web analytics

The Wildest

album-wildestHar du ikke hørt om Louis Prima sier du? Nei nei, det er kanskje ikke så rart, men hvis du har sett Disneys Jungelboken i original utgave så har du i hvert fall hørt Louis Prima. Det er han som er stemmen til orangutangen med menneskeambisjoner, King Louie, og det er altså han som synger en av de kuleste Disneysangene noen sinne. I Wanna Be Like You.

Men det var elleve år etter at han hadde gitt ut albumet som er fjerde plate ut i boka med 1001 album man må høre før man dør. The Wildest.

Allerede da var Prima en erfaren herremann. Han begynte med New Orleans-jazz på 20-tallet, gikk over til swing på 30-tallet, og et storband på 40-tallet. På 50-tallet hadde imidlertid storbandet begynt å gå med underskudd, og det passet dårlig siden hans fjerde kone, som forøvrig var den kvinnelige vokalisten i bandet, var gravid. Det fikk Prima til å kontakte en gammel venn i Las Vegas og spørre etter jobb. Det fikk han på nattklubben The Sahara, og Prima ringte saksofonmannen Sam Butera og ba ham tromme sammen noen musikere. Vi kommer til Vegas!

Prima, kona, Butera og bandet jobbet steinhardt utover femtitallet, flere show hver kveld, ferdig med siste runde klokka seks om morgenen, men det betalte seg. Primas popularitet økte, The Sahara ble et populært sted, og i 1956 bestemte Capitol Records seg for å prøve å fange stemningen på plate. Innspillinger ble gjort, og resultatet ble altså plata The Wildest. Den er en skikkelig humørbombe.

Den sparker i vei med den ordentlige versjonen av Just a Gigolo/I Ain’t Got Nobody, som sparker beina unna David Lee Roth når som helst, og på veien videre får vi gullkorn som The Lip, Jump Jive and Wail, Buena Sera, og mye annet moro. Dette albumet rocker faktisk bolle, og plassen blant de 1001 er vel fortjent.

Hør det før du dør!

Leave a Reply

%d bloggers like this: