web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hvem slakter hva?

VG skriver om norske sykehjem i dag. Med henvisning til en tragisk sak der en dement 81-åring kvalte en 76 år gammel medpasient, så står det øverst på forsiden med relativt store bokstaver: Sikkerheten på norske sykehjem slaktes.

Men hvem er det som står for slaktingen?

Jeg synes medias dekning av eldreomsorgen som regel er hårreisende dårlig, tendensiøs, og preget av manglende kunnskap om hvor komplekst det egentlig er å drive omsorg, så jeg røsket nå med meg avisa for å se hva slags tabloid suppe dette var for noe.

Først så leser jeg om mannen som døde, og nå er jeg vel pirkete, men jeg henger meg opp i to ting. For det første så lurer jeg litt på hvorfor journalisten omtaler mannen som døde som “den 76 år gamle Alzheimer-pasienten”, mens mannen som nå er siktet for drap omtales som “den demente 81-åringen”. Er det et litt sånn lurt språklig grep for å forsterke sympatien med den avdøde? Alzheimers høres jo bedre ut enn dement, gjør det ikke? Tidligere statsråder og andre ordentlige folk får Alzheimers, mens vanlige folk og andre slubberter blir demente?

Kanskje ikke? Bare en tanke…

Jeg lurer også på hvorfor journalisten kommer med vanlige drapssak-opplysninger i saken.

“Hva som førte til at avdøde befant seg på siktedes rom er foreløpig ikke brakt på det rene”.

Og med tanke på at både offer og drapsmann befant seg på en spesialavdeling for demenspasienter så blir det spørsmålet neppe besvart. Er det i det hele tatt noe poeng i å spørre?

“Det skal ikke ha vært noen konflikt mellom beboerene i forkant, og politiet omtaler voldsbruken som umotivert”.

Som om dette er et utslag av vanlig gatevold. Finnes det ikke andre måter å dekke denne ulykksalige hendelsen på?

Hovedpoenget i saken er at de etterlatte synes at det tok for lang tid fra nattevakten oppdaget hva som skjedde, til ambulanse ble tilkalt. Fire timer tok det. Offeret skal ha vært i live, men ganske medtatt, etter at personalet fjernet 81-åringen. Han ble undersøkt av tilsynslege før ambulansen ble tilkalt. Etter en uke på sykehus døde han.

Og kanskje er det riktig at det tok for lang tid, men det vet vi strengt tatt ikke. Dette skjedde 6 mai, hvorfor er det nødvendig å slå dette stort opp nå, i stedet for å vente på uttalelsen fra Helsetilsynet, som vel vil gi en sterkere pekepinn på om det faktisk har skjedd noe kritikkverdig her.  Uttalelser fra etterlatte i sorg er ikke det samme som at det har skjedd noe galt her? Frykter man at saken vil forsvinne hvis man venter?

Men så var det slaktingen da.

Sikkerheten på norske sykehjem slaktes lover forsiden, men sannelig om jeg kan finne noen slakting inne i avisen.

Joda, det er en liten sak i tilknytning til drapssaken, der forsker ved Avdeling for sykepleierutdanning ved HiO, May Karin Rognstad, viser til en ny studie. Den viser at skrekk og redsel er en del av hverdagen til omsorgspersonell som jobber med demens. Det er en hverdag med slag, spark, kloring i møte med aggressive brukere. Det er visst en økt utagerende atferd på sykehjem hevder overskriften, og det er sikkert riktig det. Rognstad mener årsaken er manglende psykiatrisk kompetanse.

Men jeg kan ikke se at det er noen som slakter sikkerheten. Er det bare desken i VG?

Det finnes selvfølgelig metoder for å hindre at ansatte blir sparket, slått, bitt og spyttet på. Belter, innelåsning, neddoping etc. Hvis man vil øke sikkerheten så er det vel bare å kjøre på, men da varer det nok ikke lenge før VG er på banen igjen, med skrekkhistorier om tvang og mishandling av dem som bygde landet.

Har noen spurt hva Trine Grung mener om dette?

4 Comments

 • Pingback: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på : Hvem slakter hva? | Bloggpuls

 • IvarE
  27 May, 2010 - 7:36 pm | Permalink

  Datalagringsdirektivet, my friend!
  Datalagringsdirektivet!

  Venter spent på Fartshumpens løfte om at alt skal bli bedre…
  😕

 • 17 June, 2010 - 10:01 am | Permalink

  “Men jeg kan ikke se at det er noen som slakter sikkerheten. Er det bare desken i VG?”

  Ja. I følge mine beregninger brukes verbet “å slakte” kanskje litt for ofte i media.

  • Hjorthen
   17 June, 2010 - 11:15 pm | Permalink

   Det tror jeg nok du har helt rett i ja.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: