web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

I dag er det #5

eichman

I dag er det 48 år siden Adolf Eichman ble dømt for femten tiltalepunkter, blant annet forbrytelser mot menneskeheten, i en israelsk rettssal. Eichman ble hengt like før midnatt 31 mai 1962, etter at Israels høyesterett hadde avslått anken hans.

Eichman har blitt kalt arkitekten bak Holocaust, men selv hevdet han at han bare fulgte ordre.

I 1945 ble Eichman tatt til fange av amerikanerene, men han brukte dekknavnet Otto Eckmann, og amerikanerene skjønte aldri hva slags fisk de hadde fått i garnet. Han klarte å rømme i 1946, og kom seg etterhvert til Argentina på et falskt Røde Kors-pass. Der bodde han frem til han ble tatt til fange av Mossad-agenter i 1960, smuglet ut av Argentina, og fraktet til Israel.

Hvor han altså ble dømt til døden.

I 2006 avslørte frigjorte CIA-dokumenter at CIA hadde visst at Eichman oppholdt seg i Argentina under dekknavnet Clemens siden 1952, uten å gjøre noe med saken. Årsaken: En arrestasjon av Eichman kunne vise seg å bli pinlig for både USA og Vest-Tyskland, de hadde nemlig rekruttert flere tidligere nazister, som f.eks Hans Globke, som var nasjonal sikkerhetsrådgiver for Konrad Adenauer. Globke hadde jobbet med Eichmann under krigen, og var dessuten delaktig i utformingen av Nurnberglovene i 1935.

Men Israel fant altså Eichman på egenhånd, det er litt disputt om nazijegeren Simon Wiesenthal hadde en finger med i spillet eller ei, og sånn var det med den historien.

Leave a Reply

%d bloggers like this: