web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Back to Iraq

Resultatet av lørdagens folkeavstemning over Iraks nye grunnlov lar vente på seg. Riktignok var både Baghdad og Condi Rice tidlig ute med å proklamere flertall for ja-siden, men det kan vise seg å ha vært litt overilet. VG melder i dag at Iraks valgkommisjon har utsatt offentliggjøringen av resultatet med flere dager etter at man har funnet omfattende uregelmessigheter under opptellingen.

Særlig skal man være forundret over den store mengden av ja-stemmer fra velgere som er registrerte republikanere og bosatt i Florida eller Ohio…

Okay, så har jeg rappa den vitsen annetsteds fra. Det er vel strengt tatt ingen grunn til å mistenke at eventuelt juks i Irak kan skyldes på amerikanerene. Hva Irakerne selv måtte ha funnet på av lurerier er derimot en helt annen sak, men foreløpig så må vi vel ha tiltro til at valgkommisjonen gjør jobben sin, og at eventuelle ugler i mosen blir jaktet ned og skutt på stedet. Chris Allbritton fra Back to Iraq blogger om valget, og tallene han presenterer er høyst merkverdige. Om en av de to provinsene hvor resultatet ennå ikke er klart, Ninevah, skriver han:

– What’s truly eyebrow-raising is that the number of constitutional “yes” votes — 326,774 — is more than the total increase in votes over January’s turnout. That suggests that not only did all of the Sunnis in Ninevah province, who largely boycotted the January elections turn out, but that they all voted for the constitution. That’s a very strange idea to me, as I’ve not met a single Sunni who voted for it here in Baghdad.

Men vi skal kanskje ikke legge så mye vekt på dette. Valgkommisjonen hevder at rapporter om ja-flertall i Ninevah er usanne og at resultatet ikke er klart før om noen dager.

Man trenger altså et klart nei-flertall i tre av landets atten provinser, og det ser ut til at man har fått et klart nei i Salaheddin, et snaut nei i Diyala. Begge disse er sunniprovinser. Så mangler man enda resultatene fra de to siste sunniprovinsene, Al-Anbar og Ninevah. Spenningen er fortsatt til stede altså. Så spørs det hva som vil være det beste. At grunnloven blir godkjent fordi nei-flertallet i sunniprovinsene ikke er stort nok, eller om den blir forkastet.

Jeg har ingen ide, men amerikanerene blir nok værende i Irak i noen år til uansett hva som skjer. Det er antagelig like greit, for alternativet er vel en borgerkrig med tilliggende muligheter for etnisk rensning og slike herligheter.

Lurer litt på hva vår nye regjering synes om den saken…

One comment

  • 19 October, 2005 - 3:07 pm | Permalink

    Uglene i mosen har gått i dekning, og gjemmer seg nå på ukjent sted under dekknavnet ‘hodet i sanden’.

    Det sies at CIA har en spesialoperasjon på gang under dekknavnet Desert Owl, med Chuck Norris som lead..

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: