web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Dumme avisoppslag fra i går

Hotell som ikke trenger å skrive brev til kommunen

Det var et par usedvanlig dumme saker på forsiden av avisene i går. Akkurat det er vel ikke noe nytt forsåvidt, men det var liksom sånn ekstra-ekstra dumt i går. Ta nå hovedoppslaget i Bergens Tidende f.eks. Hoteller i krise trygler om hjelp står det, og avisen skriver:

Kriserammede hoteller bønnfaller kommunene om å kjøre flere kurs og konferanser. Alvoret blir understreket i et brev til alle kommunene i Hordaland, Rogaland og Sogn og Fjordane.

Inne i avisa leser vi at bransjesjefen i NHO Reiseliv Vest-Norge, Wenche Salthella, resonnerer slik:

– Hvis kommunene kjøper flere tjenester, sikrer det arbeidsplasser i lokalsamfunnene. Kommunene vil på sin side kunne heve medarbeiderenes kompetanse.

Dette er jo så dumt at man lurer på om det er torsdagskveld allerede, og er vi i Nydalen kanskje? Har noen noen gang hatt faglig utbytte av et hotellseminar? Jojo, det kan vel ikke helt utelukkes, men langt vanligere er det at resultatet er fyll, utroskap, bondeanger, tredagers egenmelding og brutte ekteskap. Halvparten av kursdeltagerene møter opp i tide, en tredjedel når aldri frem til hotellet, og dem som hører på foredragsholderen sitter uansett bare med Bubble Shooter på iPhonen sin.

Rent bortsett fra det, så har altså ikke kommuner flest all verdens kroner til å holde kurs og konferanse for. Skulle de ha noe til overs så er det antagelig lurere om de bruker de pengene til å opprettholde egne arbeidsplasser, heller enn å sørge for at distriktshotellene overlever. Ja faktisk er det vel bedre at man rett og slett lar hoteller som sliter med inntjeningen gå dukken, slik at de som jobber der kan begynne i kommunen i stedet. Vi har jo tross alt en eldrebølge på vei, så arbeidskraften som i dag skifter sengetøy på hotellene kan vi gjøre oss nytte av i eldreomsorgen i stedet.

Det er til og med bedre betalt.

Nei, jeg har liten sympati med distriktshotell som sliter gitt, og det er i hvert fall ikke kommunens oppgave å holde dem i live.

Lokale Høyrepolitikere Bengt Solheim Olsen og Jacob Nødseth under Florø Grilldressfestival 2008. Foto stjålet fra Firda og Simon F.Solheim

Men det spørs om NHO reiselivs brev til kommunene på vestlandet kan konkurrere med det siste utspillet fra Jacob Nødseth og Hølje-Høyre. På forsiden av tirsdagens Firdapost kan vi lese dette:

Vil ha mottakarar av sosialhjelp i arbeid

Det blir færre og færre psykisk utviklingshemma som kan gjere manns arbeid på Miljøhuset. Jacob Nødseth og fleire i Flora Høyre meiner at arbeidskrafta kan erstattas av sosialhjelpsmottakarar.

Orker vi si noe mer? Trenger vi det?

La gå da. Miljøhuset er et aktivitetstilbud for psykisk utviklingshemmede i Flora kommune. De gir et dagtilbud til ca 35 brukere, og et av tilbudene de har der er noe som heter Sogn og Fjordane Gjenvinning AS. Når det snakkes om Miljøhuset her, så er det egentlig dette selskapet de mener. De tar i mot og sorterer papir, papp og plast fra husstander og næringslivet i kommunen, og sleger det videre til andre. De baserer seg på arbeidskraft fra varig yrkeshemmede, psykisk utviklingshemmede, og har helt siden starten gått med overskudd.

Så langt er alt vel og bra, selskapet har to ansatte, og dette er etter alt å dømme et fint tilbud. Men så leser vi inne i avisa at det blir færre og færre utviklingshemmede som kan gjøre vanlig arbeid. De som er der blir eldre og dårligere med åra, og situasjonen på papirmottaket er nå at de bare har en person fra PU-gruppa som kan bidra. De andre er bare innom og prater og kjefter. Andre ansatte må stå for det meste av produksjonen. Dette er en situasjon som bare vil bli verre sier lederen for Miljøhuset.

Og løsningen Nødseth og Høyre kommer med er altså å erstatte arbeidskraften med sosialhjelpsmottakere.

Jeg gidder ikke en gang kommentere stigmatiseringen her.

Det som er det store spørsmålet er vel heller hva slags selskap Sogn og Fjordane Gjenvinning skal være. Hvis det skal være en del av dagtilbudet til psykisk utviklingshemmede i Flora kommune, og det ikke lenger er brukere som kan nyttiggjøre seg tilbudet, så er det vel så enkelt at tilbudet rett og slett legges ned?

Skal det være et vanlig selskap, der man ønsker å levere en tjeneste og gå med overskudd, så burde vel Høyre strengt tatt være for at det ble privatisert. Det er ikke en kommunal oppgave å drive bissniss som dette. Men det betyr vel at man må begynne å betale lønn til dem som gjør jobben som brukerne gjør i dag, og da er det kanskje ikke så lett å få noe overskudd ut av det.

Men hvis man derimot tenker slik at dette tilbudet skal endres fra å være et dagtilbud til psykisk utviklingshemmede, til å bli et tilbud rettet mot sosialhjelpsmottagere som trenger arbeidstrening, (og i rettferdighetens navn så er det vel det Nødseth egentlig mener, han (eller avisa) formulerer det bare så fryktelig dumt og klønete) så er det ikke gitt at det er så enkelt at man bare kan bytte ut de psykisk utviklingshemmede med sosialhjelpsmottagere. Målet må jo være at man skal jobbe på Miljøhuset i en begrenset periode for så å komme seg ut i det normale arbeidslivet, og da trenger man kanskje ansatte med en annen kompetanse enn den man har i dag? Kanskje trenger man flere ansatte, og man trenger et tettere samarbeid med NAV?

Av det som står på Firdapostens forside får man nesten inntrykk av at hovedpoenget her er å sikre arbeidskraft til Miljøhuset, ikke å hjelpe sosialhjelpsmottakere, og hvis det er det som er målet så er det nok en bedre løsning om man erstatter arbeidskraften, ikke med sosialhjelpsmottakere, men med lokalpolitikere.

De er jo uansett godt vant med å flytte på papir.

3 Comments

 • 21 April, 2010 - 1:18 pm | Permalink

  Origod er vel allerede en slik arbeidstreningsbedrift i Florø? Bra med en drepende kommentar til et sånt håpløst utspill!

  • Hjorthen
   21 April, 2010 - 7:10 pm | Permalink

   Jepp, Origod er et slikt alterntiv.

   I dag hører jeg at Nødsethen ikke er i mot å forandre tittelen på Rådmannen, slik SV har tatt til orde for. Han er bare i mot å gjøre det akkurat nå, for det er så mye annet viktig for bystyret å fokusere på akkurat nå. Som å tvangsinnføre gruppebilletter for ungdom på det som allerede er landets billigste kino.

 • IvarE
  3 May, 2010 - 1:50 pm | Permalink

  Var dette noe dummere enn vanlig, da? :mrgreen:

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: