web analytics

Rødt flagg over Reichstag

seier

Alle kjenner vel til bildet av soldatene som reiser det amerikanske flagget over Iwo Jima etter å ha nedkjempet japanerene i et blodig slag. Stalin ønsket seg et lignende bilde av hammeren og sigden vaiende over et nedkjempet Berlin, og han sendte fotografen Jevgenij Khaldei til Berlin for å få det.

Khaldei kalles gjerne for russernes Robert Capa, og han dro i vei med flagget i bagasjen. Men når han kom til Berlin så han at flagget allerede var blitt heist over Reichstag, og var vel litt skuffet over det, men ikke mer enn at han fikk trommet sammen en gjeng med soldater som kunne reise flagget en gang til slik at man fikk tatt bilde av det.

Dette var før photoshop ble allemannseie, men det gikk an å manipulere bilder allikevel. Stalins propagandafolk oppdaget at en av soldatene hadde et armbåndsur på hver arm, og siden man antok at det var et resultat av plyndring, så redigerte man dem bort. Røyken i bakgrunnen ble dessuten gjort mørkere for å gjøre bildet mer dramatisk.

Leave a Reply

%d bloggers like this: