsatt ikke opp til de forventningene kvinner har. Menn tar ikke sin del av byrden. Norske unge kvinner forventer likestilling. De sier at da de skilte seg så føltes det som om de kvittet seg med den mest krevende ungen, forstått som mannen. Altså er det sånn at mange kvinner skiller seg fordi mannen er en dustete manssjåvinist, mens mange menn aldri blir gift fordi kvinnene er feministførkjer.

Løsningen på dette problemet er selvfølgelig at kvinnene bare må fortsette å gifte seg med manssjåvinistene, for da får de det bedre når de skiller seg, mens mennene som ikke lever opp til feminsitførkjenes umenneskelige krav heller får importere seg en kone fra et land der kvinnene liker både kjøkkentjeneste, og sex uten forspill.

Men det er kanskje for kulturradikalt det også?

13 Comments

 • 9 August, 2009 - 2:22 am | Permalink

  Jeg hørte for noen år siden psykolog A. L. Løvlie Schibbye si at det er “sterke” kvinner og “svake” menn som har det best i ekteskapet. Mens “svake” kvinner og “sterke” menn har det best som enslige. Dermed skulle dette være en litt individuelle greie, selv om det er et mønster.

 • 9 August, 2009 - 2:43 am | Permalink

  Det er ikke så annerledes i USA. Hele 60% av skilsmissene her skyldes at kvinnen ganske enkelt ikke orker å ta seg av mannen mere. Og ja, disse kvinnene får det stort sett bedre etterpå. De fraskilte mennene deres sitter stort sett på bar og syter om hvor fæle kvinner er, tror jeg.
  Resten av skilsmissene skyldes stort sett at mannen har funnet seg noe yngre og blondere han heller vil være gift med. Om disse mennene (for ikke å snakke om blondinene) får det bedre etterpå vet jeg ikke mye om, men jeg vet at de fraskilte konene i disse tilfellene stort sett har lite utdanning og arbeidserfaring og ofte får det skralt økonomisk etter skilsmissen.

  Uansett synes jeg disse syterne som påstår skilsmisse er så ille burde tenkt på alternativet. Folk skiller seg jo ikke fordi de er lykkelig gift!

  • 9 August, 2009 - 9:21 am | Permalink

   Du undervurderer problemene ved skilsmisser. Og du tegner et svært negativt bilde av mannen. Hvordan kan du så til de grader frikjenner kvinner fra alt ansvar?

  • wallabee
   9 August, 2009 - 1:31 pm | Permalink

   “Resten av skilsmissene skyldes stort sett at mannen har funnet seg noe yngre og blondere han heller vil være gift med.”

   I dette tilfellet vil det kanskje være riktig å si at “Alt for mange kvinner lever fortsatt ikke opp til de forventningene menn har”, for å bruke “retorikken” til Kari Moxness? 😈

 • alex
  9 August, 2009 - 5:24 am | Permalink

  nå kaster jeg stein i glasshus siden jeg er dysletiker. men for pokker gjørra, folkehelsa, makta, nattfarta osv a endinger er en pokker uting =)

 • 9 August, 2009 - 9:13 am | Permalink

  Skilsmisser er er stort samfunnsproblem som kvinner galant avskriver seg alt ansvar for. Det er lettere å tråkke på mannen enn å gå litt i seg selv.

  Alternativet er at vi lever videre i hver vår egoistiske verden.

 • 9 August, 2009 - 10:36 am | Permalink

  Det er ingen som gifter seg med planer om å skille seg. Jeg tror ingen ting på at det er så lettvint og egoistisk å skille seg. De jeg kjenner som har skilt seg har følt både nederlag og fortvilelse fordi de måtte gjøre slutt på et ekteskap som de selvfølgelig hadde sett for seg skulle vare. Men de gjør det fordi de ser at det faktisk er den beste løsningen – for den som tar initiativet til skilsmissen, ja, men antakelig også for de andre involverte: Partneren og eventuelle barn. Og de har gått mange runder med seg selv før beslutningen tas.

  Likevel – noen skilsmisseforebyggende tiltak kunne være:

  – Skattefradrag for betalt husarbeid (vasking, matlaging, osv).
  – 6-timers-dag for småbarnsforeldre.
  – Gratis samlivskurs, familierådgivning o.l. for alle som gifter seg og/eller vil få barn – både før og etter

  Dette ville hvertfall bidra til å lette arbeidsbyrden, jevne ut skjevheter (gjøre forholdet mer likestilt) og oppfordre til åpenhet og dialog, helst før problemene oppstår.

  Det hadde vært interessant å høre hvilke skilsmisseforebyggende tiltak andre ser for seg (i stedet for å bare mase om hvem sin skyld det er at så mange skilles).

 • 9 August, 2009 - 1:09 pm | Permalink

  Større toleranse for hverandres ulikheter tror jeg er det viktigste for å unngå så mange samlivsbrudd.

 • 10 August, 2009 - 11:15 am | Permalink

  Det finnes ingen måte å gjøre riktig forskning på dette området. I og med at forskeren ikke kan randomisere respondentene, er det fullstendig umulig å si hvorvidt det er skilsmissen som fører til helseproblemer eller om det er en tredje faktor (det jævlige samlivet) som fører til både helseproblemene og skilsmissen.

  I tillegg kan det også tenkes at syke mer sannsynlig blir skilt, men det er forhåpentligvis ikke like vanlig.

  Nå er det selvsagt også sånn at single lever et mindre sunt liv. (De fleste, i alle fall. Noen begynner å trene og gjøre noe annet enn å sitte i sofaen, men de fleste drikker mer, spiser mindre sunt, og stresser mer.) Men å hevde at noen skulle gå rundt og leve et kjipt samliv fordi partneren ville kunne skade sin egen lever hvis h*n ble singel, er for ekstremt til å fortjene et motsvar.

  • Hjorthen
   10 August, 2009 - 11:57 am | Permalink

   Nettopp, så slapp jeg å si det selv 😀

  • 10 August, 2009 - 9:56 pm | Permalink

   Correlation is not causation som kjent. Nei når årsaksmekanismen er ukjent er det heller ikke lett å vite hva politikerne bør gjøre.

   Men: Forskning har vel også vist at folk med kjæledyr er sunnere og friskere enn andre (til og med mindre allergi), kanskje trygdekontoret bør sponse kjæledyr til skilsmisseoffer? Jeg har også hørt at folk som lufter hund lettere finner seg partner. Simsalabim. 🙄

   • Hjorthen
    10 August, 2009 - 10:46 pm | Permalink

    Sponsing av bikkje og treningsstudio ville gjort mye for folkehelsa. Jeg er for!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: