web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Facebook og internett tok livet av dement kvinne

Ja, ihvertfall kan det virke som om det er dette VG og Dagbladet vil ha oss til å tro i sin omtale av saken fra Roan kommune der en 77 år gammel dement kvinne frøs i hjel den 27 januar i år.

Jeg har skrevet om den saken før, og nå er altså Roan kommunes egen rapport om saken klar.

Pasient frøs i hjel mens nattevaktene satt på Facebook, skriver VG, mens Dagbladets variant er at Nattevaktene satt på nettet mens kvinne frøs i hjel. Det er en temmelig tendesiøs vinkling, ta det fra en tidligere nattevakt som har tilbragt ganske mange av nattens timer både på nett, Facebook og det som verre er.

Det kritikkverdige her er ikke at nattevaktene brukte tid på nettet for å få natten til å gå, det kritikkverdige er at det obligatoriske tilsynet klokken 06.00 ikke ble gjennomført, og at en dør som skulle vært låst ikke var det. Og det ene henger ikke sammen med det andre.

Ville man sett overskriften Pasient frøs ihjel mens nattevaktene leste VG om det var det som hadde skjedd? Eller hva med Nattevaktene så på Danseband-jukebox på NRK mens kvinne frøs ihjel? Det høres latterlig ut, ikke sant, hvorfor er det verre å holde seg våken ved hjelp av internett, enn å få tiden til å gå ved hjelp av VG eller TV?

Det blir ikke noe bedre av at kommunen skriver i rapporten at det i en liten kommune som Roan sender det uheldige signaler ut i det offentlige rom når man benytter medier som Facebook, twitter, MSN mv. i arbeidstiden. Dette er jo bare tull. Det som sender ut uheldige signaler i en liten kommune som Roan er ansatte som ikke gjør jobben sin. Om de bruker medier som Facebook etc i stille perioder er ikke, eller burde ikke være, noe mer uheldig enn å lese avisa, snakke med kollegaene, eller stikke ut og ta en ti minutters røykepause.

18 Comments

 • tb
  5 March, 2010 - 3:26 pm | Permalink

  Noen dager ønsker jeg at jeg hadde egen blogg. I dag var en slik dag. Hadde jeg hatt det, skulle jeg skrevet dette innlegget, omtrenet ordrett (men helt sikkert med mange flere skrivefeil). Siden du er der uten Hjorthen, trenger jeg ikke egen blogg!

  • Hjorthen
   6 March, 2010 - 12:11 am | Permalink

   Nja, jeg synes du kunne hatt en liten en jeg da.

 • s
  5 March, 2010 - 3:49 pm | Permalink

  Dette er helt standard vinkling for journalister, finner et fenomen som er lett å skape debatt om legger skylden på det. Og vips har man et nytt samfunns problem. Denne gangen facebook, whats next. Enig at problemet som skulle vært med store bokstaver er mangel på rutinesjekken. Leste også på vg eller dagbladet nettopp “flott gir hjernehinnebetennelse” AGIAN! Bare for å få en start på det som skal prege avisene isommer så begynner dem allerede nå om vinteren å varmeopp med slike overskrifter. Hvis man setter seg ned å tenker på en ting, også tenker på et problem med den tingen. Så er det garantert at du ikke finner en ting som IKKE har et eller anna problem knyttet til seg. Det er godt å kjøre bil, men den forurenser. det er godt å spise, men man kan bli feit. Det er godt å sole seg, men man kan få kreft. Spiller ingen rolle hva det er, det er alltids er problem knyttet opp mot det.

  • Hjorthen
   6 March, 2010 - 12:12 am | Permalink

   Men nå har vel den kalde snørike vinteren tatt knekken på mye flått får vi håpe, så får vi en pause fra den skremselen i det minste?

   • 12 March, 2010 - 3:18 pm | Permalink

    Nei, nei, nå er det bare de virkelige skumle og hardbarka skautrollene som har overlevd. Flåttens Hells Angels.

    • Hjorthen
     14 March, 2010 - 6:56 pm | Permalink

     Satan! Jeg holder meg inne i sommer!

 • Marianne
  5 March, 2010 - 4:51 pm | Permalink

  Kunne ikke vært mer enig.
  Jeg er selv sykepleier og jobber MANGE nattevakter. Kan virkelig ikke se at det skal være forskjell på overvåkenheten min, som slår ihjel stille nattetimer på f.eks Facebook, og min kollega som sitter dypt konsentrert over strikketøyet. Eller enda verre; de som tar seg en såkalt “powernap”. 8noe jeg ALDRI har gjort)
  På netter der det skjer mye er jeg selvsagt ikke i nærheten av internettsidene engang.
  Problemet er at disse folkene ikke har utført de oppgavene de er satt til, ikke diverse internettsider.

  • Hjorthen
   6 March, 2010 - 12:14 am | Permalink

   Nettopp. Min erfaring er i hvert fall at internett fungerte bedre for å holde øynene åpne og hjernen i gang enn andre tidsfordrivere som TV, bøker, aviser etc.

 • mpn
  5 March, 2010 - 6:49 pm | Permalink

  hvorfor skal de låse nødutgangene egentlig? det er jo NØD utganger..

  • Hjorthen
   6 March, 2010 - 12:04 am | Permalink

   Nei, det er jo et godt spørsmål. Det blir en avveining selvfølgelig, det var vel en skjermet/lukket avdeling dette, så det kan ha vært gode grunner. Men i utgangspunktet skal jo nødutganger være mulig å åpne ja.

 • 5 March, 2010 - 9:19 pm | Permalink

  Innlegget er helt på sin plass. VG og Dagbladet utnytter det at Facebook fortsatt er noe mange er skeptiske til til å få en sensasjonsvinkling.

  Jeg blir for øvrig fascinert av noe annet i setningen “i en liten kommune som Roan sender det uheldige signaler ut i det offentlige rom når man benytter medier som Facebook, twitter, MSN mv. i arbeidstiden”. Mener man at det er størrelsen det kommer an på? At i en større kommune er det mer ok å bruke informasjonsteknologi til å få tida til å gå?

  • Hjorthen
   6 March, 2010 - 12:03 am | Permalink

   Ja, enig i det. Vinklingen til VG og Db er ikke akkurat overraskende, den setningen der derimot, den er ikke helt god?

 • 6 March, 2010 - 9:44 pm | Permalink

  SV; ja..det er sant.. Ordla meg nok feil, lese bok etc er jo like farlig det som internett.

  • Hjorthen
   9 March, 2010 - 11:52 pm | Permalink

   Skjønner at du ikke har jobbet så mye som nattevakt ja

 • IvarE
  9 March, 2010 - 10:53 am | Permalink

  Og VG følger opp i dag med:
  “Ashleigh (17) drept av Facebook-venn”

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=598425

  • Hjorthen
   9 March, 2010 - 11:58 pm | Permalink

   Ja, Facebookvenner er de aller skumleste!

 • 14 March, 2010 - 10:09 pm | Permalink

  Og jeg som faktisk vurderte Facebook! Aldri i livet! Man kan jo bli både morder og mordoffer! (I den rekkefølgen, selvsagt.)

  • Hjorthen
   16 March, 2010 - 4:44 pm | Permalink

   Kom igjen a, la oss være venner på Facebook Anne, du vet du vil det!

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: