web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

To Volda and back again

volda

Torsdag den tredje desember klokka 09.00 startet min første eksamen på høyskolenivå. I Volda. Greit nok det, utfordringen var at jeg skulle jobbe på kinoen onsdag kveld, så for å få den kabalen til å gå opp så ble løsningen å kjøre opp etter jobben, sove noen timer i bilen, karre seg inn på eksamen, levere en besvarelse som forhåpentligvis var god nok til å unngå stryk, og så kjøre hjem igjen. Alt var taima og tilrettelagt, ferdig på jobb klokka 23.00 ga en lomme på tre timer for å komme seg til det kritiske punkt: Fergen mellom Anda og Lote klokka 02.05. Den måtte jeg rekke, ellers var jeg i trøbbel.

Og tre timer på en tur som skal ta ca to burde holde selv om jeg aldri hadde kjørt den strekningen før.

Jeg la i vei, optimistisk og ved godt mot. Glitter and Doom var innkjøpt for anledningen, det finnes verre ting enn å suse langs landeveiene i Nordfjord en månelys desembernatt på bart føre, med Tom Waits på stereoen tenkte jeg. Det holdt stikk helt til jeg tok av fra Rv5.

Jeg pleier ikke å være av dem som klager på veistandarden i Sogn og Fjordane. Jeg er telemarking, og synes standarden generelt er verre i Telemark. Men jeg må innrømme at strekningen mellom Storebru og Hyen satte meg på harde prøver. Særlig med tanke på at veien slettes ikke var bar, men tvert i mot ganske glatt på enkelte steder. Vei og vei forresten, jeg synes det er å strekke det litt langt. Mellom Storebru og Hyen er det ikke noen vei, det er en jævla krøttersti, og etterhvert som jeg snirklet meg avgårde langs Eimhjellevatnet og hva pokker de heter alle de gudsforlatte stedene langs den strekningen så ble jeg bare mer og mer provosert. Og sint. I Norge, verdens rikeste land, i 2009. Ikke bare det, det er DESEMBER 2009, og altså snart 2010. Det skulle ikke være nødvendig for norske folk i hus og hytter å måtte sette livet på spill på denne måten. Helvete, i stedet for å sy puter under armene på trygdemisbrukere og lykkejegere fra Langtvekkistan kunne vi vel brukt noen kroner på å legge varmekabler langs veinettet? Eller hvorfor ikke legge hele skiten i tunnell? Pengene fins der, det handler bare om å bruke dem riktig, og de jævlene på tinget har vel aldri kjørt i noen anne vei enn Trondheimsveien? Dette landet er så forbanna vanstyrt at det halve kunne vært nok. Greit nok at jeg var på vei for å ta eksamen i oversiktshistorie 1870-2000, men det hadde jo vært kjekt om veiene hadde vært vedlikeholdt litt i denne perioden. Jævlafaensdrit. Innen jeg var kommet til Hyen så var jeg bare SÅ klar for å stemme på Frp ved neste anledning.

Fra Hyen til Sandane, og fra Sandane ut til ferjekaia in the middle of føkking nowhere, da hadde jeg kjørt i drøyt to timer, og jeg hadde ikke sett en eneste bil siden jeg kjørte ut fra Høljebyen. Jeg rakk ferga med god margin, og bestemte meg for å bruke mine tre kvarter på Anda til å gjøre mitt fornødne på fergekaiens godt oppvarmede toalett. På toalettveggen var det skrevet med svart tusj.

Her pulte Martin, Marcus, og det var godt.

Ved siden av skriften var det noen brune flekker, og under skriften hadde noen tilføyd med blå kulepenn: Tørket han pikken sin her, med pil opp til de brune flekkene. Over skriften, også dette med blå kulepenn, så noen det som nødvendig å erklære at fitte var bedre.

På den andre veggen slo noen fast at det var helt greit å pule negerhorer, billig var det også, mens en mann tilbød meg å ligge med kona hans. Hun var drøyt femti år, og hvis jeg  hadde en deilig kukk så kunne jeg få lov til både det ene og det andre. Forutsatt at han fikk se på da. Jeg syntes jo det var et godt tilbud, men glemte dessverre å notere ned telefonnummeret. I tillegg så var det en bifil mann som var interessert i par for diskret sex. Send mail til bitreffen@hotmail.com.

Jeg var imponert over mangfoldet, vi snakker altså om et toalett på en fergekai midt i ingenmannsland her, men det var litt skremmende også. Dette er altså resultatet når Senterpartiet får styre distrikts og landbrukspolitikken. Dette holder ikke. Tenk om noen barn kommer inn og får se skriften på veggen? Hva vil de tro? Er det rart de flytter til Oslo? Her gjelder det å få bredbånd til bygdene fortere enn svint, og gjerne telefon og farge-tv i samme slengen. Hvis ikke får sistemann som drar fra fylket ta med seg runkekluten og slukke lyset etter seg.

Nåvel, som nyfrelst Frp-velger i rettferdig harme over rikets tilstand fortsatte jeg på ferden mot Volda. Neste ferge rakk jeg med knappest mulig margin, utrolig nok fant jeg Høgskulen på første forsøk, rakk å obeservere en rev som skremte opp en flokk med ender, før jeg fant en parkeringsplass foran en Kiwi-butikk, der jeg pakket meg inn i en dyne i kamp mot minusgradene. Jeg fikk vel sove i drøyt tre timer før det var på tide å komme seg opp igjen.

Riktig bygg ble lokalisert, proviant innkjøpt, og 08.45 satt jeg klar i en kjølig gymsal, rolig påventende sannhetens time.

Eksamensoppgavene ble utlevert på minuttet 09.00, og jeg byttet sporenstreks parti. Ja til SV-skolen, vekk med karakterer, vekk med eksamener. Kommer ikke noe godt ut av den måten å vurdere folk på. Skal fire timer i en kald gymsal være med å avgjøre hvor mye jeg kan? Hvor mye jeg er verdt som menneske? Hvor mye jeg skal ha i lønn? Jeg tror ikke det. Eksamen er noe herk som klassesamfunnet har funnet opp for å holde arbeiderene nede, og jeg finner meg ikke i det. Dette må ta en slutt. Nå.

Mulig jeg hadde likt konseptet noe bedre om jeg bare hadde åpnet pensumbøkene i forkant av eksamen?

Jaja, utfallet av eksamen tar det vel noen uker før jeg får vite, skal jeg gjette, så gjetter jeg på at jeg består, om ikke akkurat med glans, så i hvert fall godt nok til å havne et eller annet sted midt på treet. Vi får se.

Men jeg gikk altså inn i gymsalen som Frp-velger, og kom ut igjen som SV-mann. Jeg tok ikke sjansen på å kjøre Hyen-Storebru hjem igjen.

16 Comments

 • 4 December, 2009 - 11:24 am | Permalink

  Legendarisk. Helt fabelaktig!

  • Hjorthen
   4 December, 2009 - 2:21 pm | Permalink

   Var det homopulinga som gjorde utslaget?

 • 4 December, 2009 - 2:34 pm | Permalink

  Glimrende! Men hvor mye hadde det kosta å slenge på et NSFW i overskrifta?! 😯

  • Hjorthen
   4 December, 2009 - 2:43 pm | Permalink

   Det står jo Volda da, går ikke det omtrent for det samme?

 • Sigurd
  4 December, 2009 - 3:23 pm | Permalink

  Hvis det er så lite som skal til for at du skifter side i politikken bør du aldri flytte til Nord-Norge.

  Du hadde blitt med i Regionspartiet på 1-2-3.

  • Hjorthen
   6 December, 2009 - 9:38 pm | Permalink

   Hva kan jeg si, jeg er en enkel sjel!

 • 4 December, 2009 - 4:43 pm | Permalink

  NSFW gjelder da bare film, lyd og bilder? Tekst passerer alltid.

  Homopuling gjør ALLTID et utslag, Hjorthefar.

  • 4 December, 2009 - 5:14 pm | Permalink

   Jeg sitter i resepsjon. I dag satt en – eh – seniorkollega ved siden av meg. Han sendte laaange blikk mot den uthevede skriften – før jeg merket den. Jeg prøvde ikke engang å forklare, lot som ingengting.

  • Hjorthen
   6 December, 2009 - 9:38 pm | Permalink

   Jeg må bare stole på din erfaring her Ivers, du vet åpenbart hva du snakker om.

 • 5 December, 2009 - 5:47 pm | Permalink

  Skikkelig utkantpoesi. 😕

  Men ferjekaia på Anda er da ikke midt i ingenmannsland, det er faktisk en del av E39, hovedveien mellom Bergen og Trondheim må vite.

  • Hjorthen
   6 December, 2009 - 9:39 pm | Permalink

   Nå er det vel sånn at mesteparten av det som befinner seg mellom Bergen og Trondheim er føkkings nowhere, og Anda er right in the middle of it!

 • 6 December, 2009 - 3:51 pm | Permalink

  Ojojoj, kor glad eg er at eg flytta…

  • Hjorthen
   6 December, 2009 - 9:40 pm | Permalink

   Hehe, er vi ikke alle?

 • 6 December, 2009 - 4:27 pm | Permalink

  Utkant og utkant forresten. Volda har vore ein sentral skulestad på Vestlandet i mange tiår. Og oppe ved flyplassen ligg Aasen-tunet der han Ivar vaks opp.
  😉

  • Hjorthen
   6 December, 2009 - 9:41 pm | Permalink

   I alle dager, ønsker du deg Ivar Aasen-truse til jul?

 • Pingback: To Ørsta and back again | Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: