web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Harry Potter advarer barnepsykologer (og andre voksne)

Harry Potter går i en kronikk i dagens utgave av Daily Prophet hardt ut mot barnepsykologer og andre voksne. Den nye filmen til Potter har premiere på fredag, og forhåndsrapportene varsler en mørkere og vondere film enn forløperene. Harry Potter går så langt at han ber barna vurdere om de voksne i det hele tatt bør få se filmen.

Harry Potter og Ildbegeret har premiere i kinoer over hele landet, og Harry Potter skriver;

– I noen tilfeller kan voksne, og barnepsykologer er kanskje spesielt utsatt her, utvikle fobier etter at de har sett en film, og disse fobiene har de så en tendens til å ville projisere over på barnet. Fobiene kan ofte vise seg å være svært så vanskelige å bli kvitt i etterkant, så her gjelder det å være føre var.

VGs anmelder Jon Selås har sett filmen, og sier at døden er mer fremtredende i denne filmen. Blant annet rammes magiskolen av to dødsfall.

– Filmen tar i bruk sterke virkemidler og har truende og dramatiske scener. Universet mitt er mørkt, dystert og skremmende til tider. Barn må være klar over at dette kan være drøy kost for voksne som har tilbragt 6-7 år på universitetet, skriver Potter.

Filmen inneholder også scener fra en kirkegård, samt torturscener som kan virke skremmende på litt overmodne 40 åringer advarer Potter. “på det skumleste under førpremièren her i Hogsmeade i går, var det ikke til å unngå at de voksne begynte å prate beroligende til sine barn og andre for å makte de sterke inntrykkene, særlig mot slutten.”

– Voksne kan ikke beskytte seg selv. Selv om de synes filmer er spennende, kan de bli preget av det de ser. De kan bli redde for at barna blir redde for mørket, redde for å sove, og få mareritt. Denne angsten kan sitte i lenge, opptil flere måneder, og det er viktig å ta redselen på alvor, skriver Harry Potter, som altså ber barna tenke seg om både to og tre ganger før de lar voksne følge dem på kino for å se den nye filmen hans. -Eventuelt så kan de se filmen alene først for så å avgjøre om deres foreldre er i stand til å takle de sterke inntrykkene fra filmen.

One comment

  • tb
    28 November, 2005 - 9:56 am | Permalink

    Hadde jeg hørt litt mer på de bekymrede barnepsykologene som harry Potter her advarte mot, så hadde jeg i alle fall spart lommeboken for NOK 160,- (+ NOK 60,- til sjokolade), spart en tolvåring som elsker Harry Potter for en ubehagelig opplevelse, og spart meg for frustrasjonen over åp ha sett 3/4 av Harry Potter og Ildbegeret på kino. Dette er en voksenfilm! En flott og mørk og spennende voksenfilm. Men kanskje slutten er dårlig, hva vet jeg?! 😉

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: