web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hakekors?

– Forsida er uheldig fordi den er misforstått. Folk har forstått det til å være et hakekors. Det er et sterkt virkemiddel som ble uheldig fordi så mange så noe helt annet i det

Tegnet det sveitsiske flagget som halvt hakekors – nyheter – Dagbladet.no.

Hvis det ikke var ment å være et hakekors, hva var det da ment som?

10 Comments

 • 1 December, 2009 - 1:21 pm | Permalink

  Du forstår ikke. Det var ment som å være et HALVVEIS hakekors. Ehhm. ja

 • tb
  1 December, 2009 - 1:50 pm | Permalink

  En skal ikke missbruke nazismen. En skal aldri bruke nazisme som generell merkelapp på alt en ikke liker. Det er mye som er jævlig uten å være nazisme. Staig missbruk trivialiserer nazismen.
  Samtidig har vi blitt så redde for å bruke n-ordet, at vi ikke tær å gjøre det når det kan være riktig heller? Alle ny-nazister omtales nå nesten konsekvent som “nasjonalister”, og man må for all del ikke si at noe er brunt grums som i alle fall har nazistiske trekk ved seg, for da har man som kjent tapt diskusjonen?

  Det må i alle fall være lov å si at det som har skjedd i sveits har klare brune skygger over seg? At de høyrepopulistiske partiene, som det som drev gjennom dette i Sveits, faktisk har klare brune, “nazistiske” trekk ved seg? Ikke entydig, men likevel helt klart. Vi må ikke bli så redd for å bruke begrepet nazisme, at vi ikke en gan gbruker det når det er bruk for det?

 • Kristoball
  1 December, 2009 - 3:31 pm | Permalink

  Hvis man ser på valgplakatene som ja-siden i Sveits brukte, trenger man ikke være i tvil om at brungrumset er hjertelig til stede. Dog trist at Dagsavisen senker seg ned på samme nivå hva gjelder symbolbruk.

 • tb
  1 December, 2009 - 3:58 pm | Permalink

  Menen gang må man kunne kalle en spade en spade? Og hvis man legger lista for å kalle brungrumset “nazisme” eller “fascisme” så høyt at det må være snakk om tro kopier av NSDAP i både stil og innhold før det er “lov”, da kan det være at det er for sent, og at vi sitter med dritten i fanget?? 😕

  • Kristoball
   2 December, 2009 - 10:06 am | Permalink

   Kall gjerne en spade for en spade – si gjerne rett ut at man med dette nok en gang diskriminerer en religiøs minoritet i Europa og at man agiterer for å gjøre det ved hjelp av symbolbruk som forsøker å demonisere den samme minoriteten. Vi vet jo hvor langt det gikk sist, si gjerne det også. Jeg tror bare ikke det tjener saken å klistre hakekors på folk eller flagg. Jeg tror man trenger ord for å kalle en spade for en spade.

   • tb
    2 December, 2009 - 11:13 am | Permalink

    Tror vel i grunn at jeg er enig, ja…
    Like tåpelig som å si at “nå får muslimene smake sin egen medisin”, er det vel å si at nå har “sveitserne” blitt brungrumsete på den måten det her blir gjort? Noen sveitsere er uten tvil grujngrumsete, et flertall i valg har gått for en brungrumsete løsning, uten tvil. Men sveitserne som gruppe (hva er det forresten??) er like lite kollektivt ansvarlig for dette som det tyskerne som gruppe var for Hitler (OK, akkurat der er jeg i tvil med hensyn til hvor ansvarlige de faktisk var) eller muslimer i europa som gruppe er ansvarlige for den diskriminering av religiøse minoriteter som utvilsomt finner sted i en del muslimske land.

    Sveits viser i alle fall at “demokrati” ikke er noe hinder for fascisme og annet brunt grums; min skrekk er at “vi” kan komme til å velge de brune løsningene, i demokratiske valg, nok en gang (Hitler/NSDAP vant valget, og dermed “alle” være medansvarlige?

 • Hjorthen
  2 December, 2009 - 11:25 am | Permalink

  Det fantastiske med demokratiet er ikke at flertallet bestemmer, det fantastiske er at det sikrer mindretallet rettigheter. I hvert fall i en ideell verden. Lærdommen fra Sveits må kanskje være at et demokrati i stor grad basert på folkeavstemninger, slik Frp vel av og til har tatt til orde for, blir et vulgærdemokrati? Et flertallets diktatur? Ikke et demokrati det er noen særlig grunn til å være stolt av?

  • Kristoball
   2 December, 2009 - 1:06 pm | Permalink

   – Demokrati er når to ulver og en sau stemmer over hva de skal ha til middag.

   • tb
    2 December, 2009 - 2:41 pm | Permalink

    “Det er med ordet folkestyre som det er med ordet torskegilde. Det er ikke, slik man skulle tro, torskene som holder gilde. Det er torskene som blir spist.” 😉 Hvem var det som sa/skrev det?

    • Hjorthen
     2 December, 2009 - 2:46 pm | Permalink

     Jeg måtte google det, og rett svar er visst Johannes Hohlenberg?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: