web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Veien til paradiset

W.Eugene Smith var en amerikansk fotojournalist. En av de virkelig store gutta. Han var med de amerikanske styrkene på deres øyhopping gjennom Stillehavet. Saipan. Guam. Iwo Jima. Okinawa. Selv om du kanskje ikke har hørt om W.Eugene Smith før, er sjansen for at du har sett noen av bildene hans allikevel. Som dette fra Saipan der amerikanske soldater finner et skadet spebarn.

Eller kanskje dette, der amerikanerene sprenger en japansk hule på Iwo Jima. Dette bildet ble brukt på forsiden av Life Magazine i april 1945.

På Okinawa gikk det imidlertid galt for Smith. Japanerene brukte bombekastere mot de fremrykkende amerikanske styrkene, og Smith ble truffet. Ryggen ble ødelagt, og Smith tilbragte de neste to årene på sykehus. I denne perioden tok han ikke et eneste bilde, og hvorvidt han noen gang ville vende tilbake til yrket var lenge uklart. Så, en vakker dag, gikk han en tur sammen med sine to små barn. Pat og Juanita. Her er resultatet.

Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord. Mulig det, bildet står seg godt uten noen ord ved siden av også. Men kanskje trer skjønnheten i dette bildet enda tydeligere frem når man leser Smiths egne ord om hvordan bildet ble tatt?

While I followed my children into the undergrowth and the group of taller trees – how they were delighted at every little discovery! – and observed them, I suddenly realized that at this moment, in spite of everything, in spite of all the wars and all I had gone through that day, I wanted to sing a sonnet to life and to the courage to go on living it….

Pat saw something in the clearing, he grasped Juanita by the hand and they hurried forward. I dropped a little farther behind the engrossed children, then stopped. Painfully I struggled — almost into panic — with the mechanical iniquities of the camera….

I tried to, and ignore the sudden violence of pain that real effort shot again and again through my hand, up my hand, and into my spine … swallowing, sucking, gagging, trying to pull the ugly tasting serum inside, into my mouth and throat, and away from dripping down on the camera….

I knew the photograph, though not perfect, and however unimportant to the world, had been held…. I was aware that mentally, spiritually, even physically, I had taken a first good stride away from those past two wasted and stifled years.

W.Eugene Smith vendte tilbake til Life Magazine i 1947, og perfeksjonerte der fotoessayet som journalistisk sjanger. Bildet av Pat og Juanita denne solskinnsdagen sendte han inn til Edward Steichens berømte fotoutstilling, The Family of Man, i 1955, der bildet fikk lov til å avslutte utstillingen. Siden har det oppnådd en slags ikonisk status i fotoverdenen, og det er antagelig ganske mange som har forsøkt seg på å gjenskape magien i dette fotografiet opp gjennom årene. Jeg også, riktignok før jeg hadde sett Smiths bilde, eller lest historien bak det.

Klikk gjerne på bildet for større versjon

Her føler jeg at jeg burde avslutte denne posten med et eller annet dypsindig om livets mange fasetter, veien til paradiset, og det ene med det andre, men jeg skiter i det. Ta heller en ekstra liten titt på bildene dere.

One comment

  • 9 January, 2012 - 11:44 am | Permalink

    Jeg elsker sånne bilder som de to nederste. Interessant å lese historien bak.

  • Leave a Reply

    %d bloggers like this: