web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Jakob Sande

jakob-sande.jpgDagens tema er dikteren Jakob Sande. Han er en kjent og kjær skikkelse på disse kanter av landet, født og oppvokst som han var i den lille bygda Dale i Sunnfjord. Sunnfjord utgjør en tredel av Sogn og Fjordane fylke, og har en svært begrenset mengde kjente personer å vise til. Vi vet derfor å dyrke de få vi har, og Jakob Sande er en av de største. Man vokser ikke opp i Sunnfjord uten å lære om Sande. Jeg tror faktisk de fleste får diktene hans inn med morsmelka, om ikke før. Jeg tror ihvertfall ikke jeg kjenner noen som ikke kan sitere minst ett Sande-dikt. Sånn går det når man vokser opp med utsikt mot Håsteinen.

Når det er sagt, så fortjener Sande all oppmerksomheten han kan få. Diktene hans er virkelig ypperlige. Han skriver på rotekte Sunnfjordmål, og har en følsomhet og observasjonsevne de fleste bare kan misunne ham. Diktene hans er dessuten veldig varierte i temavalg og humør. Han skriver fjasete dikt om gårdskatter, og han skriver alvorstunge dikt om livet.

Best kjent er han nok likevel for de litt snurrige og morsomme diktene sine. Som det burleske “Likfunn”, og de komiske “Kallen og katten” og “Etter ein rangel”. Men den godeste Jakob Sande var ikke alltid like lystig. I perioder av livet sitt hadde han det vanskelig, og mange av diktene hans viser en dyster, melankolsk og sliten sjel. Han skriver mye om døden, og var nok kanskje mer opptatt av den enn de fleste. De melankolske diktene hans har ikke fått den samme oppmerksomheten som de morsomme diktene, men er minst like fine. Her kommer en av mine Sande-favoritter, fra diktsamlingen “Det kveldar på Kobbeskjer” (1961):

Eg vil heim
Eg vil heim
Eg er trøytt, eg er lei av landet,
eg er lei både folk og land.
Eg vil bort frå det lærde standet,
heim til bønder av bondestand.

Eg vil heim til Kobbeskjerhaugen
der Kobben og Draugen bur.
Eg vil dit der Kobben og Draugen
bak løynde skjer ligg på lur.

Eg er ikkje redd for å lande
nei, ikkje det minste grand.
Dei vil nok gå meg til hande
og hjelpe meg trygt i land

Der skal dei meg trufast vakte,
vakte meg trutt i lag.
Trø stilt på min sti, trø sakte,
dei vaker ved natt og ved dag.

Det sprakar i turrkvistelden
på skjeret i kvelden der.
Ein månesigd skin i kvelden
og stjernene kjem so nær.

So skal eg i desse grender
slå opp mitt ringe kapell,
og lyse med eigne hender
fred over fjord og fjell.

Eg vil heim til Kobbeskjerhaugen,
eg vil heim til den siste ro.
Eg vil heim til Døden og Draugen,
dei ventar meg båe to.

* Denne posten er inspirert av Avil sin post om Terje Vigen, og påfølgende debatt i kommentarfeltet*

 • 9 July, 2007 - 9:16 pm | Permalink

  Takk! Likte det 🙂

 • Flopsy
  9 July, 2007 - 9:37 pm | Permalink

  Bare hyggelig!

  Sande var utvilsomt en flink fyr, fint å kunne gi ham litt oppmerksomhet. De dystre tingene hans har som sagt kommet veldig i bakgrunnen for det humoristiske, og det er jo litt synd, for han mestrer begge deler til fulle.

 • 9 July, 2007 - 11:52 pm | Permalink

  Sande var dritfin. Haldis var i grunnen heilt rar som ikkje tok han.

 • Flopsy
  10 July, 2007 - 12:28 am | Permalink

  Nei, Haldis (Moren) valgte Tarjei Vesaas i stedet, og Jakob Sande var nok ulykkelig i lang tid etterpå. Det er jo ikke så lett å sitte her og vite hva Haldis tenkte, men jeg er jo tilbøyelig til å være enig med deg- Sande var dritfin.

 • 10 July, 2007 - 1:36 am | Permalink

  Men hadde han blogg?

  Trodde ikke det nei…med andre ord er jeg mye dritfinere enn Sande!

 • Flopsy
  10 July, 2007 - 2:09 am | Permalink

  Hjorthen: Vi må slutte å treffes på denne måten 😉

  Det kan jo dessuten hende at Sande hadde hatt blogg om han fortsatt hadde vært blant oss. Det er det jo ingen som vet. Den hadde helt sikkert vært på nynorsk, og den hadde helt sikkert vært bra.

  Men du er ikke så aller verst du heller altså…

 • 10 July, 2007 - 2:29 am | Permalink

  Et sted midt i mellom Sande og Vesaas kanskje?

 • 10 July, 2007 - 2:33 am | Permalink

  Forøvrig så er det åpenbart her det skjer, du har jo stukket av med alle kommentatorene mine, så du får nok bare finne deg i at jeg dukker opp av og til for å se at ikke du blir alt for vennlig med han derre sleske XmasB…

 • 10 July, 2007 - 7:13 am | Permalink

  Haldis var litt rar i smaken. Først valgte hun Tarjei, og så etter at han daua, Rolf Just Nilsen !?!?!?!

 • Flopsy
  10 July, 2007 - 1:06 pm | Permalink

  Hjorthen: Siden du har skrevet bok og er telemarking bosatt i Sunnfjord, så burde det gå greit å kalle deg midt i mellom Sande og Vesaas. Men skal jeg liksom være Halldis da?

  Såklart er det her det skjer. Så hvis du vil at kommentarene dine skal bli lest, så er det nok best du poster dem her 😉

  Habben: Rolf og Halldis? Det var nytt for meg, men Rolf var da en kul kis han?

 • 10 July, 2007 - 4:40 pm | Permalink

  Om Sande hadde blågga, hadde jo alle desse dikta berre vore blåggpostar og forsvunne og borte no. Tenk så mange fine folk som brukar opp alt krutet sitt på tøys. Eg skulle for eksempel ha skrive Den Store Norske nett no, men så blei eg sitjande og fikle for å finne gmail-passordet mitt, fordi eg blei så inderleg sur på han der Målmannen, og der må ein hugse passord for å skrive kommentar. Men ikkje faen om eg hugsa det, så no skriv eg kommentarer her i staden, og får det ut av meg:
  Altså (til Målmannen):
  Greit nok at muslimar kan takle homofile, men kan du? “vitna um langt verre ting enn dette” og så kjem du trekkande med ei historie om folk som har seg med eit esel? Kva i all verda har det med saka å gjere?

  Sånn.

 • 10 July, 2007 - 6:07 pm | Permalink

  Hvem i all verden er Målmannen? Erik Thorstvedt?

 • Kjersti Scheen
  10 July, 2007 - 8:24 pm | Permalink

  Å, Kobbeskjeret er fin. Jeg er gammel Sande-beundrer og nå har jeg sittet og lurt på hvorfor, jeg som er Oslo-jente og alt. Jeg har mange dikt av han i den gamle “viser&dikt”-boka mi, som tok over for slagerboka da jeg var rundt 17 år, og der er “Bygda søv” og sikkert sju-åtte til, pent skrevet ned med breipenn. Men hvor hadde jeg det fra? Yess, jeg er kommet på at jeg lærte det av en fyr jeg gikk sammen med på Kunst og Håndverkskolen. Og han var fra Høljebyen, ja. Derfor var det. Torstein het han. Lurer på hvor det blei av han. Han var en av dem som satt i daglig ledelse på Club7 (en ungdomstid stiger fram). Men nå veit jeg ikke hvor han er.

 • Flopsy
  11 July, 2007 - 12:27 am | Permalink

  Avil: “Om Sande hadde blågga, hadde jo alle desse dikta berre vore blåggpostar og forsvunne og borte no. Tenk så mange fine folk som brukar opp alt krutet sitt på tøys.”

  Det hadde jo vært trist om diktene til Sande hadde endt opp som lite leste bloggposter. Men samtidig er de jo så gode, at før eller siden hadde de nok kommet ut på papir, tror jeg.

  Når det gjelder det med kruttet, så har du nok et poeng. Men samtidig er det jo kjekt med blogging, det er jo en måte å få testet ut sine skriveferdigheter på, til og med overfor et publikum. Det er jo ikke så lett å få utgitt noe, det er vel de færreste forunt. Men bloggingen kan man ikke ta fra oss 😉

 • Flopsy
  11 July, 2007 - 12:29 am | Permalink

  Kjersti Scheen: Haha, det forklarer jo saken! Kjekt å høre at andre fra Høljebyen også driver med Sande-misjonering, selv om jeg ikke på stående fot gjenkjenner denne Torstein. Litt nysgjerrig ble jeg jo likevel da, Høljebyen er jo ikke store stedet 😉

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: