web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Trenger man journalistene?

pernilleEller kan man ikke like godt la folk skrive sine egne saker?

Etter å ha lest denne litt kuriøse saken i går, så lurer jeg på om ikke Dagbladet har begynt å eksperimentere med akkurat dette. Jeg finner den ikke på nett i farta, men dere kan se et faksimilie på siden her. Som dere ser er overskriften at Høyre og Frp lover “mannsskattelette”.

Saken baserer seg på at Høyre og Frp, som vanlig, er hissige på å øke innslagspunktet for toppskatt, samt fjerne formuesskatten. I følge Kristin Halvorsen så er det bare menn som vil tjene på skattelettene til Høyre og Frp, og for å illustrere dette gir Dagbladet oss to eksempler:

På det øverste bildet sitter Pernille Ødegård, hun er informasjonsrådgiver i UDI, tjener 436 000 kroner i året, og vil få null i skattelette. På det nederste bildet sitter Arvid Ellingsen. Han er informasjonsrådgiver i Forskningsforbundet, tjener 559 000 i året, og vil få en skattelette på 5310 kroner.

I følge Dagbladet.

Eller?

Det som ikke står i Dagbladet er at både Pernille Ødegård og Arvid Ellingsen er aktive medlemmer i SV. Det står heller ikke hvem som har tatt fotografiene som smykker denne saken, og det er litt rart, for i resten av avisa så har Dagbladet vært ganske nøye med å oppgi fotograf.

Så kan man ikke annet enn å lure; hvordan har denne saken havnet i Dagbladet? Har journalistene Cathrine Slaaen og Marie Melgård fått en lys ide om at menn vil få mer i skattelette enn kvinner, siden de jo tjener mer, og bestemt seg for å høre hva Kristin Halvorsen synes om det? Eller er det SV som har funnet ut at her kan vi kanskje score et poeng på Siv Jensen, nå som hun har begynt å mase om likelønn og miniskjørt, gjennom å vise at forskjellene vil øke med Frps skattepolitikk?

Og så har man kanskje tenkt at det er litt synd på disse journalistene som har så mye å gjøre, kan vi ikke hjelpe dem med å finne en case også?

– Kjenner du noen som tjener så lite at de ikke betaler toppskatt? Må være en kvinne altså!

– Hmmm…Morten  Drægni kanskje?

– Er ikke han mann da?

–  Seriøst?!?

–  Ja?

– Det tror jeg ikke altså…men vent, hun driver vel og studerer hun?

– Ja…det bør vel være noen som er i ordentlig jobb tror jeg. får vel finne en annen da. Hva med Pernille?!?

– Ja, hun kan vi bruke! Stikker du ned og tar et bilde av henne?

Selve saken består ellers av at Kristin Halvorsen forteller om mannsprofilen til Høyre og Frp, og først helt på slutten kommer det et spørsmål som muligens ikke er skrevet av SV selv. For dette er vel ganske åpenbart en ferdigpresentert pakke som SV har sendt til Dagbladet, komplett med eksempler og fotografier og hele pakka?

Og så henter journalistene inn et par uttalelser fra Høyre og Frp, og vips så har man klart å fylle en helside i papirutgaven.

Lurer på hvor mange av oppslagene i valgkampen som er nettopp slike ferdigpresenterte pakker som det bare er for avisene å pakke opp? Greit nok selvfølgelig at partiene prøver å få dekning på sine saker, og forsåvidt er det vel et legitimt poeng at heving av innslaget for toppskatt og fjerning av formuesskatten vil komme menn mer til gode enn kvinnene. Men man mister jo tillit til Dagbladet når de kamuflerer kampanjejournalistikken så dårlig som de gjør her. Hvorfor griper de f.eks ikke tak i det Siv Jensen sier i en fotnote til hovedsaken om at 83 prosent av Frps skatteletter vil gå til inntekter under 500 000, og konfronterer Kristin Halvorsen med det?

Dårlige greier altså!

5 Comments

 • 3 September, 2009 - 10:49 am | Permalink

  Dagbladet har dårlig råd, journalister og fotografer har da ikke tid til vandre rundt i byen for å ta bilde av arbeidstakere, de har i allefall ikke budsjetter til å ta trikken frem og tilbake. Mye billigere å få saken fix ferdig fra SV. 😈

  Nei, seriøst. Dette forekommer oftere enn vi liker å tro. Journalister har det travelt og når de får en god sak/vinkling/ide gratis er det fristende, da er det heller ikke så mye jobb å pakke det inn journalistisk med uttalelse fra motpart, sjekk av kilder osv. Slik planting av saker skjer stadig vekk.

 • Øyvind
  3 September, 2009 - 11:27 am | Permalink

  Du har helt rett – omtrent sånn funker store deler av avisnorge, men Dagbladet er den enkleste å plassere sakene sine i.

  Jeg jobbet i pr-bransjen før, og det var noen enkle grep man kunne gjøre for å få plassert sakene sine i forskjellige medier. Dagbladet var blant de enkleste, men få kunder brydde seg om å treffe Dagbladet, fordi avisen hadde ikke høy troverdighet hos typiske kunder (ofte menn, med god inntekt:)

 • 3 September, 2009 - 3:48 pm | Permalink

  Enig med de over, dette gjelder ikke bare politikk og ikke bare i valgkampen. En viktig del av en hver “informasjonskampanje” er å komme i avisen på redaksjonell plass. At SV åpenbart har blitt flinkere til det gleder meg – hittil har det vært FrP som har vært best på dette.

  Ellers vet jeg ikke om jeg synes det er så ille, jeg – med kvaliteten på journaliststanden her til lands, tror jeg egentlig vi har alt å vinne …

 • Bernt
  5 September, 2009 - 11:11 am | Permalink

  Du beviste nettopp hvorfor vi ikke trenger Dagbladet. Glimrende journalistikk! 🙂

 • 16 September, 2009 - 1:45 pm | Permalink

  Dagbladet har vel begynt med borgerjournalistikk og lar dem slippe til på papir 🙂

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: