web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Bloggehierarkiet

Etter at Tromp tråkket i salaten og påsto at ni av ti bloggere var gutter/menn så har det vært litt tilløp til litt bloggedebatt. Ikke noe nytt egentlig, det handler om det vanlige surret om hvorvidt dagbøker med katt er fullverdige medlemmer av bloggebyen, eller om de må fortrenges til egne ghettoer hvor de kan drive med sitt uten for mye innblanding fra myndighetene. (les: viktigperer og besserwissere)

Jada, vi er litt lei av hele greia, men det kan jo ikke benektes at det finnes et uuttalt hierarki i bloggeverdenen. Akkurat som i boka så er det kanskje slik at alle bloggedyr er like, men noen er likere enn andre? Ihvertfall så har vi alle noen vi kan se ned på.

Mannen bak Random acts of reality, Tom Reynolds, har tatt konsekvensen av dette og laget et organisasjonskart som setter hele bloggehierarkiet i system. Der ser man blant annet at det tradisjonelle media befinner seg øverst i systemet, hvor de ser ned på alt og alle. Rett under dem finner vi bloggende journalister. Disse ser ned på politiske bloggere, som igjen ser ned på bloggere som blogger om blogging, og under dem igjen finner vi teknologibloggerne. Videre finner vi så bloggere som skriver om sin teknologijobb, som igjen ser ned på bloggere som skriver om sin ikke-teknologijobb. Disse ser igjen ned på familieblogger, som i sin tur ser ned på bloggerne som skriver mest om kjæledyra sine.

Tilsvarende ser vi at de som poster original fiksjon er øverst på “sin” rangsstige. De ser ned på dem som poster originalt ikke-fiksjonsmateriale, mens disse naturligvis hever seg godt over dem som f.eks poster linker fra boingboing uten å kommentere dem ytterligere. boingboingposterene ser ned på dem som poster bilder av kattene sine. Dere skjønner tegninga, og hvis ikke så kan dere klikke her og få opp et større bilde.

Nederst på rangsstigen og sett ned på av alle finner vi Livejournalbrukere som skriver på spansk, poster bilder av kattene sine mens de har en stor rosa besøksteller og bruker haugevis av smilefjes i postene sine.

Jeg må naturligvis understreke at kartet til Reynolds er humoristisk ment, jeg kan ikke tenke meg at han ser ned på andre enn fylliker som hindrer ham i å komme tidsnok frem til en liten gammel dame med pusteproblemer, og posten min må for all del heller ikke tas alvorlig.

Men er det ikke et lite snev av sannhet i dette hierarkikartet også, og er ikke det egentlig litt dumt da?

28 Comments

 • 11 November, 2005 - 12:31 pm | Permalink

  Synes det gir et godt bilde (om kanskje ikke 100% korrekt) av Bloggville. I likhet med at “alle” i sin tid mente FrPere ikke var intellektuelle i all sin tid at deres prefererte lektyre gikk for å være Asterix og Donald, så er det vel også et slikt skille i Bloggville?

  Den dage VamPus begynner å skrive sånt som “pusekatt var bare såå innmari skjønn i dag da han falt ned fra benken, altså”.. med masse smileys og blinkende objekter – take me behind the barn and shoot me.. Likeledes mammablogger som har store bilder av siklende uhyrer som de kaller “nussetassen” etc ..*grøss*

 • 11 November, 2005 - 12:56 pm | Permalink

  VamPus: Hva med pappablogger? 😉

  Jeg finner det utrolig latterlig å plukke på / se opp og ned på blogger(e) fordi de skriver om noe annet enn det man selv er interessert i. Internett er på en måte stort nok for oss alle, og kjempelett å utvide… så; Hei! Gå et annet sted å suttre.

  Selv styrer jeg unna selvmedlidende blogger og “viktigperer og besserwissere” – men hvis det er noen som liker dem så gjerne for meg.

 • 11 November, 2005 - 1:07 pm | Permalink

  Hvorfor liker ikke Vampus pusekatter?

 • 11 November, 2005 - 1:25 pm | Permalink

  Jeg tror svært mange hadde laget mye bedre blogger hvis de fant en nisje som ikke var overfylt allerede. Jeg har vært aktiv ungdomspolitiker selv en gang i tiden (sa han med knirkende gammelmannsstemme), så jeg forstår ønsker om å buke bloggen som en plattform for å diskutere politikk. Men man skal skrive jævlig godt hvis man skal bidra med noe nytt til debatten om amerikansk utenrikspolitikk. Og den andre grøften er at det blir for privat, om det nå er angst eller korssting man sliter med. Hvis man vil nå ut med kjøkkenbenksentrerte blogger må man jobbe mye med form og språk for at det skal være lesverdig.

  Hvorfor er det ikke flere som blogger om reiser, om bøker, om musikk? Om innsiden av organisasjoner, arbeidsplasser og institusjoner? Og hvis flere enn Hjorten hadde hatt litt selvironi hadde det hjulpet mye også.

 • 11 November, 2005 - 1:50 pm | Permalink

  Slevironi – BAH! VamPus er mye viktigere enn som så…Dessuten er det helt ÅPENBART at flere av oss har mer å tilby innen amerikansk utenrikspolitikk enn media generelt. Tom Burkas reportasjer gjennom Hjorthebloggen er et utmerket eksempel på objektiv og kritisk journalistikk. Her har norsk media virkelig noe å lære..

  Fjordmann: Vi elsker pusekatter, og Pusedyr blogger av og til på VamPus’ blogg. Men fra å like pusekatter til å dele detaljerte beskrivelser av hva de har lagt fra seg i sandkassen i dag..

 • 11 November, 2005 - 2:05 pm | Permalink

  Hehe…Tom Burka er en fryd!

  Heldigvis oppdaterer han såpass sjelden at det ikke blir noe ork å oversette ham.

 • 11 November, 2005 - 2:23 pm | Permalink

  Knut Albert:
  Jeg tror du skal slite med å finne en nisje til hver blogger (eller hver tusende blogger for den sakens skyld…).
  Dessuten er uttrykket “en BRA blogg” ganske subjektivt. Jeg vil påstå at min mor syns det er meget bra å kunne lese om og se bilder av barnebarnet sitt, mens du antagelig (og forhåpentligvis) synes det er møkk kjedelig.

  Hvorfor det ikke er flere blogger om reiser, bøkder og musikk?? Hallo? Ta et lite søk! Tror IKKE det er temaene å gå etter hvis du skal finne en unik nisje…

  Innsiden av org, arb og inst? Tja… endel arbeidsgivere ville nok mer en rynket på nesen om man la ut om bedriftens indere… og instutisjoner? Taushetsplikt kanskje?
  Selv om jeg er enig… det kunne vært interessant å LESE om…

 • 11 November, 2005 - 2:24 pm | Permalink

  Selv om kartet er tildels uleselig, ser jeg såpass at kategorien “selvmedlidende-pappasutrende-filmelskende-småprovosert-halvengasjert-museikkentusiast med hang til melankoli og mishagsytringer” ikke finnes i organisasjonskartet. Kjenner jeg ble litt… lei meg og småprovosert av det. Forøvrig synes jeg kattebloggerne skal få holde på med sitt, bare de ikke plager andre. Noe som forøvrig dyrene de omtaler burde lagt seg på sinnet. Slutte å plage andre, mener jeg.

 • Drusilla
  11 November, 2005 - 2:25 pm | Permalink

  Hvorfor er det ikke flere som blogger […]om innsiden av organisasjoner, arbeidsplasser og institusjoner?

  Jeg skulle gjerne opprettet en realityblogg kalt “Departementet”, fylt av sladder, lekkasjer og se- hva-vi-bruker-skattepengene-på rapporter.

  På den annen side: Inntekt er en fin ting og ikke noe man vil risikere. Og nå er det jammen fredagskaffe også.

 • 11 November, 2005 - 2:52 pm | Permalink

  For meg er ikke dette kartet helt rett for jeg ser ned på alle andre blogger…

  Jeg synes det er egen sjarm med å lese katteblogger. Men synes det er underlig at katter har førsteretten på å være nusslige. Hvor er ilderbloggene, hundebloggene eller marsvinbloggene?

 • 11 November, 2005 - 3:10 pm | Permalink

  Ja, egentlig så er det vel slik at vi like gjerne kan snu kartet og lese det opp ned og dermed få et like interessant resultat?

  Da er det i såfall de tradisjonelle mediene alle ser ned på, og det er jo ikke så langt fra sannheten her i bloggeland.

  Men jeg skulle også gjerne likt å lese flere blogger fra innsiden av arbeidsplasser, organisasjoner og institusjoner. Jeg har noen utenlandske favoritter nettopp av den typen, og nevnte Random acts of reality er en slik blogg som jeg leser med glede. Men Norge er jo et lite land, og det krever vel at man gjør en grundig jobb i forhold til anonymisering. Selv da så er jeg ikke sikker på at jeg ville anbefale noen å starte en slik, selv om jeg gjerne ville lest den:-)

 • 11 November, 2005 - 3:48 pm | Permalink

  Fredagskaffe, Drusilla? Der har vi forklaringen på VamPus’ skepsis til det offentlige. I privat næringsliv har vi nemlig fredagsPILS..

 • 11 November, 2005 - 6:28 pm | Permalink

  GARG!!Jeg skal faen meg begynne å blogge om Pus!!! GARG!!GARG!! Må bare skamme meg inderlig fordi jeg ikke lar andre blogge som de kvinner de er først, og deretter lide meg gjennom laaaange kommentarer fra Snorre. Garggarg!
  Og kommer du med enda en diplomatisk kommentar til disse SU og SV-INDIVIDENE som har forvillet seg til et PARTI skal jeg faen meg helle den selvkjøpte øllen min i hodet ditt på Eldkvarn-konserten, Hjorthefar!!
  Eh, det var kanskje ikke dette dere diskuterte. Hm, hvor har jeg fått denne kommentarpraksisen fra… GARG!!

 • 11 November, 2005 - 6:31 pm | Permalink

  Susu Lotten, tell til ti nå…

  men jammen er du søt når du er sint;-)

 • 11 November, 2005 - 6:40 pm | Permalink

  lotten er ikke sint lenger..
  det hjalp å lese om Hjorthen som ikke kunne menstruere, men hadde andre metoder.
  Hm, litt trubadur-Hjorten hadde hjulpet enda bedere:)

  PS: Jeg er ikke søt når jeg er sint, men jævela fascinerende da øynene mine blir svarte. Bare spør Sambo;)

 • 11 November, 2005 - 6:46 pm | Permalink

  Sambo har min ytterste medfølelse, særlig hvis han blir tvangsforet med trubadur-Hjorthen både i tide og utide.

 • 11 November, 2005 - 6:51 pm | Permalink

  Hehe..hehe!
  Han lo da godt av både guggekæbenasalsex-sketsjen og opprørsmiddagen…
  Høytlesning av bloggkommentarer etterfulgt av lottens høye latter begynner han nok derimot å bli litt lei..

 • 11 November, 2005 - 7:37 pm | Permalink

  Guggekæbenasalsexsketsjen var jeg temmelig misfornøyd med, mens opprørsmiddagen ihvertfall var en god ide. Synd den ikke var min!

  Jaja, jeg er glad for alle som hører jeg, klarer jeg å øke med et par prosent nå så er jeg vel snart på linje med Kanal24 i oppslutning?

 • 11 November, 2005 - 10:01 pm | Permalink

  Pøh!!Guggekæbenasalsexsketsjen var morsom!! Det syntes Anton også:)
  Hehe.

 • 12 November, 2005 - 2:20 am | Permalink

  Hjorthen vært på fylla ikveld?

  http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=109353

 • 12 November, 2005 - 3:08 am | Permalink

  Hørt på maken! Her står det masse om hvordan det gikk med bilistene, men er det noen som tenker på å spørre hvordan det sto til med hjorten???

  Det må forresten ha vært en fjern slektning av meg, selv er jeg edru og i god behold!

 • 12 November, 2005 - 9:32 am | Permalink

  Morsomt og treffende(?) hierarkikart. Jeg skjønner hvorfor du så grundig understreker at dette er humoristisk ment, Hjorthen. Blogspot-bloggere står jo praktisk talt og banker på døren til de spanske katteelskerne jo?

  På den annen side – kanskje jeg må fjerne den StatCounteren fra sidene mine?

  Hva er en Google PageRank 10/10 forresten?

 • 12 November, 2005 - 1:56 pm | Permalink

  Jepp, vi blogspot-bloggere er ikke akkurat høyt hevet over noe som helst, og statcounteren må bort!

 • 12 November, 2005 - 10:27 pm | Permalink

  Ser ned på alle eg.

  Stor tilhengjar av likebehandling av alle. Dessutan er vi alle maur i Cthulhus auge.

 • 17 February, 2010 - 8:55 pm | Permalink

  Fint å ha poster som kan resirkuleres. DET sier noe positivt om din blogg, om jeg ikke ellers bryr meg så veldig om hierarkiet – sånt “flatt-struktur”-menneske som jeg er.

 • 17 February, 2010 - 9:28 pm | Permalink

  Godt å se denne posten igjen. Jeg får alltid lyst til å si omtrent det samme. Blogg er et redskap. Det kan brukes til å fylle på med innhold. Innholdet kan være litt av hvert. Også innhold som jeg ikke bryr meg om.

 • Tonje eks-spaltet
  17 February, 2010 - 9:44 pm | Permalink

  Hjorthen, Vampus, Fjordman, Lotten, Drusilla, Paal og bloggdebatt!
  Er jo som om tiden har stått stille! Skulle gjerne blandet meg inn, men har blitt så fredelig. 😉

 • Pingback: Bloggeplakaten: det var nødt til å bli bråk | Netthoder

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: