web analytics

Man’s inhumanity to man

Var det egentlig noen som hadde hørt om dette kristne Magazinet før de bestemte seg for å trykke bilder av profeten Muhammed? Vi gratulerer med en meget vellykket PR-kampanje og går videre til et helt annet tema.

TV2 viste nemlig i går en dokumentar om hvordan Sverige lot Amerikanske agenter hente to skumle utlendinger, dope dem ned og fly dem til Egypt. Jeg hadde lest om saken før, (tror til og med jeg har skrevet om den men gidder ikke lete) så jeg fulgte bare med med et halvt øre. Det var imidlertid noe snakk om Uzbekistan der, og dette CIA-flyet har visst vært en flittig bruker av flystripa i Tashkent eller hvor det nå var, og det minnet meg om en sak jeg leste om for en måneds tid siden. Så her kommer altså nok et innlegg i serien “Hjorthen minner om at verden ikke bare er hahaha, men faktisk ganske råtten av og til.” Sjekk dette bildet:


Muzafar Avazov, trettifem år gammel, far til fire, skal i følge Human Rights Watch ha blitt senket ned i kokende vann. Seksti til sytti prosent av kroppen er brannskadd, bakhodet hadde et stort blodig sår, stygge blåmerker på pannen og på halsen. Hendene hadde ingen fingernegler. Flere bilder kan finnes her, hvis dere ikke har fått nok.

Uzbekistan altså, et av disse landene vi nordmenn vet lite, og bryr oss enda mindre om. Jeg er ikke noe bedre enn folk flest, men Uzbekistan er altså åpenbart gode på tortur. CIA flyr dit, og britene har ved flere anledninger motatt informasjon fra Uzbekistanske sikkerhetsstyrker, via USA, til hjelp i krigen mot terror. Til store protester fra ambassadør Craig Murray:

– We receive intelligence obtained under torture from the Uzbek intelligence services, via the US. We should stop. It is bad information anyway. Tortured dupes are forced to sign up to confessions showing what the Uzbek government wants the US and UK to believe, that they and we are fighting the same war against terror.

Murray kritiserte både USA og britene ganske heftig, om enn internt:

– As seen from Tashkent, US policy is not much focussed on democracy or freedom. It is about oil, gas and hegemony. In Uzbekistan the US pursues those ends through supporting a ruthless dictatorship. We must not close our eyes to uncomfortable truth.

Murray ble vel etterhvert et hår i suppa for Jack Straw og de andre Blairkumpanene, han ble kalt tilbake til London og presentert for 18 anklagepunkter om misbruk av sin stilling. Blant annet skal han ha gitt britiske visaer til jenter fra Uzbekistan i bytte for sex. Murray blir suspendert og får en uke på seg til å si opp sin stilling. Murray avviser imidlertid anklagene og nekter å si opp. The Guardian får nyss i saken, og siterer en anonym kilde på at det har vært en systematisk undergravingskampanje rettet mot Murray for å få ham til å stoppe å kritisere Karimovs regime. Ordrene skal ha kommet rett fre Nummer 10, Downing Street. Utenriksdepartementet nekter å kommentere saken, men noen måneder senere blir alle anklager frafalt og Murray returnerer til sin stilling som ambassadør i Uzbekistan.

I 2004 får han imidlertid fyken etter at noen lekker en rapport fra Murray til Fanancial Times som hevder at MI6 bruker informasjon fra Uzbekistan fremskaffet under torur. Murray hevder selv at det ikke var ham som sto bak lekkasjen.

Så CIA flyr hyppige turer til Uzbekistan, en type outsourcing av avhør som har vært amerikansk politikk i lang tid. Innført under Clinton mener jeg å huske. Condi drar på europaturne og hevder at USA ikke torturerer, og britenes Kim Howells uttalte nylig til underhuset at:

– The government are opposed to torture. They do not torture anyone, nor would we ever, ever put up with any other administration torturing individuals.

Men i Uzbekistan så koker de folk.


(Bilde fra Jesus General)

Men dette var jo så langt tilbake som i 2002 så alt går sikkert så mye bedre i Uzbekistan nå.

12 Comments

 • tb
  31 January, 2006 - 3:46 pm | Permalink

  Prøver intenst å huske Joseph Schultz og 20. juni 1941… Det finnes mennesker som gjør at vi ikke kan slutte å tro på mennesket. Men politikere? Nei?! Og så lenge dette er krigen mot terror, vet jeg ikke om “vi” fortjener å vinne?!

 • 31 January, 2006 - 3:51 pm | Permalink

  Nå er de jo ikke det spøtt bedre på den andre siden i den såkalte terrorkrigensåklart, men det er jo en fattig trøst.

  Nei, det nærmer seg seriestart igjen. Odd blir spennende i år!

 • 31 January, 2006 - 5:59 pm | Permalink

  Fy faen.

  Jeg blir så sint. Jeg blir rasende og frustert og flau og kvalm på vegne av alle de som skrur av tven og sånn er det bare. Mest av alt fordi jeg er en del av dem selv. Ordene mine setter seg liksom oppå hverandre. Jeg vil redde verden og bare spise økologisk og aldri i mer kjøpe ting jeg ikke trenger med mindre det går til en god sak og…

  Alvorlig talt. Kan ikke alle bare være venner?

 • 31 January, 2006 - 6:36 pm | Permalink

  Interessant posting. Nå lærte jeg noe.
  *grøss*

 • Pleym
  31 January, 2006 - 7:15 pm | Permalink

  Karimov havnet som nr. 5. på listen over fjorårets verste diktatorer: http://www.liberaleren.no/arkiv/002788.php

 • 31 January, 2006 - 8:22 pm | Permalink

  Det er verdt å få med seg at USA kritiserte det Usbekiske regimet i fjor, etter at usbekerne begynte å skyte på demonstranter. Resultatet var at USA ble kastet ut av Usbekistan

 • tb
  31 January, 2006 - 9:17 pm | Permalink

  Nei, de på den andre siden i den såkalte terrorkrigen er fascistoide drittsekker som torturerer, henretter uten lov og dom og bomber uskyldige sivile.

  Men hvis “vi” blir fascistoide drittsekker som torturerer, henretter uten lov og dom og bomber uskyldige sivile for å slå dem, da har vi jo tapt, selv om “vi” “vinner”?!

  USA og UK bruker kanskje andre tjenere til kokejobbene sine nå, hvis Usbekistan er i unåde (skyte på demonstranter i gatene er fy, slikt må gjøres bak lukkede dører der ingen ser det!). Er vel ingen mangel på folk som stiller opp med kokende vann og elektriske ledninger når deres tjenester blir etterspurt? Slik vi i Gnore velvillig stiller opp med flyplasser for mellomlandinger, uten spørsmål må vite, når fangene skal fraktes dit grytene og de elektriske ledningene venter på dem. Så kan de demokratiske landene slå seg på brystet og si at nei vi, VI bruker ikke tortur, det er vi faktisk helt imot, her i landet!

  Nei, jeg håper vi ikke får som fortjent, det ville være blodig urettferdig!

 • tb
  31 January, 2006 - 9:21 pm | Permalink

  Tror Odd blir svinaktig gode i år, ja!! Men hva tror du om RBK? Tabbe å låne ut de to sør-amerikanerne til Brann, eller?

 • 31 January, 2006 - 10:39 pm | Permalink

  La oss nå endelig håpe det 😉

  Heia Brann!!

 • 1 February, 2006 - 1:24 am | Permalink

  Norsk seriefotball og tortur var jo en interessant kobling 🙂

  Men over til den seriøse biten så tror jeg at KIL vil rykke opp i år…

  Så litt tortur. Takk for en meget god post Hjorten…

 • tb
  1 February, 2006 - 8:39 am | Permalink

  Må snakke om noe annet. Snakke om noe annet. Jage ut noen bilder fra hjernen. Fotball? Fotball er bra! Gi meg opium.

 • 2 February, 2006 - 12:13 am | Permalink

  Lago og Eguren kan fort vise seg å slå til i Bergen? Lago fikk vel spille en del for RBK også og er en habil stopper?

  Men Odd har fått seg en tanksenter på 162cm fra Venezuela. Det blir nok ikke mange scoringer på hodet i år nei…

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: