web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Øko-bløffen

NRK avslører Petter Stordalens økobløff i dag, Stordalen og Choice har jo gått høyt ut på banen og markedsført seg med at man skal finne en fullverdig økologisk frokost på alle hotellene, men NRK har testet ti tilfeldig utvalgte hoteller og ikke funnet fullverdig økologisk frokost på noen av dem.

Det kommer neppe som noen bombe på dem som har tilbragt noen netter på noen av hotellene i Choice-kjeden, og i kommentarfeltene hos NRK hagler det med skjellsord mot Stordalen. Er det hele bare en PR-bløff?

Vel, det er jo villedende markedsføring om man sier man har en fullverdig økologisk frokost, men ikke klarer å levere det, men man er neppe så dumme i Choiceledelsen at man går ut og pusher økologisk frokost som et konkurransefortrinn, uten å ha en ambisjon om å levere varene. Det vil naturligvis slå tilbake i negativ omtale før eller siden, slik det altså gjør nå. Problemet er neppe viljen, man opererer jo i følge NRK med en liste på minst 27 produkter som skal være tilgjengelige på alle hotellene. Det må  være andre grunner til at man ikke får det til.

NRK har gått til topps og konfrontert administrerende direktør Torgeir Silseth med resultatene, og han kan jo ikke gjøre noe annet enn å legge seg flat og si at dette ikke er godt nok, men hvis NRK lurer på hvorfor den økologiske frokosten ikke holder det den lover så burde de kanskje heller spurt direktørene eller kjøkkensjefene på hotellene?

Da ville de antagelig fått til svar at det ikke er så lett med den økologiske maten. Det kan være vanskelig med leveringen, særlig om man bor litt ute i provinsen. Kombinasjonen av dårligere holdbarhet, og at man må kjøpe inn store pakninger, fører til at man må kaste mye mer av den økologiske maten. Dermed blir det også vanskeligere å opprettholde vareprosent og nøkkeltall, og dette er noe man er veldig opptatt av i hotellbransjen. Man skal jo tjene penger på det man gjør.

Siden det ikke er sånn at økologisk frokost er noe gjestene flest er veldig opptatt av, eller etterspør om den mangler, så er det heller ikke så rart at man kutter ned på den for å holde kostnadene der man mener de bør være.

Problemet her er altså ikke egentlig at Petter Stordalen og Choiceledelsen ikke vil servere en fullverdig frokost. Problemet er at ledelsens sentralstyrte ambisjoner er vanskelige å kombinere med de utfordringene hotellene møter lokalt. Økologisk mat betyr høyere kostnader, men har dette gjenspeilet seg i nøkkeltallene hovedkontoret opererer med?

Nå kan man godt diskutere hvorvidt økologisk mat virkelig er veien å gå, eller om den egentlig smaker bedre, men om man nå mener at mest mulig økologisk mat er noe man bør strebe etter, så var Stordalens økologiske frokost egentlig en fin tanke. Ved å gå foran og skape et marked for den økologiske maten kunne man jo håpe at andre ville følge etter, og at dette etterhvert ville gjøre den økologiske maten både billigere, og lettere å få tak i. At man håpet at det også ville bli et konkurransefortrinn for Choice gjør ikke tanken noe dårligere.

Men helt vellykket har det altså ikke vært så langt.

Ikke at vi bryr oss så innmari da, bendelormen og jeg. Vi er mest opptatt av at det finnes bacon, røkt ørret, og kanskje pannekaker på frokosten.

16 Comments

 • Pingback: Hjorthen: Øko-bløffen | Bloggpuls

 • 3 March, 2010 - 8:53 pm | Permalink

  Kaller du Flopsy for en bendelorm? 😉

  • Hjorthen
   3 March, 2010 - 10:49 pm | Permalink

   Erru gæren, nei! Jeg har da livet kjært!

 • K E E
  4 March, 2010 - 11:08 am | Permalink

  Du må da ha økobiff og vellagra ost til frokost!
  Og ellers er det greit å få tak i økologisk bacon, mel og egg. Økologisk ørret vet jeg produseres, men siden ingen butikker i Skien kan det døyt om å selge fisk og andre ting fra havet har jeg liten tro på at den finner veien til en butikk i nærheten av meg.
  Holdbarhet på varene har mer med riktig oppbevaring, ubrutt kjølekjede osv enn om de er økologiske eller konvensjonelle; men med den stemoderlige behandlingen økologiske varer får i vanlig butikk og hos en del grossister (som glatt slenger på en saftig merpris lell) så vil de gjerne se stusseligere ut.
  Men hvis Stordalen var stor andre steder enn i kjeften hadde han tatt regningen, og sørget for at det kostet nett det samme for det enkelte hotell å kjøpe inn økovarer som samme sort i konvensjonelle varer. Da hadde det smakt fugl av økosatsingen hans. Vi økobønder klør etter å levere, vi.

  • IvarE
   5 March, 2010 - 6:01 pm | Permalink

   Jo’a, men Stordalen driver butikk, han. Skal han “ta regningen”, så kommer den før eller siden tilbake til deg og meg. Så kjeften forblir nok det eneste store på gutten, dessverre.
   Huff, nei. Den var slem…

   • Hjorthen
    6 March, 2010 - 12:14 am | Permalink

    Han har store biceps da!

  • Hjorthen
   6 March, 2010 - 12:10 am | Permalink

   Bacon er så dyrt i utgangspunktet at man gjerne skulle sluppet å hatt det til hotellfrokosten, så jeg tror ikke det blir aktuelt å gå for øko-varianten som sikkert er enda dyrere. Men det er klart at osten jo bare blir bedre om den lagres litt:-)

   Dette er jo ikke mitt domene, men jeg vet at man slet med holdbarheten på økovarene, både holdbarheten og omløpshastigheten, på hotellet der jeg jobbet.

   Og du har jo rett selvfølgelig, hvis man skal gå foran og bane vei med økosatsing så må man være villig til å ta kostnadene med det på et eller annet vis. Mange hoteller har kanskje opplevd at dette ikke har vært tilfelle?

   • KEE
    6 March, 2010 - 12:24 pm | Permalink

    Nettopp. Vil du åpne ett nytt marked er du nødt til å forvente lavere fortjeneste til varene er innarbeidet og blir jevlig etterspurt. Det som har skjedd på økologisk mat har vel heller vært at man fra første stund av har trodd at man kan ta ut en saftig merverdi (slik det gjøres på kontinentet der økologiske varer er regnet i toppsegmentet og har etablerte svært betalingsvillige kundekretser). Først når markedet er etablert kan man tenke på å ta ut gevinsten fra at den oppfattes som toppsegment og verd å betale for. En må ta kostnaden med å få det etablert først! Stordalen skal derimot ha for at han velger å synliggjøre sitt økologiske tilbud til en hver tid; gjentatt markedsføring er svært viktig i jobben med å åpne markedet. Vi økobønder savner det sårt fra flere av våre grossister og detaljister. For å dra en litt søkt sammenlikning vet selv mennesker som ikke trenger briller hva Specsavers er, mens svært mange matinteresserte vet ikke hvilket økologisk sortiment som en stor leverandør som Tine har. Varelinjen markedsføres alt for lite, reklamen er nesten utelukkende på de konvensjonelle varelinjene.
    Dette med redusert holdbarhet har jo svært mye med hvor mye grossisten gidder å legge i å behandle varen skikkelig. Når vi ser hvor lite dagens grossister gidder å markedsføre sitt økologiske sortiment, kan man jo også lett tenke seg at de ei heller gidder å ta vare på varene på et ordentlig vis.

    KEE

    • Hjorthen
     6 March, 2010 - 3:11 pm | Permalink

     Jeg kjøpte øko-biff på superen her for en tid tilbake, og den var i hvert fall eksepsjonelt god, så god at jeg godt kunne betale litt ekstra for en øko-biff neste gang jeg skal ha meg et kjøttstykke. Men det er ikke alltid jeg finner øko-biff i hyllene, så jeg regner med at etterspørselen ikke er den største. Vi nordmenn tror vel gjerne at mat skal være billig, uansett?

     Men på den annen side, det var ikke alle øko-produktene vi hadde på hotellet som jeg syntes smakte noe bedre enn de konvensjonelle produktene.

    • IvarE
     9 March, 2010 - 10:19 am | Permalink

     Nam, nam. Økologisk hjortebiff!
     Hei hå, hei hå. Ut på jakt vi gå…

     • Hjorthen
      9 March, 2010 - 11:58 pm | Permalink

      Hjortejakta er mange måneder unna heldigvis!

 • K E E
  4 March, 2010 - 11:10 am | Permalink

  Og endelig gikk komentaren inn!
  Hater, hater, hater når daue ting som elektronikk setter seg på bakbeina og viser en vrangvilje av en annen verden. Hvis det pøser inn komentarer fra meg nå, kan du jo være snill og slette…

 • 8 March, 2010 - 1:30 pm | Permalink

  Tilbrakte et par netter på et av Stordalens hoteller i Kristiansand i høst, og ble egentlig ganske irritert. Nå velger jeg av prinsipp ikke-økologiske produkter, men det som var av brødmat var stort sett halvstekte rundstykker fraktet fra Tyskland (de hadde små spiselig merker med tysk tekst på, og madammen har sett akkurat de samme i Tyskland). De reklamerer jo for sunn mat, men all brødmaten var enten lys eller full av luft og farge. Ikke mye grovt der i gården.

  Når det er sagt, var det som irriterte meg mest den 70 siders lefsen på hotellrommet som fortalte hva maten gjorde med kroppen din, og tips til hvordan du kan trene, både hjemme og på reise. Livsstilsfascisme, det er det det er! 😈

  • Hjorthen
   9 March, 2010 - 11:55 pm | Permalink

   Ja, jeg ble også mildt provosert av we care-merkelapper på frokosten og den slags. Ellers så er det relativt store forskjeller på frokosten rundt om på hotellene. Alle er ikke like dårlige som det du opplevde i Kristiansand, de fleste er etter min erfaring helt greie, om enn ikke veldig spennende.

   • 11 March, 2010 - 11:30 am | Permalink

    Nå var dette på Hotel Ernst, etter sigende et av de bedre i byen. Når det er sagt, var frokosten etter vanlig hotellstandard utmerket. Stort utvalg av pålegg og andre godsaker. Men når Stordalens hoteller reklamerer med sunne, grove brødvarer og det de kommer med er noe som ser veldig grovt ut, men som ikke er det i det hele tatt (full av luft og farget for at det skal se grovere ut enn det er), blir jeg litt fandenivoldsk. 🙂

    • Hjorthen
     14 March, 2010 - 6:45 pm | Permalink

     Det er greit det, selv er jeg som regel så trøtt og smal i øynene rundt frokosttider at jeg gjerne gir blaffen i hele frokosten!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: