web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Tungur knivur, lett film

avengerDet er strengt tatt ingen gode grunner til å se Knives of the Avenger. Selv ikke om du er en svoren Mario Bava-fan så er det noen mening i å kaste bort halvannen time av livet ditt på denne.Egentlig. Men jeg klarer ikke å mislike den ordentlig heller.

Egentlig er det en ålreit historie. Prins Harald og Karin gifter seg, men på bryllupsdagen rir krigeren Hagen inn i landsbyen med sin helt spesielle gave: Hodene til kona og barnet til Rurik, en alliert av Haralds kongerike. Hagen og hans menn har drept dem og herjet vilt mens Rurik var i viking. Hagen synes nemlig allierte er et tegn på svakhet. Kongen blir ikke blid, han forviser Hagen og hans menn fra landsbyen. Så kommer Rurik hjem fra sitt tokt, og blind av hat tar han hevn. Han dreper kongen, sårer Harald, og voldtar Karin.

Alt dette får vi i flashbacks, når filmen begynner har Harald dratt til sjøs, alle tror han har gått under med sine menn siden han har vært borte i tre år, og Hagen har nå ambisjoner om å bli konge. Han jakter på Karin og hennes sønn slik at han kan gifte seg med henne.

Karin og sønnen er på flukt fra Hagen og hans menn, en dag kommer det en vandringsmann ridende forbi, han spør om mat og tilbyr seg å jobbe for den, men Karin ber ham dra videre. Det gjør han, men han har ikke kommet langt før noen av Hagens menn kommer ridende inn på tunet. De vil ha med seg Karin og sønnen, men vandringsmannen hører hva som foregår, og blander seg inn i diskusjonen på hardhendt vis.

Etter dette får han bli, og et tett forhold utvikles mellom sønnen og den hardbalne.

Men hvem er mannen? Bare Odin vet…

Og så blir det flere konfrontasjoner med Hagen og hans menn, og selvfølgelig kommer Harald hjem fra sjøen, og det ene med det andre. Joda, historien er ålreit, og filmen er ikke helt håpløs da. Tatt i betraktning at den er spilt inn på seks dager, med et budsjett som antagelig hadde vært lite selv på Frikanalen, så er resultatet faktisk mer en akseptabelt.

Men bra er det jo strengt tatt ikke. Det er en spaghettiwestern i vikingdrakt, der actionsekvensene er tunge og ganske uinspirerte. Det ligger spennende materiale i forholdet mellom Karin og den mystiske vandreren, men det utforskes ikke. Spennende ting kunne også vært gjort med temaet hevn kontra frelse/tilgivelse her, men heller ikke dette gjøres. Det er action som er greia. Noe som kunne vært greit, hadde det altså ikke vært for at det ikke er noe særlig futt over den.

Skal det være spaghetti, så er det flust med mer velsmakende retter å finne, også på Mario Bavas meny, jeg kan ikke anbefale denne på noen måte.

Allikevel så er det et eller annet med den…

Leave a Reply

%d bloggers like this: