web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Lei av å lese om klimaet?

Da er det godt å vite at Firdaposten.no har de litt viktigere nyhetene på sin førsteside:

I tillegg til grensesprengende nyheter om vestlendingenes dessertvaner og reportasjer om at det nå virkelig haster med juleposten så kan vi registrere en ny trend (jaja, kanskje en gammel trend for alt jeg vet da) i Kystavisa: Over halvparten av sakene på førstesida av nettutgaven ledsages av bildeserier. Som når man på forsiden f.eks leser at det har vært julekonsert i Bremanger kyrkje, og så klikker seg inn på selve saken, ja da ser man at journalisten ikke har skrevet et ord om konserten. I stedet får man en bildeserie som forteller deg at Bremanger kammerkor sang “En stjerne skinner i natt” og “Mitt hjerte alltid vanker”, og at taket holdt på å løfte seg når Grethe Berntsen sang “O helga natt”.

Noen er visst bekymret for hva SMS gjør med språket vårt, eller rettere sagt språket til ungdommen. Kanskje er det enda større grunn til bekymring for hva digitalkameraet gjør med språket til journalistene i lokalavisene våre?

I den andre lokalavisa jeg leser regelmessig på nett, TA, er ikke disse bildeseriene like utbredt. Men hver uke kan man både der og i deres konkurrent Varden sjekke hvem som var på byen i helga. Til sammen 157 bilder fra Skien og Porsgrunns utesteder med folk som forhåpentligvis og sannsynligvis har gitt sin tillatelse til å få sine rødvinsplirende øyne brettet ut til spott og spe for alle og enhver. Og man må jo bare anta at dette er noe folk vil ha, hvis det da ikke bare er en god unnskyldning for vakthavende journalist til å gå på byen?

Det beste med lokalavisene er gjerne at de rapporterer om de litt merkverdige episodene som forekommer i et lokalsamfunn i løpet av helgen. Hovedstadsavisene er gjerne ikke så opptatt av hva Reino finner på i fylla, men i lokalpressen er alt regnet som godt stoff. Tidligere har man notert seg at den som har fått i oppgave å skrive om slike småsaker ofte har brukt muligheten (eller kjedsommeligheten over å ha blitt satt til akkurat den oppgaven) til å føre et litt forblommet språk, spe på med sarkasme, kort sagt gjøre det beste ut av situasjonen. Men nettavisene nøyer seg gjerne med å trykke politiloggen. Det blir for kjedelig altså!

Her er helgens logg fra Sogn og Fjordane politikammer:

 • 21.37: Steinsprang i E16-tunnel

Ein mann melder ifrå om at steinsprang frå taket i den sterkt trafikkerte Flengjatunnelen mellom Flåm og Undredal på E16.

Ingen personar kjem til skade, men tunnelen blir mørkelagd som følgje av at steinspranget drog med seg leidningsnettet.

 • 22.53: Full kvinne til sjukehus

Politiet vert tilkalla ved ein utestad i Florø der ei kvinne var overstadig rusa.

– Vi fekk så dårleg kontakt med henne at ho vart køyrt til sjukehus i Førde, opplyser operasjonsleiar Per Rimmen.

Kvinna skal vere om lag 20 år gammal.

 • 00.47: Knuste inngangsdør på hotell

Ein mann i midten av 20-åra knuser ei inngangsdør ved Lægreid hotell i Sogndal sentrum. Vedkommande blør etter å ha gått laus på døra, og politiet tek han med til lege. Det vil bli oppretta sak mot mannen etter skadeverket.

 • 01.39: Aggressiv mann i arresten

Ein svært aggressiv utanlandsk statsborgar blir teken hand om av politiet.

– Vedkommande laga støy og hadde dårleg oppførsel i Måløy sentrum. Han vart sett i arresten over natta, og det vil bli oppretta sak, opplyser Rimmen.

 • 02.30: – Slått ned

Politiet får melding om at ein utanlandsk statsborgar skal vere slått ned i sentrum av Vik. Når politipatruljen kjem på staden, viser det seg at han truleg sjølv har falle og slått seg. Politiet fraktar mannen til lege, og han blir deretter køyrt heim.

 • 02.40: Urinerte på gata

Ein mann står lagleg til og urinerer på gata i Førde sentrum. Vedkommande blir observert av ein politipatrulje, og blir meld for urinering på offentleg stad.

 • 02.51: Slåsting i sentrum

Ein av politipatruljane i Førde kjem over to karar som slåst i sentrum. Dei to som begge er i 20-åra blir skilt av politiet og sendt kvar til sitt. Det vil bli oppretta sak i etterkant av episoden.

 • 03.49 Frakta heim

Politiet i Florø kjem over ein rusa person som er i ein slik forfatning at ein finn det best å hjelpe vedkommande heim.

Som dere ser så er det jo ikke de helt store bølgene til tross for at det vel var en del julebord også denne helgen. Jeg lurer litt på denne saken med den utenlandske statsborgeren som skulle ha vært slått ned, men som visstnok bare hadde falt og slått seg selv. Kan dette være en versjon av den gamle vitsen om han negeren som tok livet av seg med 17 knivstikk i ryggen?

Av andre typiske lokalavissaker kan vi berette om en fortvilet dame på Raudeberg som hadde vært og handlet. Blant annet en kasse med halvannenlitere cola, men den var så tung at hun lot den stå igjen utenfor huset i påvente av at mannen skulle komme hjem og bære den inn. Men innen mannen kom hjem hadde noen andre sett sitt snitt til å stikke av med colaen. Hun sier at hun har en mistanke om hvem som er synderen, og at hun ikke kan få sagt hvor simpelt hun synes dette er.

Det var jo til denne saken man burde hatt en bildeserie?

11 Comments

 • 17 December, 2007 - 6:35 pm | Permalink

  Det beste med spalta på side 3 i DN på lørdag, den hvor redaksjonen har sakset andres saker fra uka som gikk, er det faste innslaget aller nederst: en notis fra Kragerød Blad Vestmar. Det gjør lørdagen min hver gang!

  Ellers benytter jeg anledningen til å gjen-sitere min all time high hva notis-overskrift angår: “Onanist tatt på nytt” (tett fulgt av “Brannstifteren var en ugle”).

 • 17 December, 2007 - 6:53 pm | Permalink

  Utlendingen som ble slått ned gjorde det nok selv, ja! Og hvem vet, kanskje var det han som stakk av med colaen til dama på Raudeberg og?

  Mannen som urinerte på gata i Førde kunne jo gjort seg godt på et bilde eller to i lokalavisa. Sett sånt! Da jeg var ung hadde folk i det minste folkeskikk nok til å gjøre slik i en eller annen mørk bakgård så de ikke blottet seg for hele byen. Men bakgårdene er vel heller ikke hva de engang var, går jeg ut fra. De har vel alle overvåkningskameraer og slike nymotens ting overalt sånn at folk må pisse i hovedgata.
  Akk, ja!

 • 17 December, 2007 - 7:12 pm | Permalink

  Her er det jo bloggemateriale i store mengder. Jeg skulle ønske Asker og Bærum budstikke var like kjekk sånn sett. Det er den ikke.

 • 18 December, 2007 - 12:16 am | Permalink

  Ad riskrem: Hva gjør den resterende halvdelen av vestlendingene? Innhalerer de den?

 • Mathias2
  18 December, 2007 - 12:39 am | Permalink

  Jasså Hjorthen, ser du var på byen i helga. (jfr melding kl 0349) 🙂 .

 • Annika
  18 December, 2007 - 12:48 am | Permalink

  Skriftfargen på banneret ditt plager meg! Hva med å for eksempel legge på en aldri så liten skygge rundt? 🙂

  Hilsen en estetisk balansert trønder

 • 18 December, 2007 - 12:51 am | Permalink

  Heldigvis for Hjorthen var han ikke i Oslo klokka 03:49. Da hadde han blitt slengt i fyllearresten og ikke fulgt hjem av polititet.

  Livet på landet, livet på landet. 🙄

 • Hjorthen
  18 December, 2007 - 1:12 am | Permalink

  Strekker: Jeg har også kost meg mye med DNs ukentlige klipp fra Kragerø Blad. Mye sau på avveie i det området, og det overrasker jo ikke akkurat en utflytta telemarking. Ikke onanist tatt på nytt heller forresten 😀

  Marina: Jeg tror han utlendingen har skylda for det aller meste av det som skjer av fandenskap her i fylket. Når det gjelder han som urinerte i Førde så er jeg litt usikker på om de har overvåkningskameraer der inne. Er ikke sikker på om de har bakgårder en gang. Ja, egentlig er jeg faktisk litt overrasket over at fyren fant en gate å urinere i ❗ Men de har jo lyskryss, så da er vel gate obligatorisk?

  Isk: Har dere ikke rølp i Budstikka? Hva slags plass er det egentlig du bor på?!?

  Undre: Den resterende halvpart er så mett av saueribbe at de ikke orker tanken på riskrem en gang!

  Mathias: Jeg var på byen omtent på den tiden ja, eller rettere sagt så var jeg ute av huset. Jeg ble nemlig tilkalt for å få skikk på datasystemet på hotelljobben. Permisjon eller ei, noen er jo uunnværlige…men jeg kom meg hjem på egenhånd altså.

  Isk igjen: Fyllearresten her i BYEN er forbeholdt fulle øyboere som ikke kommer seg hjem på annet vis og ikke har penger til hotell. Er det ikke sånn det fungerer i sentrale østlandsstrøk?

  Estetisk balansert trønder: Skygge på teksten er ikke en mulighet, men hva med noen spøkelser i anledning julen?

 • 18 December, 2007 - 12:23 pm | Permalink

  I sentrale østlandsstrøk er det veldig få strandede øyboere. På den annen side er det en del svensker, og det fungerer kanskje på omtrent samme måte?

 • 18 December, 2007 - 2:27 pm | Permalink

  Har de rød saus på, eller blir det for løssluppent? Er det mandel i ?

 • 18 December, 2007 - 10:32 pm | Permalink

  Nå synes jeg du skal være snill med FP. En ting er å mobbe globoidpressen, det kan jeg være med på. Men når mobbingen beveger seg i retning min kjære Firdaposten, da er det slutt på godviljen.

  Med en litt ruskete logistikk som gjør at noen ganger kommer lørdags- og tirsdagsutgaven sammen, ja sogar tirsdag før forrige ukes lørdag, er dette ukas høydepunkt. Familien har klar instruks om at FP må ligge øverst i postbunken. Tanken på at den skal befinne seg under søpla fra Notar, Elkjøp eller annen lødig litteratur er uutholdelig.

  Det er de små nyhetene som er det store. De ubetydelige bagatellene som i Høljebyens avis blir slått opp som de store sakene. Det er det som er Firdaposten for meg. Og bumerket på en god lokalavis.

  Og joda, det er en del rølp i Budstikka. Men da blir det ikke så sjarmerende. Om jeg måtte velge: Budstikka ut av rekka går.

  Gammel aviskjærlighet ruster aldri 😀

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: