web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Kvinner som slår

Selv om Daniel Defoe nok var først ute, så er det som regel Benjamin Franklin som får æren for å ha uttalt at i denne verden så er det ikke noe som er sikkert, unntatt død og skatt. Men det er selvfølgelig flere ting som er temmelig  sikkert her i verden. Som at regninger fra Telenor har forfall på en dato der jeg bomsikkert nok ikke har penger på konto, og må vente på lønning før jeg kan betale.

Da kan jeg også stole på at Telenor ilegger meg et klekkelig gebyr for forsinkelsen.

Men det var ikke Telenor jeg ville snakke om. Jeg ville snakke om det faktum at hver bidige gang noen er ute og snakker om at menn banker kvinner de er sammen med, så dukker det opp en eller annen anonym fyr som er veldig opptatt av å få frem at kvinner slår menn også. Ja, de slår faktisk oftere enn mannen hevdes det.

Alle som hevder dette er ikke anonyme heller, Nils Ole Oftebro og VG syntes jo f.eks at kvinnedagen i år var en passende dag for å slå stort opp at han hadde blitt angrepet av en tidligere partner. Oftebro sier han sto frem fordi det var viktig å sette fokus på at også menn blir slått:

– debatten er preget av å stemple menn som voldsvesen. Hvis man med vold mener å bli fiket til , kloret, sparket, lugget og få kastet ting etter seg , så er det flere menn enn kvinner som har opplevd det.

Skal man tro på media så har Oftebro rett i dette, flere aviser har i det minste ved et par-tre anledninger publisert forskningsresultater som i hvert fall tilsynelatende bekrefter at kvinner tyr til vold oftere enn vi kanskje tror. Som f.eks i Vårt Land i 2008, der førsteamanuensis Mons Bendixen ved NTNU sier at sosiale normer bagatelliserer kvinners vold mot menn.

Nå tror ikke jeg at kvinner er noe særlig snillere enn menn, bare så det er sagt, men jeg stiller meg allikevel spørsmålet om hvorvidt det virkelig er slik at vold i nære relasjoner nå plutselig har blitt kjønnsnøytral.

Eksempel på voldelig og aggressiv kvinne
Eksempel på voldelig og aggressiv kvinne

For det første så kan man jo spørre seg om en spørreundersøkelse blant studenten ved NTNU, der Bendixen henter sine tall fra, er representativ for noe særlig annet enn studentene ved NTNU.

Og for det andre så kan man spørre seg om man egentlig snakker om det samme. I følge Nettavisen i 2004, så opererer voldsforskere med en ganske vid definisjon av vold.

Voldsforskere har en mye videre definisjon av begrepet «vold» som omfatter både fysisk vold (slag, spark), seksuell vold (overgrep, krenkelser), materiell vold (smelle med dører, kaste gjenstander) og psykisk vold (ydmyke, true).

Og er det tatt hensyn til hvem som eventuelt slår først?

Jeg er selvfølgelig for lat til å gå den norske forskningen nærmere etter i sømmene, men i Dagbladet i 2003, i en sak som hevder at kvinner slår like ofte som menn, så skrives det at forskning i USA har gjort lignende funn.

Og den forskningen er det noen som har gått nærmere etter i sømmene.

Nærmere bestemt Joanne Minaker og Laureen Snider, som i en artikkel i Canadian Journal of Criminology and Criminal Justice går i gjennom forskningen om den partnerbankende kvinnen, og slår fast at den ikke er særlig solid. Om dere vil lese så ligger den her:

Husband abuse (Takk til Niklas for å sende meg artikkelen på pdf).

Her er et lite utdrag fra innledningen deres:

The original problem of “wife abuse,” which feminists constituted in the 1970s, has morphed into “domestic violence” and then into “husband abuse.” We present a case study of the newly discovered problem of “husband abuse,” which we argue exemplifies the complexities of neo-liberalism, neo-conservatism, and feminist engagement with the criminal-justice state.

We argue that the myth that men are battered as often as women, an argument that challenges decades of feminist research, theory, and activism, is constitutive of a backlash against women’s safety and feminist “victories.” We caution that such claims must be read as more than anti-feminist backlash but are increasingly becoming the new “common sense,” the dominant lens used by policy makers, media, and influential interest groups.

We demonstrate how the very successes of feminism, combined with neo-liberal governance, the burgeoning power of men’s movements, and new communication media, have given rise to new subjects, mentalities, and practices. As the claim that male and female partners are equally prone to violence resonates with discourses of equality and reinforces constituencies promoting criminal-justice “solutions” to all social problems, the result is equality with a vengeance.

Hvor er nærmeste krisesenter?
Hvor er nærmeste krisesenter?

Denne nye trenden med å peke på at kvinner slår sine partnere like ofte som menn, minst, er positiv i den forstand at den bidrar til å nyansere bildet av kvinnen som den svake part, som offeret, dere vet, kvinner og barn først. Man slår ikke jenter, etc. Vel og bra det, men allikevel er jeg redd for at dette bidrar til å tilsløre det som nok fortsatt er et faktum, at når vi snakker om vold i nære relasjoner så er det i de aller fleste tilfellene en mann som banker partneren sin vi snakker om.

Det kan ikke bestrides at det er kvinnene som i størst grad blir ofre for alvorlig vold i nære relasjoner. Tall fra Canada som Minker og Snider viser til forteller at av de som rapporterte å ha blitt utsatt for vold fra partneren, så hadde 23 prosent av kvinnene opplevd å bli banket opp, kvalt, eller truet med skytevåpen eller kniv. Tallet for mannlige ofre var 15 prosent. 44 prosent av kvinnene hadde blitt skadet mot bare 19 prosent av mennene.

Når man truer med skytevåpen, kveler, eller skader partneren sin så handler det ikke om, som Oftebro sier, noe man gjør i affekt og så setter seg ned og snakker om siden. Det handler om noe annet og verre, og ved å insistere på at kvinner er like aggressive og voldelige som menn, så er det en fare for at man tilslører det problemet vold i nære relasjoner er. Hindrer offentlige instanser i å gjøre grep for å forhindre det, og i verste fall kan det kanskje bli vanskeligere å få finansiert tilbud som krisesentere rettet spesielt mot kvinner.

Det er nok riktig at samfunnet ser forskjellig på menn og kvinner som slår. Kjevlet til Flopsy har jo vært en stående vits i bloggemiljøet i årevis. Det er det ingen som reagerer på, men det er ikke sikkert alle ville synes det var like morsomt om jeg begynte å dra vitser om å dra hjem og banke kona. Det er en forskjell, og selvfølgelig finnes det kvinner som slår, men jeg er ganske sikker på at problemet med kvinner som mishandler partneren sin etterhvert har blitt noe overkommunisert.

Og hvis ikke det var for at Flopsy har gått på jobb nå, så skulle jeg gitt henne en skikkelig omgang juling bare for gøy.

10 Comments

 • Flopsy
  15 October, 2009 - 12:41 pm | Permalink

  Jeg tror heller ikke at kvinner er snillere enn menn. Men det er uansett en fysisk forskjell på kjønnene- menn er i snitt sterkere enn kvinner, og vil dermed kunne bruke vold som en maktfaktor i en helt annen grad enn kvinner kan.

  Derfor kan man godt le av det når jeg maser om å dunke deg i hodet med kjevlet når du har sagt noe dumt (ikke så rent sjeldent med andre ord). For fakta er at selv om jeg hadde hatt et realt kjevle i hånda, så kunne du ha røsket det fra meg lett som bare det, og holdt meg opp ned uten at jeg hadde kunne tatt igjen i nevneverdig grad.

  Så ja, det er godt mulig at kvinner både slamrer med dører og det som verre er. Og vold er ikke bra uansett hvem som utfører den, men jeg synes likevel det er en forskjell.

  • Hjorthen
   16 October, 2009 - 2:11 am | Permalink

   Pøsj, du banker meg med den ene hånden på ryggen samtidig som du lager middag og svarer på Facebookmeldinger. Det verste er at jeg ikke klarer å springe fra deg heller.

 • Flopsy
  16 October, 2009 - 12:00 pm | Permalink

  Vel er jeg brukbar på multi-tasking, men et sted går nok grensa for meg også. Men springe fram meg er det ikke sikkert du gjør, i hvert fall ikke over litt distanse.

 • 18 October, 2009 - 6:38 pm | Permalink

  Fint bilde fra en av Russ Meyers “klassiske” (campe og absurde) filmer. Meyer var svak for sterke kvinner med fremtredende brysparti. 😎

  • Hjorthen
   19 October, 2009 - 9:46 am | Permalink

   Ja, hvem er i grunnen ikke det:-o

 • 19 October, 2009 - 6:06 am | Permalink

  Joda, voldelige kvinner finnes. Jeg regnes sikkert som en av dem selv. Likevel, jeg er egentlig ganske fredsommelig av meg, og jeg har aldri i livet slått først. Ikke engang da jeg var en liten snørrunge.
  Jeg bruker bare vold hvis jeg blir angrepet; da regner jeg med at motstanderen har sagt fra seg sine rettigheter til ikke å bli banket, så da er det greit å banke ham. Og ja, angriperne har alltid vært menn, bortsett fra noen ganger da jeg var barn.
  Å være en voldelig kvinne er ikke så ille, egentlig. De siste årene jeg var gift visste jeg at mannen veldig gjerne ville slå meg, men han turde ikke fordi han visste at jeg kom til å slå tilbake og da ville det ikke være noen nåde.
  Selv hadde jeg derimot ikke noe ønske om å slå ham; alt jeg ville var å få slutt på elendigheten.

  Og alle tilfellene av “nabobråk”, som vi leieboere kaller det, har det vært mannen som slo kona. I de fleste tilfellene har jeg ikke hørt hva som kom før slåingen, men når jeg har hørt det var det første jeg hørte at han kjefter om at hun ikke er bra nok på et eller annet vis. Mulig kvinner har svakere stemmer så jeg ikke hørte at hun kalte ham en udugelig dust, men jeg er skeptisk. Det er tross alt kvinnfolk som har skingrestemmer, og det er ingenting som høres over lengre distanser over lengre tid enn det.

  Så fra min egen erfaring er det nok oftest menn som slår kvinnen, ikke omvendt. Mulig det er større mørketall for menn som blir slått enn for kvinner, men jeg tviler faktisk på det og. Det er bare utrolig hvor mange kvinner som blir i det voldelige forholdet og ikke anmelder.

  • Hjorthen
   19 October, 2009 - 9:45 am | Permalink

   Jeg tror at problemet med menn som blir slått er overkommunisert.

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på » Nå har likestillingen gått for langt

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på » Jenter som sparker, og jenter som slår

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: