web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Nerding og leserspørsmål

Vi har en god del bøker her hjemme, og antallet er stadig stigende. I begynnelsen gikk det greit å holde oversikten, men etterhvert fikk jeg større og større problemer med å finne de bøkene jeg ønsket å finne. Det var i ferd med å bli litt kaos, og som den nerden jeg er syntes jeg det var på tide å få litt system i sakene. Så jeg satte i gang en skikkelig opprydnings-aksjon i bøkene. Skjønnlitteraturen ble separert fra fagbøkene, og jeg fant ut at jeg ville ha de førstnevnte ordnet etter alfabetisk rekkefølge. Litt petimeter kan man vel tillate seg å være, og alfabetiseringen løste den manglende oversikten på glitrende vis.

Problemet mitt nå er at jeg faktisk er usikker på hvor i systemet jeg skal plassere bøker med forfattere hvis etternavn starter på Aa. Som for eksempel Eskil Aasmul ;-). Skal boka hans stå på A eller på Å?

Dette er sikkert elementær kunnskap for mange, men jeg er altså usikker. Og jeg er nok ikke den eneste. På videregående gikk jeg i klasse med ei jente som hadde Aa i etternavnet sitt. Og jeg husker at hun sto øverst på klasselista vår, og bakerst i telefonkatalogen. Den ene plassen var hun altså sortert under A, og den andre plassen under Å.

Så nå håper jeg at noen av mine flinke lesere kan gi meg et endelig svar på hva som er riktig. Kanskje en oppgave for Skorpionkvinnen?

 • 17 September, 2007 - 7:37 am | Permalink

  Jeg er nok litt enig med telefonkatalogen. Men kanskje Eskil selv kan fortelle hvor han vil havne i hylla di?

 • carnil
  17 September, 2007 - 7:52 am | Permalink

  Kan opplyse om at manntallet er organisert som telefonkatalogen – Aa sammen med Å.

 • Flopsy
  17 September, 2007 - 9:53 am | Permalink

  XmasB: Dette er da en alt for alvorlig sak til at jeg kan la Esquil avgjøre den ;-). Men sånn bortsett fra det, så tror jeg du har rett.

  Carnil: Takk! Da satser jeg på å følge manntallet, med mindre bibliotekarene har noen innsigelser.

 • Kakekai
  17 September, 2007 - 6:06 pm | Permalink

  Jakt i bokhyllene blir mye morsommere når det er orden i sakene! Men den morsomste sorteringen er alfabetisk på tittel. Må prøves! :o)

 • Kakekai
  17 September, 2007 - 6:10 pm | Permalink

  Glemte å si at en annen nyttig sortering kan være etter fargen på bokryggen, ordnet som i regnbuen. Den har jeg ikke prøvd enda, i motsetning til alfabetisk på tittel…

  Det eneste som er dumt med andre sorteringer enn alfabetisk på forfatter, er at det kan ta litt arbeid å finne ut hvilke bøker man mangler av en forfatter. Men det er uansett de fleste likevel. :o)

 • 17 September, 2007 - 6:30 pm | Permalink

  Oi, virkelig et deilig spørsmål for en bibliotekar 😉
  Jeg mener at vi lærte på bibliotekskolen at Aa skulle alfabetiseres først. Men mange bibliotek gjør likevel som det jeg nå jobber i, vi setter Aa til sist sammen med Å, dette regnes som mer brukervennlig… Så dette er et spørsmål uten klart “riktig” svar.
  Ellers kan jeg fortelle at det faktisk var en liten filial her i nærheten som for en god del år siden visstnok hadde sortert bøkene sine etter farge… Dette var selvfølgelig et bibliotek UTEN utdannet bibliotekar 😉

  Selv har jeg ikke alfabetisk system hjemme, jeg har stort sett plassert samme type forfattere sammen, nordiske kvinnelige, amerikanske mannlige osv…

 • Flopsy
  17 September, 2007 - 7:24 pm | Permalink

  Kakekai: Bokhyllejakt er nesten håpløst uten system ja. Men å alfabetisere etter tittel er jeg ikke helt sikker på. Jeg er god på navn og dårlig på titler, så denne måten blir litt for kaotisk for meg er jeg redd.

  Å sortere etter farger er jo en artig tanke. Bokhyllene ville helt sikkert bli feiende flotte på det viset. Men hvordan husker man hvilken farge de forskjellige bøkene har?

 • Flopsy
  17 September, 2007 - 7:31 pm | Permalink

  Skorpionen: Der var du ja 🙂

  Jeg er selvsagt glad for å høre at spørsmålet mitt ikke hadde et helt opplagt svar, sånn at jeg slipper å fremstå som helt på bærtur…hehe. Ulempen er at jeg ikke ble så mye sikrere på hvordan jeg skal gjøre det.

  En kjapp sjekk i bokhyllene røper at jeg har de få Aa-bøkene helt først, så det er mulig jeg bare fortsettter med det. Skjønt, jeg skjønner tanken om at det er mer brukervennlig å ha dem på å.

  Temaoppdelinger er heller ikke så dumt. Jeg var inne på den tanken, men klarte ikke å bli enig med meg selv i forhold til oppdelingen 😉

 • 17 September, 2007 - 8:01 pm | Permalink

  først. helt klart. det er jo hele poenget med aa hete aasmul.

 • Flopsy
  17 September, 2007 - 8:08 pm | Permalink

  Den er grei Esquil, siden det ikke finnes noen fasit i denne saken kan jeg jo tillate meg å høre på deg 😉

 • Tante Plante
  18 September, 2007 - 10:16 am | Permalink

  Flopsy, Flopsy, Flopsy… Alle vet at den beste måten å sette opp bøkene i hylla på er etter høyde! Du begynner med de høyeste bøkene ytterst på begge sider, og jobber deg innover/nedover… Skal du ha det ekstra artig kan du jo variere mønsteret litt på hver bokhylle såklart 😉 Så hvor den godeste Aasmul skal være, det kommer helt an på hvor høy boka er!

 • 18 September, 2007 - 1:31 pm | Permalink

  Ååhå! Jeg lærte på barneskolen at Aa kom før Å, og dermed skulle Aa alfabetiseres først (jeg har også jobbet i et av landets største arkiv – det samme der). Viser det seg at det ikke stemmer, så skal jeg ha tilbake skolepengene!

 • Flopsy
  18 September, 2007 - 5:11 pm | Permalink

  Tante Plante: Du er kreativ, det skal du ha. Jeg tror denne måten å sortere på kan fungere bra dersom man ikke har så mange bøker selv, men låner det man har lyst til av sin eldre søster 😉

  Aasmul sin bok er vel middels høy, og passer nok best et sted mellom enden og midten. Jeg synes du bør lese den forøvrig, minn meg på det neste gang du er på besøk til sivilisasjonen.

 • Flopsy
  18 September, 2007 - 5:19 pm | Permalink

  HvaHunSa: Jeg har brukt å sette Aa først i hylla jeg også, men det er heller ikke uvanlig med den andre varianten, altså å sette Aa på Å. Men det må da finnes en fasit på dette? Det er jo litt pussig at man står på forskjellig plass i forskjellige sammenhenger.

  Skolepenger? Jeg tror ikke mine foreldre har betalt den slags, men kan man få dem igjen så sier ikke jeg nei takk…

 • 18 September, 2007 - 5:43 pm | Permalink

  Flopsy: spøk til alvor: jeg mener de standardiserte alfabetiseringsreglene for arkivering er at man sorterer etter skrivemåten, og ikke uttalen. Det var i allefall en fast regel i Departementet jeg jobbet i en gang i tiden.

  Jeg kjenner imidlertid til en blogger som er bibliotekar, jeg spør henne for sikkerhets skyld…

 • Marina
  18 September, 2007 - 5:49 pm | Permalink

  Mitt bokhylleorganisasjonssystem er meget enkelt: Putt boka der det er plass!
  Dette skyldes egentlig at jeg er uorganisert og ikke har nok bokhyller, men så lenge jeg kan finne hva jeg vil lese går det greitt.

 • Flopsy
  18 September, 2007 - 9:28 pm | Permalink

  HvaHunSa: Jeg synes også det er mest logisk å sortere etter skrivemåte i stedet for uttale. Det gjøres på forskjellige måter på bibiloteker også, jfr Skorpionkvinnens svar (hun er bibliotekar). Tar gjerne i mot flere bibliotekar-innspill, de er jo vant til å alfabetisere. Og får vi ikke noe endelig svar her inne, så får vi spørre Språkrådet 🙂

  Marina: Den typen organisering har jeg også brukt, men den fungerte liksom bedre før. Med to lesehester blir det såpass mange bøker at man må til med et system for å finne ting igjen. Mangel på hylleplass er forøvrig et kjent problem…heldigvis har vi en hittil ubrukt kjeller i reserve.

 • 18 September, 2007 - 10:47 pm | Permalink

  HvaHunSa har rett i at Aa først er riktig i henhold til standardiserte alfabetiseringsregler, som jeg sa, lærte vi dette på biblio-skolen. Men i praksis settes Aa sammen med Å på hyllene i mange (folke)bibliotek.

 • 18 September, 2007 - 10:52 pm | Permalink

  Har litt sans for Marina-systemet jeg også, men hjemme altså, ikke i biblioteket 😉
  Jeg pleier ellers å luke ut bøker jeg ikke synes jeg absolutt MÅ ha og gi dem bort hvis det blir alt for fullt i hyllene. Og så låner jeg mange av bøkene jeg leser, i stedet for å kjøpe dem, det gjør også sitt til å forhindre over-overfylte bokhyller…

 • 18 September, 2007 - 11:50 pm | Permalink

  Jøss, den kommentaren ganske tidlig her (skorpionkvinnen) overså jeg av en eller annen grunn. Da, eh…er jeg skyldig i å state the obvious. Beklager at jeg tok opp unødige spaltemetere 🙂
  Og så jeg som har vært borte hos Tonita og kjast. Ja ja.

  Jeg kan jo fortelle en vits som straff for slurven?

  (Må i tilfelle lære meg en først, men det skal jeg nok klare, gi meg en uke eller to, så skal jeg nok få dere i fliremodus)

 • Flopsy
  19 September, 2007 - 1:38 am | Permalink

  Skorpionen: “HvaHunSa har rett i at Aa først er riktig i henhold til standardiserte alfabetiseringsregler, som jeg sa, lærte vi dette på biblio-skolen.”

  Beklager at jeg også overså dette i kommentaren din, det var slett ikke meningen. Case closed 🙂

  Det å gi bort bøker er ikke dumt, og ihvertfall mye bedre enn å kaste bøker. Huff og huff. Å låne bøker er heller ikke dumt, og det hender jeg også gjør det. Men jeg har en tendens til å ville lese en hel masse bøker på en gang, og det går som kjent ikke. Så ofte går lånefristen ut før jeg har fått begynt på den aktuelle boka…

 • Flopsy
  19 September, 2007 - 1:42 am | Permalink

  HvaHunSa: Det er vel jeg som er den mest skyldige her, som fortsetter å spørre selv om Skorpionkvinnen har levert svaret. Og kommentarer er (nesten) aldri å regne som unødige spaltemetere, det er jo kjekt å få respons på det man skriver.

  Vitser er sjelden morsomme, men siden det er deg er jeg villig til å la deg få en sjanse 😉

 • 19 September, 2007 - 8:30 am | Permalink

  Flopsy: Vi kan godt være enige om at vitser sjelden er morsomme altså, det er jo ikke tilfeldig at jeg ikke kan noen på stående fot. Så her satte jeg meg selv i en katteknipe…

 • 19 September, 2007 - 1:19 pm | Permalink

  Hehe… dette var da bare litt morsomt, jeg gir meg ikke så lett jeg da 😉

  Forstår problemet med å overholde lånetid, jeg leser også ofte flere bøker samtidig. Men har et lite frynsegode i å kunne “årne” litt med lånetid og purringer…

 • Flopsy
  19 September, 2007 - 11:05 pm | Permalink

  HvaHunSa: Søren også, nå som jeg hadde gledet meg til en god Rorbua-historie. Dette var skuffende nyheter.

  Skorpionen. Ah, det var det jeg visste. De norske bibliotekene er korrupte!

 • 20 September, 2007 - 12:13 am | Permalink

  Tenker vi får Eva Joly på døren snart nå… At jeg ikke kan holde munn!!
  😉

 • Flopsy
  20 September, 2007 - 12:33 am | Permalink

  Mohahaha, nå har jeg taket på deg! Det vil si at du fra nå av har blitt min bibliotekar-konsulent, og dermed er nødt til å stille med gode råd angående viktige saker som arkiveringsregler og boktips 😉

 • 20 September, 2007 - 10:19 am | Permalink

  Ai, ai, Flopsy – jeg innser at jeg sitter i saksa nå 😉

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: