web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen ser film: Anti Pedo Action på eventyr

Erik Richter-Strands spillefilmdebut, Sønner, har fått masse presse, men den har kanskje ikke gått så voldsomt bra på kino? Rundt 40 000 besøkende er ikke mer enn den må ha, og oppmøtet på Høljebyens første visning var heller ikke mye å skrive hjem om. Dessverre må man vel si, for til tross for en og annen skjønnhetsflekk så hadde denne filmen fortjent et større publikum.

I hovedrollen møter vi Lars, forbilledlig spilt av Nils Jørgen Kaalstad, som er en småkriminell fyr som jobber som badevakt i en av Oslos svømmehaller. En dag får han øye på en gammel kjenning, Hans, som har et litt for godt øye til småguttene i badehallen. Lars bestemmer seg for å sette en stopper for denne virksomheten, uten at han helt vet hvordan, eller hvilke konsekvenser hans handlinger vil få.

Pedofili altså, et alvorlig tema, og Henrik Mestad som den pedofile Hans skal få mye av æren for at dette blir veldig bra. Hans rolletolkning er troverdig. Han er et menneske, ikke noe monster, om enn ikke spesielt sympatisk. Filmens store styrke er at den ikke tar noen snarveier. Den verken forenkler eller fordømmer, ihvertfall ikke i særlig grad, og det trenger den da heller ikke. Pedofile er jo vår tids spedalske, så dette er publikum fint i stand til på egen hånd uten at filmen hjelper dem på vei.

Skal vi peke på svakheter så må det være at filmens fjortenårige Tim virker å gå litt vel mye på selvstyr uten at noen reagerer eller bryr seg nevneverdig. Dette til tross for at det lille glimtet vi får av moren hans fremstiller henne som relativt oppegående. Et pistolskudd i en blokkleilighet ville nok også frembragt større reaksjoner enn det vi får i filmen. Dessuten blir forholdet mellom Lars og hans prostituerte nabo og venninne Norunn litt vel oppkonstruert og overtydelig utover i filmen. Kanskje kan man også innvende at regien er litt rufsete, og kanskje ikke så alt for spenstig, uten at akkurat det plager meg så veldig mye.

For det er energi, det er spenning. Litt drama, og jammen er det plass til litt humor også. Stort pluss i margen altså, aller mest for viljen til å bykse løs på et vanskelig tema, men også for gjennomføringen. Denne anbefales gjerne.

5 Comments

 • 11 November, 2006 - 8:31 pm | Permalink

  Pedofilihysteriet er temmelig patetisk og symptomatisk i og med foreldres totale ansvarsløshet når de kler opp sine jenter som lolitas fra de er 12 år ( trenger 11-12 åringer low-waist og g-streng?) og den anmasende infantile, speudo-liberale holdning til unge og sex, som offentlighet og media gjennsomsyres av. Holdninger som oser av skyld og skam i sin ekstreme, sensasjonalistiske inversjon av den destrukive kristne seksualarv.

  14 år? Mange 14 åringer debuterer seksuelt da, og blir det styggere om mannen/kvinnen er eldre, så sant man ikke taler om voldtekt og rå manipulasn/tvang? Er gutten selv homofil i filmen eller blir han tvunget? Det er ganske vesentlig. At unge agerer som seksuelle vesener tidliger enn noensinne tilser at man vil få en masse “pediofili” saker.

  Det var dette med to tanker samtidig….

  Foeldre bør heller seg seg i speilet og bry seg om de unge, ta vanskelig beslutninger, protestere mot markedet som reduserer barn til salgs- og sexobjekter og våge å si nei, istedet for i intellektuell latskap å lytte til media og aviser som siden seksualmarxismen gjorde sitt inntog for fullt på 70-tallet, sier unisont ja til alt, bare ikke hvite, heteroseksuelle menn.

  I tillegg bør man ta tak i den kvalmende praksis med voksne som faktisk brutralt knuller små barn som ikke er kjønnsmodne, og som man lett kan gripe om man gidder å tenke på mennesker og ikke bare budsjett, billige poeng og overskrifter.

 • Kai
  12 November, 2006 - 2:33 am | Permalink

  Autonom: jepp, -det er mye styggere om den eldste er vesentlig eldre enn 14-åringen. Manipulasjon blir ikke bedre om den er rafinert og forfinet.

  Hjort: jeg skal se den, -jeg har tenkt å se den siden jeg så første omtale, men det er jo ikke så inmari fristende heller. Men jeg skal se den.

 • 12 November, 2006 - 3:49 am | Permalink

  Ser ut som du hoppet elegant over hele mitt resonnement, og ser ingen logikk i det du skrev.
  I Danmark er den seksuelle lavalder 14 år, om det er riktig kan man egentlig spørre seg om, men å tro at det er der kjernen i problematikken ligger er overfladisk.

  Å inbille seg at en overseksualisert barndom og ungdom ikke skal medføre konsekvenser all den tid mennesket er et biologisk vesen, er stupid, og disse problemene trenger man ikke å være spåmann for å forstå at vil tilta og tilta, helt til man skjønner at fundamentet er pillråttent…

 • 12 November, 2006 - 7:06 pm | Permalink

  At samfunnet har et noe hyklerisk forhold til barn/unge og seksualitet er sikkert sant, og teoretisk sett så er vel ikke et forhold mellom en mye eldre mann/kvinne og en fjorten år gammel gutt/jente nødvendigvis et overgrep. Men den debatten kjenner jeg på meg at jeg har liten lyst til å gå inn i.

  Så jeg holder meg til å snakke om filmen, og Pedo-Hans i filmen driver systematisk utnytting av unge gutter. Benytter seg av deres sårbarhet, har sex med dem, og tar bilder av dem. Bilder som det påstås at han legger ut på nettet, eller bytter med andre pedofile. Det blir riktignok aldri bekreftet. Uansett så er det ingen tvil om at filmens Hans er en slask som bør stoppes, og Henrik Mestad skal ha masse skryt for at han klarer å spille rollen slik at vi allikevel kan føle et snev av sympati med ham. Av og til.

  Det er ingen grunn til å styre unna denne fimen Kai, på tross av det alvorlige temaet så er den ikke spesielt tung tror jeg?

 • 12 November, 2006 - 10:43 pm | Permalink

  Takk Hjorthen. For at de som skulle ha vanskelig med å tenke to tanker samtidig, så har AUTONOM ekstremt liten sans for komersiell utnyttelse av barns seksualitet i enhver sammenheng, har ikke sette denne filmen, men det sier seg selv at en notorisk pederast ikk er noe man føler stor symnpati for. Spørmålet er bare; i det samfunnet vi lever idag, hvor moralismen, men ingen egentlig bærende moral er igjen, om ikke det er flere som er med på dette spillet og manipulasjonen, enn bare overgriperen? Interessant å tenke over på en farsdag.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: