web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Magic for Beginners av Kelly Link

magic for beginnersJeg ble bedt om å skrive om en bok eller en annen tekst som har betydd noe for meg, og som jeg gjerne ville dele med andre. Det var et vanskelig valg, og jeg angret umiddelbart på at jeg ikke valgte en annen tekst. Som f.eks et dikt av Kristian Bergquist. Eller noe helt annet. Men jeg digger virkelig at Kelly Link klarte å gjenskape den følelsen av at verden virkelig er magisk. Så det får være greit dette.

De sterkeste leseropplevelsene har man gjerne som ung. Enten det nå er Brødrene Løvehjerte, Ringenes Herre, eller Harry Potter. Eller som ung voksen, Bringsværds Gobi-bøker, Forbrytelse og straff. Hver bok en dør inn til noe man ikke kjenner. Ennå lever man i en verden der man ikke helt vet hva som venter bak neste sving. En verden der alt er mulig.

Men etterhvert som man blir eldre og mer belest så snevres horisonten inn. Enhver bok ligner på noe man har lest før, og det er ikke lenger så vanskelig å gjette hva som gjemmer seg i krattet borte i svingen der. Verden har blitt grå og trist, og de få solstrålene som slipper gjennom skylaget varmer ikke noe større.

Ganske traurig med andre ord, men så en vakker dag ble alt snudd på hodet. Magic for beginners av Kelly Link kom i posten, og jeg tror ikke det er noen annen måte å beskrive det på enn at jeg ble forelsket. Kjærlighet ved første blikk.

Kelly Links kunststykke var at hun på ni noveller og snaut trehundre sider klarte å gjenskape den der vidunderlige følelsen av at verden er full av magi. Hun gjør det unormale normalt, og det normale litt snodig. Historiene er drømmeaktige reiser ut i det kjente ukjente, pakket inn i mild humor og mild melankoli. Det er science fiction, men uten science. Det er horror uten billige gys. Det er eventyr uten even. Det er håpløst å båssette, men det er magi for nybegynnere, og det er fabelaktig litteratur.

3 Comments

 • tb
  23 March, 2010 - 9:30 am | Permalink

  Takk for at du skrev om Kelly Link igjen! Hun er rett og slett fantastisk!
  Og så benytter jeg anledningen til å anbefale Jeffrey Ford igjen. Hans noveller er litt i samme land. Og romanene hans er også … kjent men annerledes?
  Også Hal Duncan da. Vellum og Ink. For de litt modige.

  • Hjorthen
   24 March, 2010 - 8:45 pm | Permalink

   Flopsy lurer på hvem som er mest forelsket i Kelly Link av oss to, jeg tror det blir et tett race?

   • tb
    26 March, 2010 - 11:06 am | Permalink

    forelsket? nei, nei, nei, her handler det om strengt faglige litterære vurderinger..
    stemmer for delt førsteplass, jeg…

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: