web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Ute av verden

Elvis ville fyllt 75 år i dag, om han ikke hadde dødd på dass den dagen i august 1977, og i den anledning sitter jeg og kikker på bilder av ham. Jeg tenkte jeg skulle skrive et par ord for anledningen, og poste et bilde eller to, han var jo mitt første ordentlige idol. Men så kom jeg over dette bildet, og dermed forsvant tankene i andre retninger.

Dette er bestemoren til Elvis, Minnie Mae Presley, som blir fulgt til bilen av Elvis’ daværende kjæreste og fremtidige kone, Priscilla. På den tiden het hun fortsatt Beaulieu. Fotografen her er James Whitmore, og i følge Life så er bildet tatt i mars 1960. Bildeteksten beskriver Priscilla som rockekongens seksten år gamle kjæreste, men hvis bildet er tatt i mars 1960 så er hun fortsatt bare 15 år gammel. Hun og Elvis møtte hverandre året før, Priscilla var 14, og den ti år eldre mannen falt pladask.

I disse Knausgård-tider får det meg til å tenke på debutboka hans, der den 26 år gamle Henrik Vankel roter seg opp i et forhold til den fjorten år gamle Miriam.

Det får meg også til å tenke på kollegaen til Elvis, Jerry Lee Lewis, som giftet seg med sin ikke altfor fjerne slektning på 13 år, og med det mer eller mindre ødela sin karriere.

Men Elvis, og foreldrene til Priscilla, eller hvem det nå egentlig var som bestemte, håndterte nok forholdet mellom Elvis og Priscilla noe bedre enn Lewis og hans unge kone gjorde. Elvis og Priscilla hadde sin romanse gående mens Elvis var i militæret, stasjonert i Tyskland. Når han dro tilbake til USA holdt de kontakten via telefon, men de traff hverandre ikke mellom mars 1960, da Elvis dro fra Tyskland, og sommeren 1962, da Priscilla fikk dra på et to ukers besøk. Hun kom på besøk igjen ved juletider, og etter det fikk hun lov til å flytte til USA, under betingelse av at hun begynte på en katolsk jenteskole, og bodde sammen med faren og stemoren til Elvis i et separat hus på Graceland. Men bare hvis Elvis lovet å gifte seg med henne i en ikke alt for fjern fremtid.

Og giftet seg gjorde de jo, men ikke før i 1967.

Jeg leste boka til Priscilla, Elvis og jeg, mens jeg fortsatt var kjempefan av Elvis, det må vel ha vært i 77 eller 78 tenker jeg. Der skriver hun at hun og Elvis ikke hadde samleie før de giftet seg. Tro det den som vil, i biografien om Priscilla hevder forfatteren Suzanne Finstad at dette ikke stemmer, at de derimot gikk hele veien på andre daten, og at Priscilla da allerede hadde hatt sex med Elvis’ soldatkompis Currie Grant i bytte mot at han introduserte henne for Elvis. Priscilla saksøkte Grant for den påstanden, og vant, men verken forfatter eller forlag var del av rettssaken, og Finstad står fortsatt ved at dette er sant.

Men nå farer jeg med sladder.

Det som er helt klart er at forholdet mellom Elvis og Priscilla neppe ville hatt noen særlig sjanse i dag. Paparazziene ville vært over dem som hauker, og fordømmelsen av at den 24 år gamle stjernen hadde et forhold til en 14 år gammel jente ville ført til en temmelig unison fordømmelse.

Men nå er alt det der ute av verden.

Her er et bilde fra 1958, før Elvis og Priscilla møtte hverandre.

7 Comments

 • 8 January, 2010 - 2:08 pm | Permalink

  Godt poeng. På samme måte som Oscar Wilde, som vi jo alle synes så synd på, ville blitt unisont fordømt i dag for sin omgang med mindreårige prostituerte gutter.

  • Hjorthen
   9 January, 2010 - 2:13 am | Permalink

   Uff ja, det har du rett i. Kim Wilde derimot, fikk aldri så mye pepper som hun hadde fortjent?

 • wallabee
  8 January, 2010 - 11:35 pm | Permalink

  Mitt store idol, Roman Polanski, “hadde seg” med en 13-åring tilbake i 1976 😳 , og ble arrestert for det sist høst, 33 år senere. At brorparten av nazi-krigsforbryterne slapp billigere unna etter krigen sier vel sitt…

  • Hjorthen
   9 January, 2010 - 2:16 am | Permalink

   Sammenlignet med nazistene blir jo enhver forbrytelse en bagatell. Av det jeg har lest om Polanskis sak, så er det ikke noe å si på at han får sin straff, og hvor streng den blir vet vi vel ikke enda?

   • wallabee
    9 January, 2010 - 2:52 pm | Permalink

    Jeg er enig i at Polanski må ta sin straff, og det kan være greit å sende ut signal om at man før eller siden må stå til ansvar. Gamle krigsforbrytere ser ut til å ha en egen evne til å stikke seg unna (Karadzic i tjukkeste Beograd), og hver gang man haler fram en 90-åring i rullestol for retten, tenker jeg at det bare er toppen av isfjellet…

 • 10 January, 2010 - 10:34 am | Permalink

  Bra refleksjoner rundt Kongen og hans mindre gode sider. Det er jo også en parallell at i 1977, det året Kongen døde, begynte Michael Jacksons karriære som soloartist. Den nye “Kongen av pop” hadde også noen realsjoner til unge mennesker som ikke var helt heldig for hans omdømme – men han overlevde likevel som stjerne i manges øyne. Kanskje Jerry Lee Lewis sitt problem var at han ikke var stor nok da han hektet ei som ikke var gammel nok på knaggen?

  “Ute av verden” er forøvrig en veldig bra bok. Anbefales! Jeg fikk den anbefalt da jeg var nyutdannet og begynte å jobbe som lærer på en liten øy. Men det gikk bra med meg, altså… 🙂

  • Hjorthen
   14 January, 2010 - 1:07 pm | Permalink

   Du besudlet ingen fjortenåringer altså? Bra!

   Jeg syntes Ute av verden var aldeles strålende når jeg leste den, men det er litt delte meninger om den i heimen. Flopsy var ikke så begeistret.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: