web analytics

The Return of Gorm! Mat og myter

Mat går av seg selv. Menn er sultne hele tida. Mange misforståelser kommer for en dag når et par oppsøker hjelp for matrelaterte problemer.

Vi putter folk i båser. Det vil alltid være noen som hører hjemme i en stereotypi, men veldig mange kjenner seg ikke igjen. Det er nemlig ikke slik at menn alltid er sultne. I en undersøkelse som ble gjort i fjor av Snikkogsnakk MMI på vegne av Hjortheblogg kom det frem at mannen har vært mtlei i åtte prosent av parene, mens i like mange par hadde begge opplevd at det var vanskelig å finne på noe til middag.

Mannekroppen er ofte større og kraftigere, noe som gjør at den trenger mer mat for å fungere. Ofte er mannekropper mer i beredskap i tilfelle det skulle dukke opp en mulighet til en kjapp pølse i brød, men det er feil å tro at det alltid er slik.

Det hender faktisk at vi matologer også blir satt i bås. Mange sier til meg at jeg som er matolog sikkert har mye spennende til middag, men vi matologer kan også bli matleie og slite med å finne på middager innimellom. Men at vi er flinke til å snakke med partneren vår om mat, og har et avslappet forhold til vår egen appetitt, det er nok ingen myte.

For å hindre dere i å gå i de verste matfellene har jeg samlet noen av mytene her.

Myte: Alle andre har så mye mer spennende mat til middag enn oss. Alle andre orker å lage tre retters middag selv om de har hatt en slitsom dag med ungeskrik og bleieskift.

Myte: Kvinner er mindre sultne enn menn.
Kvinner kan være like sultne i magen som det menn er, men tanken på oppvasken gjør at de kanskje ikke alltid er like entusiastiske.

Myte: Det holder å se på middagen for å bli sulten
Det er ingen selvfølge. Du må gjøre middagen lekker for partneren. Det er ikke sikkert at begge automatisk blir sultne samtidig.

Myte: Mat går av seg selv. Det er ikke nødvendig å snakke om det
Partneren din er ikke tankeleser. Du må fortelle ham hva du liker. Han eller hun har kanskje hatt andre partnere som likt noe annet.

Myte: Gå rett på sak
Det er ikke som på Wenches kjøkken. I dagliglivet blir man sjeldent sulten bare man ser en slangeagurk eller en halv melon.

Myte: Spis selv om du ikke er sulten.
Da blir du fort like feit som Habben.

Myte: Bare maten er bra, er forholdet bra.
I et parforhold er det mer som må til. God kommunikasjon gir god mat.

Myte: Kvinner spiser saktere, og mindre porsjoner enn menn.
Noen ganger kan det stemme, andre ganger ikke.

Myte: Ordentlig gamle folk spiser nesten ikke middag
Folk på 70, 80 og 90 år spiser masse middag, så lenge de ikke får den tilkjørt av kommunen. Det er ikke noe de nødvendigvis slutter med.

Myte: De som ser skikkelig feite ut er de som har størst appetitt og spiser mest mat.

Myte: Kvinner og menn har like stor glede av måltidet
Kvinner er jo skapt for å ha barn i magene sine, da sier det seg selv at den er mer følsom for hva man putter i den enn det menns mager er. Ha mindre fokus på selve måltidet, fokuser heller på selve prosessen rundt tilberedningen. Duftstimulering er viktig. Maten må lukte godt!

Myte: Menn spiser og spiser og spiser
Det er helt vanlig at menn tar seg en eller flere pauser under måltidet, for så å spise videre når maten har sunket litt.

Myte: Kvinner har like stort utbytte av en kjapp pølse på Shell som det menn har.
Kvinner kan godt like fast food, men færreste blir tilfredsstilt av en slapp pølse som har ligget og duppet i pølsekokeren i timesvis. Hyppige måltider uten tilfredsstillelse kan skape appetittproblemer.

Myte: De mellom 18 og 35 har mest og best mat
Mange synes mat blir bedre og bedre etterhvert som de blir eldre og tryggere på sin egen og partnerens appetitt. Dessuten øker kunnskapen om mat med erfaring.

13 Comments

 • tb
  14 May, 2007 - 11:24 am | Permalink

  Det er vel også et beklagelig faktum at vi menn er biologisk bestemt (dvs vi er dyr?) til ikke å klare å styre vår matlyst, og at vi derfor kan komme til å ta for oss rått og uhemmet også av mat som egentlig ikke er tiltenkt oss? Vi bare MÅ? Og hvis maten er særlig lekkert og fristende dandert, må kokken selv ta skylda for at vi menn bare kaster oss over den, uten tanke på bordskikk og slike ting? Og spising er spising?

  http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article861990.ece

 • Hjorthen
  14 May, 2007 - 11:31 am | Permalink

  Hjorth er Hjorth og spist er spist som man sier i denne delen av skogen. Kjøtt må tildekkes, og ikke bare ligge og slenge, for da MÅ vi jo bare spise!

 • 14 May, 2007 - 12:10 pm | Permalink

  Håper du har mange sultne mannlige lesere, som kanskje tenker over saken en gang til før de for eksempel spiser halve naboens chipspose uten å spørre om lov.

 • tb
  14 May, 2007 - 2:04 pm | Permalink

  Den chipsposen var åpen, ikke sant? Og så delikat og innbydende ut. Beklager, man da kan man ikke ventet annet. Slik er vi menn, vettu, biologisk sett. Vår natur og bla bla bla

 • Hjorthen
  14 May, 2007 - 2:28 pm | Permalink

  Og chips er jo skikkelig godt da, særlig med litt dip til. Og noe godt drikke ved siden av. You can’t fight nature!

 • 14 May, 2007 - 2:51 pm | Permalink

  Jeg blir ofte sulten av å se en halv melon. men så spiser jo jeg som oftest alene da. flere ganger i uka. noenganger et par måltider om dagen. og det er jo ikke så bra som å spise to sammen.

  Og menn må gjøre rent etter seg. ta oppvasken. ellers så blir det ikke noe mer mat. det har jeg lest på internett.

 • Hjorthen
  14 May, 2007 - 3:07 pm | Permalink

  En gang så jeg et fjernsynskjøkken hvor man blandet sammen meloner og en makrell, samt inviterte en cocker spaniel til å spise ved bordet. Rimelig sært.

  Du må ikke tro alt du leser på nett Kent!

 • 14 May, 2007 - 4:23 pm | Permalink

  Cocker Spaniel til å spise ved bordet du. nei det blir for sært fjernsynskjøkken for meg. Hyggeligere med fjernsynskjøkken hvor alle koser seg. og ikke det er så mye matsminke og greier. naturlig liksom.

  Men det er jo en god diskusjon det der. skal man la hunden eller katten få se på mens man spiser? eller skal man kaste de ut av rommet.

  Synes jeg Gorm skal ta opp.

 • Hjorthen
  15 May, 2007 - 1:24 am | Permalink

  Ja, der er det nok mange forskjellige praksiser ute og går. Selv setter jeg grensa ved tigging ved bordet, men det er jo mange som gjerne slenger en liten godbit til katten eller bikkja også.

  Hva mener leserne?

 • Fjordfitte
  16 May, 2007 - 12:27 am | Permalink

  Jeg fikk best utbytte av sannheten om myte nr 8:
  Noen ganger kan det stemme, andre ganger ikke. Føler at vi her er inne på noe av kjernen av matologien som vitenskap.

 • Hjorthen
  16 May, 2007 - 5:53 am | Permalink

  Jeg håper virkelig ikke du her forsøker å stemple matologien somen kvasi-vitenskap FF. Gorm blir så vanvittig lei seg hver gang det skjer 😮

 • 16 May, 2007 - 8:56 pm | Permalink

  Katter kan få mat ved bordet så mye de vil, hunder bør ligge i kurven og sikle.

 • 18 May, 2007 - 12:09 pm | Permalink

  Gorm FTW.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: