web analytics

Tear down this wall

tear down this wall

Det er flere som vil ha æren for å ha revet berlinmuren. David Hasselhoff f.eks, men som vi ser på bildet her så er det vel ingen grunn til diskusjon. Ronald Reagan gjorde jobben.

Jadajada, bildet er tatt i september 1990, flere måneder etter at muren egentlig falt, og Reagans arbeid med hammer og meisel her er rent symbolsk. Men de som digger Reagan vil gjerne hevde at han tok noen skikkelige svingslag mot muren når han besøkte Berlin i juni 87, og i sin tale ved Brandenburger Tor uttalte de etterhvert så berømte ordene Mr. Gorbechev, Tear Down This Wall.

Talen var kontroversiell innad i administrasjonen, noen mente man kunne ødelegge det gode forholdet man hadde fått til Gorbatsjov, men andre, inkludert Reagan, var uenige. Bortsett fra det russiske nyhetsbyrået Tass, som mente talen var både provoserende og krigshissende, så fikk Reagans tale lite oppmerksomhet i mediene. Først etter at muren faktisk var falt har disse ordene blitt legendariske. Tear down this wall.

Leave a Reply

%d bloggers like this: