web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Kjønnskampen fortsetter…blablablabla

Egentlig burde jeg vel ikke bruke tid på å kommentere dette, jeg gadd jo ikke en gang bruke tid på å lese hele artikkelen, men Dagbladet er altså nok en gang ute og hevder at menn er smartere enn kvinner. Denne gangen er bakgrunnen forskning fra en kar ved navn J.Phillipe Rushton. Han har gjennomført en sammenlikningsstudie, publisert i septemberutgave av fagtidsskriftet Intelligence, basert på 100 000 resultater fra SAT-tester.

SAT er en nasjonalprøve som gjennomføres i slutten av den videregående opplæringen både i USA og Canada, og er en test i skrive, lese og mattekunnskaper som vel er nesten obligatorisk all den tid resultatene brukes for å søke opptak ved høyskoler og universiteter. Ifølge Rushton forteller disse testene at menn i snitt har 3.6 poeng høyere IQ enn kvinner.

Nå gjør vel neppe 3.6 prosent poeng all verden forskjell uansett, men la nå det være som det er. Det Dagbladet, eller Rushton, ikke forteller er at undersøkelsen er basert på SAT-tester fra 1991. Ifølge bloggen Molly Saves the Day ble SAT-testene forandret to år senere fordi de var laget slik at de ga hvite velstående gutter en fordel fremfor folk fra minoritetsgrupper, mindre heldigsstilte familier, eller for den saks skyld jenter. SAT-testene er heller ikke utrustet for å måle IQ, og Rushton har i tillegg valgt ut 145 spørsmål som etter sigende skal gi best forutsetning for å måle den såkalte g-faktoren.

Litt pussig at gutta er smartere all den tid jentene jo nå fremstår som skolevinnere i alle fag. Kanskje var det derfor Rushton brukte 15 år gamle tester? Måtte han så langt tilbake for å få gutta foran?

Jeg tipper jentene er omtrent akkurat like dumme som gutta, selv om de er flinkere til å hekle.

12 Comments

 • 13 September, 2006 - 4:46 pm | Permalink

  Forskning viser vel også at det eneste gutter er flinkere enn jenter til innenfor akademia er å få karakterene D, E og F.

 • 13 September, 2006 - 5:49 pm | Permalink

  og D, E og F er ikke bra eller?

 • 13 September, 2006 - 6:05 pm | Permalink

  Ikke hvis du prøver å spille Tom Dooley?

 • Søt jente
  13 September, 2006 - 7:14 pm | Permalink

  Du skriver først 3.6 poeng, og deretter at 3.6 _prosent_ ikke er så stor forskjell. Jeg sjekket på Wikipedia og SAT-testene gir maks 2400 poeng, så differansen er 0.15 prosent.

  Da blir i hvertfall undersøkelsen til amerikaneren meningsløs… :-))

 • 13 September, 2006 - 7:47 pm | Permalink

  Jeg slurver litt der ser det ut som ja:-)

  Jeg tror Rushton har omregnet resultatet sitt på en eller annen måte til å gi en gjennomsnittlig IQ. Han har uansett ikke brukt hele SAT-testen til å beregne dette, kun utvalgte spørsmål som skal gi en pekepinn på denne g-faktoren. Maks-summen på 2400 poeng er altså ikke så relevant, men konklusjonen om at undersøkelsen er meningsløs kan jeg være med på!

 • 13 September, 2006 - 8:30 pm | Permalink

  Trur alle med leil. rundt bakgarden min høyrde meg då eg lo av Tom Doley kommentaren…

 • minime
  13 September, 2006 - 9:59 pm | Permalink

  Maks-summen var 1600 poeng inntil nylig. Jeg tok denne testen da jeg gikk paa college i usa. Jeg ville ikke brukt denne testen som IQ-test, spesielt fordi i USA er SAT-kurs en millionindustri. Det vil si at ressursrike mennesker som har raad til aa forberede seg godt gjoer det mye bedre enn fattigfolket.

 • minime
  13 September, 2006 - 10:03 pm | Permalink

  Foroevrig er det ikke et representativt utvalg som tar SAT-testen siden den er ment for folk som skal gaa paa college. De mindre skoleflinke som ikke vil studere etter high school er dermed ikke tatt med. Og det er flere jenter enn gutter som studerer….

 • 13 September, 2006 - 10:30 pm | Permalink

  Jeg tror det er skoene som er avgjørende her. Siden “Kvinner og høye hæler har det generelt tøffere i mannsdominerte forskermiljøer..”

  http://iskwew.com/blogg/2006/09/13/menn-er-mer-intelligente-enn-kvinner/

 • 14 September, 2006 - 10:31 pm | Permalink

  Kan faktisk huske noe om en amerikansk forsker som brukte det faktum at jenter gjør det bedre på skolen som “bevis” for at gutter er mer intelligente. De riktig smarte ungene er nemlig for glupe til å gjøre lekser…

 • 14 September, 2006 - 10:54 pm | Permalink

  Marina:

  Det er i så fall den eneste amerikanske forskeren som har sagt noe om saken, så langt jeg har fått med meg, som faktisk har hatt et aldri så lite poeng. Hun (eller han, ok da) må være en helt!

  Øyvind

 • Pingback: Floken i nettet: Hvor dannes meningene?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: