web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen lager mat: Kylling med forvokste rekejævler

Dedikerte lesere vil huske at scampien er en sleip jævel, som kanskje ikke en gang er en scampi. Det avhenger av hvor i verden man befinner seg. For å hindre forvekslinger kan det ofte være lurt å kalle dem for forvokste rekejævler i stedet for scampi. Dessuten høres det ikke så fordømt jålete ut, og når du skal lage en middag som er en mashup av jålete scampi, og kylling, som jo er noe av det mest harry du kan spise, så må du på en måte ta et valg. Hvis du er en maldonsaltsniffende jålebukk så kan det være greit å bare kalle denne retten for Meleagris gallopavo Marengo, men om du vil at folk flest både skjønner hva du sier, og dessuten skjønner at mat er noe du (tror) du har greie på, så kan du forenkle det til Kylling Marengo.

Hvis du derimot lager mat til et selskap av eliteforaktende harryfaenskap som ikke ville kjenne igjen en trøffel om de så satte den i halsen og ble kvalt av den, så kan det være lurt å legge lista litt lavere. Kylling er alltid en vinner blant disse folka, så det går greit, men Marengo har de aldri hørt om, og scampi gir straks assosiasjoner til besserwissere, kulturelite, og oslojævler. Det eneste rette er da å kalle dette for Kylling med forvokste rekejævler.

Men egentlig er det ikke så viktig hva du kaller det, det eneste som teller er at dette var svinaktig godt!

Dette trenger du:

Kylling: Kjøp den gjerne på harrytur til Svinesund, for på Spar er den svinedyr. For ikke å si fjærkredyr. Jeg hadde fire fine fileter, men det går fint an å bruke hel kylling også.

Boks med tomater: Tomatboksen er amatørkokkens beste venn. Jeg brukte to bokser, men dette kan justeres etter hvor mye kylling du har, og hvor mange som skal spise. Hvis du gidder kan du selvfølgelig hakke og flå dine egne tomater, men fankern heller da.

Hvitløk: Ta så mye du tør, eventuelt gidder å kutte opp, men ikke vær pysete!

Sjalottløk: Det er ikke mange som vet det, men sjalottløken er faktisk oppkalt etter Charlotte the Harlot, som oppdaget at denne lille rare løken fungerte fint som afrodisiak. Det var ikke måte på hvor mange løk som gikk med i 22 Acacia Avenue i hennes storhetsdager. Ryktene vil ha det til at Charlotte the Harlot også fant mange alternative måter å bruke sjalottlauken på, men det overlater jeg til din egen fantasi å fundere videre på. TIl denne retten trenger du fire-fem stykker, de skal grovhakkes, og bør helst ikke ha vært innom noen kroppsåpninger før de havner i gryta.

Scampi: Eller forvokste rekejævler da. Det går også fint å bruke vanlige reker eller kreps av et eller annet slag. Kjøp så mange som du har råd til.

Vann: Et par desiliter. Kan gjerne byttes ut med hvitvin om du har vinbuksa på.

Ferskt brød, eller hvorfor ikke foccacia?

Salt, pepper, persille, og gjerne litt timian hvis du har, men det hadde ikke jeg. Olje til steking.

Ta en stor gryte, sett den på plata, hiv oppi litt olje og skru på plata. Så slenger du oppi den grovhakkede løken og kyllingstykkene, og lar dem frese av sinne helt til de har blitt sånn passe påskebrune.

Når du er fornøyd med utseendet så tar du tomatboksene, åpner dem, tømmer dem opp i gryta, og sper på med vannet. Eller vinen hvis det nå var de buksene du hadde på da.

Skru ned varmen, sleng på med krydder til sausen smaker ganske godt, og la gryta stå og godgjøre seg på småkok i en halv times tid. Hold et øye med den så du ikke tørrkoker den, tørrkoking er ikke noe spesielt tilfredsstillende. Kanskje må du spe med litt mer vann eller vin underveis.

Mens denne småkokingen foregår kan man foreksempel lese i Dag og Tid om hvordan rederene har fått skattefritak, kan stikke inntektsskatten til de ansatte i lomma, men allikevel ikke tjener noe særlig penger. Det er ganske interessant, særlig når Hurtigruta får de samme gode ordningene og tar store jafs av julebordmarkedet. Men jeg jobber ikke i hotellbransjen lenger, og gir egentlig blaffen i akkurat det.

Når kyllingen og tomatene har kokt seg sånn omtrent ferdig, da er det tid for å finne frem de forvokste rekene.

Ja, egentlig bør du jo ha funnet dem frem for lenge siden, for de skal helst være ferdig tint før du går i gang med å steke dem, men det vet du jo.

Uansett så slenger du olje og hvitløk i en stekepanne, og steker rekejævlene slik at de ber om nåde. Krydre dem gjerne med litt salt og den slags. Når de er ferdig så er i grunnen maten også ferdig. Dander kyllingen og tomatsausen på tallerken, dryss persille på toppen, og server med ferskt og godt brød av en eller annen art.

Ja, det er faktisk enda bedre enn det ser  ut, dette er det beste jeg har laget på veldig lenge. Eventuelt var jeg bare ekstra sulten da…

Flere bilder av maten og prosessen på Flickr

9 Comments

 • 21 February, 2010 - 5:10 pm | Permalink

  Fanken og! DENNE skal jeg prøve! Banna bein! Og så HELE fileer da! Digg!

  Apropos tomater i boks; hvis man nå ER så heroisk at man bruker ferske blir rødfargen atskillig tammere. 😆

  • Hjorthen
   21 February, 2010 - 9:28 pm | Permalink

   Ja, men jeg delte filetene i to da. Og tammere rødfarge er slettes ikke noe pre 😀

 • 21 February, 2010 - 8:52 pm | Permalink

  Trivia-blogging? 😉

  • Hjorthen
   21 February, 2010 - 9:30 pm | Permalink

   Langt i fra, det er dette som er den VIKTIGE bloggingen!

 • wallabee
  22 February, 2010 - 12:15 am | Permalink

  Jeg kjenner at jeg får veldig lyst på fjærkre nå når jeg ser bildene dine. Men siden butikkene er stengt, må jeg ta til takke med følgende kulinariske høydepunkt:

  http://www.youtube.com/watch?v=B1Zc7ZCul2E&feature=related 😈

 • 26 February, 2010 - 1:01 am | Permalink

  mmmm kylling. mmmm rekejævler. Tips: ikke bestill reker i Iran. Vi prøvde på tre forskjellige restauranter som alle hadde reker på menyen, alle under “sjømat”, og prøvde de siste to gangene også å peke på stedet i menyen det sto. Vi fikk pommes frittes hver gang.

  • Hjorthen
   27 February, 2010 - 5:31 pm | Permalink

   Kanskje man tror at pommes frites er sjømat i Iran? Fish and Chips liksom?

 • Pingback: | Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: