web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Sykelønna igjen

Creative Commons License photo credit: ? AnA oMeLeTe ?

– Mange argumenterer med at man ikke må røre sykelønnsordningen fordi det da er de svakeste som rammes. Men ingen sier det samme når det gjelder de arbeidsledige eller de uføre.

Det er stipendiat ved Frischsenteret, Simen Markussen,som sier dette til Aftenposten, og har forsåvidt et poeng i det. Men målet burde vel heller være å bedre situasjonen for de som er dårligere stilt, enn å gjøre det vanskeligere for flere?

Bakgrunnen for saken er at OECD mener at den norske sykelønna er så generøs at det hjelper ikke hva man gjør for å få ned sykefraværet. Uten et økonomisk insentiv til å gå på jobb så vil folk fortsette å holde seg hjemme. Man får inntrykk av at det er en uting at ordningen vi har er så god, mens det egentlig burde være noe vi er stolte av?

Ellers så skal jeg forsøke å la være å gjenta meg selv her, dere er vel like lei sykelønnsgnålet som jeg er, men jeg kom over en ny opplysning her forleden. Som vi tidligere har vært inne på så har vi ikke opplevd en eksplosjon i sykefraværet, men siden folk tjener bedre enn de gjorde før, så blir det også dyrere for vår venn Staten å betale denne generøse sykelønna vår.

Dette er vel riktig, isolert sett, men tidligere i uken leste jeg et intervju med Håkon Lasse Leira, overlege ved Arbeidsmedisinsk avdeling ved St.Olavs i Trondheim. Han hevder at utgiftene til fraværet er lavere nå enn de var for 10 år siden. Den gang gikk 1,8 prosent av BNP til fravær, det har nå sunket til 0,7 prosent.

Dette stemmer ikke med tallene Manifest Analyse leverer i sin rapport Myter og fakta om sykefraværet, men også der er fraværsutgiftenes andel av BNP vesentlig lavere enn de var f.eks på begynnelsen av 2000-tallet. Muligens skyldes forskjellen mellom Leiras tall, og de Manifest opererer med at Manifest viser til fastlands-BNP, mens Leira regner med oljepengene, hva vet jeg, men uansett kan vi kanskje slutte å snakke om de generøse ordningene våre som et problem for en stund, og heller se om vi kan finne på noe lurt å gjøre med de 5 prosentene som etter sigende skal stå for 80 prosent av fraværet.

Få dem over på uføretrygd så er mye gjort med sykefraværet, og når uføredebatten blusser opp igjen en gang på høsten kan vi eventuelt bare skyte dem og bli ferdig med det problemet en gang for alle?

Mer om sykefraværet hos Indregard så klart, og enda mer hos Bloggurat.

6 Comments

 • 28 January, 2010 - 11:49 am | Permalink

  Hele debatten om sykefraværet er overdimensjonert i forhold til uføretrygdingen, som er et mye større problem, både samfunnsøkonomisk og for den enkelte. Sånn sett har du veldig rett. Men hva mener du med den siste setningen din? Mener du at vi som er bekymret for uføretrygd-veksten ikke respekterer menneskeverdet overhodet? Er det ment som humor? Eller mener du Kristin Clemet, undertegnede og alle andre som er bekymret, egentlig er iskalde folk uten empati? Jeg blir stadig skjelt ut av folk som kaller meg de verste ting (på telefon, har sluttet å ta ukjent nummer), for dette med sykefravær og trygd er et felt hvor folk føler seg personlig angrepet. “Sånne som deg har ødelagt livet mitt” får jeg høre av folk som er uføretrygdet og føler seg mistrodd. Den aggresjonen kan jeg forstå. Det er folk med ulikt utgangspunkt og de og uttrykker seg på ulik måte. Men DU er en proff skribent, og jeg synes den siste setningen din fungerte veldig dårlig. NØYAKTIG HVEM er det du mener egentlig vil skyte folk på uføretrygd?

  • Hjorthen
   28 January, 2010 - 11:59 am | Permalink

   Det var mest et hjertesukk over den årelange og stadig repeterende debatten om velferdsordningene, der alle, eller i hvert fall jeg, gjentar seg/meg selv til det ytterst kjedsommelige. Til slutt blir man/jeg så møkk lei at man ikke gidder mer, og alt som kan få slutt på debatten vil føles som en lettelse. Altså skyt dem.

   Dårlig humor eller noe sånt altså.

   • Elin Ørjasæter
    28 January, 2010 - 11:40 pm | Permalink

    OK! 🙂 Da skal jeg la paranoiaen hvile for i kveld. 🙂

    • Hjorthen
     29 January, 2010 - 11:31 am | Permalink

     Husk bare at selv om du er paranoid så kan det hende alle er ute etter deg allikevel!

 • 28 January, 2010 - 4:18 pm | Permalink

  For å fortsette med dårlig humor, hva med arbeidsleire? Litt mindre drastisk enn å skyte folk, og der vil man ha kontroll på at slabbedaskene kommer seg opp om morran. Dersom man greier å få flere uføre ut i vanlig arbeid vil sannsynligvis fraværet gå opp, noe som vil utløse nye endeløse debatter om sykefraværet. Det er til å bli syk av…. 😈

  • Hjorthen
   29 January, 2010 - 11:21 am | Permalink

   Arbeidsleire er selvfølgelig alltid et alternativ, arbeid gjør fri, og adler dessuten mannen. Jeg er for!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: