web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Mer krim i Oslo enn New York


Dagbladet skriver at det er fire ganger så mye krim i Oslo enn i New York, i forhold til folketallet. Jeg skylder på forlagenes steinharde markedsføring av krimbøker, særlig nå til påske, og mener at Unni Lindell, Jo Nesbø, Tom Egeland, Anne Holt, og alle de andre krimskrivende labbetussene må holdes personlig ansvarlig for dette. Sånn kan vi bare ikke ha det i verdens rikeste land som begynner på N.

New York har jo hatt stor suksess med sitt krimforebyggende arbeid. På 70-80 tallet var dette syndens pøl hvor man ikke kunne bevege seg langt fra døra uten å bli ranet og stukket ned av en neger i crackrus, men så kom Charles “Death Wish” Bronson, og Rudy Guiliani, og da var det slutt på å sy puter under armene på kidsa. Nulltoleranse ble innført, og plutselig ble New York en mye tryggere by.

Man driver fortsatt på med nulltoleranse der borte, der kan du bli arrestert og stilt for retten for å drikke øl fra en papirpose, eller for å ta opp to plasser på T-banen. Jeg tror dette er veien å gå også for Oslo. Se på Trondheim, der er det forholdsvis rolig til tross for alle trønderne, og det skyldes selvfølgelig at politiet har begynt å kvele negere som ikke kan oppføre seg. Oslopolitiet trenger kanskje ikke gå fullt så kraftig til verks, ihvertfall ikke i første omgang, men at man begynner å dra inn ungdom som f.eks har på mobiltelefonen på kino, sender meldinger, og sjekker klokka hvert tredje minutt tror jeg kan være med på å sette en standard for en tryggere by. Ta dem tidlig før de havner skikkelig på skråplanet.

Politiet i Oslo retter pekefingeren mot øst-europeiske statsborgere for den høye raten med vinningsforbrytelser. Etter å ha arrestert 45 rumenske statsborgere, hadde vi en nedgang i antall innbrudd på 50 prosent fra januar til februar, sier visepolitimester Roger Andresen til Dagbladet. Da må jeg spørre hvorfor de ikke arresterte 90 stykker, så hadde man vært nede på null?

– Sannsynligvis på grunn av manglende ressurser hos politiet sier Arne Johannessen til en eller annen akkurat nå.

– Og forøvrig mener jeg at alle politibiler burde utstyres med bazooka og flammekaster for å møte trusselen fra de øst-europeiske håndverkerne, sier han.

I den andre enden av skalaen finner vi Sogn og Fjordane. Der Oslo hadde 90 anmeldte forbrytelser per 1000 innbyggere hadde man her i trivselsfylket bare 12 anmeldte per 1000 innbyggere. Noe som kom som en stor overraskelse på justisminister Knut Storberget. Han var ikke klar over at det bodde så mange som 1000 mennesker her i fylket.

Sogn og Fjordane Journalistlag har forøvrig lenge sett med misunnelse på all kriminaliteten på østlandet. Nå tar de til orde for at regjeringen Rigor Mortis skal innføre kvotering av vinningsforbrytelser.

– Hvis bare Oslo var villige til å dele litt kriminalitet med oss her ute i Høljebyen så kunne det vært grunnlag for å gi ut daglige utgaver av Firdaposten, istedet for bare tre ganger i uka slik som nå, sa Firdapostens redaktør Svend Arne Vee til NRK Sogn og Fjordane i dag tidlig.

– Dette er så typisk. Det er fisk og olje fra vår kyst som holder liv i kaffebarene på Grunerløkka, men når det er snakk om å gi fra seg bare en liten andel kriminelle til oss i distriktene så setter styresmaktene seg på bakbeina med en gang. Dette er ikke rettferdig!

Creative Commons License photo credit: Kofoed

10 Comments

 • 7 March, 2008 - 11:24 am | Permalink

  Indlevelse?

  Herre min hatt.

  Det heiter INNLEVELSE! UTAN D!
  *tilt*

  Ja, eg burde ha lese posten din, men den starta med ein utruleg PROVOSERANDE illustrasjon, så eg klarte ikkje å lese.

  *brenn flagg*

 • 7 March, 2008 - 11:27 am | Permalink

  Tre prikker på rulleblade burde ført til offentlig skyting. DA HADDE DET BLITT SLUTT PÅ KRIMINALITETEN DA!

 • Hjorthen
  7 March, 2008 - 12:06 pm | Permalink

  Sorry for at jeg ødelgger formiddagen din Avil :mrgreen:

  Men jeg lurer på om ikke iillustrasjonen har sitt opphav i Danmark. Gjør det saken noe bedre?

  Vegard: Tre prikker og skyting ville fått slutt på kriminaliteten ja. Og kulene kunne de jaggu få betale selv de slaskene!

 • tb
  7 March, 2008 - 12:25 pm | Permalink

  Prikker? Hva er det slags liberalt homoislamososialistisk vissvass? Trodde vi snakket om null-toleranse?

  Først juling, SÅ skyting. Må ikke bli soft!

 • 7 March, 2008 - 12:41 pm | Permalink

  Nå er det vel forskjell på kriminalitet og kriminalitet. New York har i 2006 f.eks. 0,05 drap per 1000 innbyggere, mens Oslo har “i snitt 10 drap i året”, i følge Kripos. Ti drap i året gir 0,02 drap per 100 innbyggere — altså blir det begått 250 % flere drap i New York enn Oslo. Og det er en slem statistikk for Oslo — det ville være mer naturlig å sammenligne en stat som New York med Stor-Oslo i stedet for Oslo sentrum.

 • 7 March, 2008 - 12:42 pm | Permalink

  0,02 drap per 1000 innbyggere, that is.

 • Hjorthen
  7 March, 2008 - 12:46 pm | Permalink

  tb: Jeg er selvfølgelig enig. Juling først, hjelper ikke det er det bare å plaffe løs!

  Indregard: Dagbladet snakker om vinningskriminalitet, jeg antar at drap i all hovedsak regnes som tapskriminalitet ❓ 😀

 • 7 March, 2008 - 3:44 pm | Permalink

  He he “Drap regnes som tapskriminalitet” – godt uttrykk 😆

  De fleste i Norge drepes av noen de kjenner, ofte kjenner godt også. Bør det skilles mellom antall drap fra “venner” og drap begått av ukjente?
  Drap er drap (og tap…) uansett – men vanligvis frykter man den umotiverte volden. Den som rammer blindt og som det kan oppleves umulig å beskytte seg mot.

  Å sammenligne New York med Stor Oslo (eller sentrum Oslo for den del) blir litt sånn lek med tall uansett. New York består av bydeler med meget ulike tall. Resultatet blir avhengig av hvilken del du sammenligner det med. Snittet er ikke alltid representativt for helheten – eller den virkelighet du opplever.

  Dessuten har de fleste av oss som bor her borte lært at vi bør ta forholdrelger vi ikke tenker på i Norge – Og som alltid; du ferdes ganske trygt med en dose fornuft og de rette forholdsreglene. Det gjelder selvsagt for Oslo også –
  selv om de kanskje lukker øynene litt mere for drikking på offentlig sted i Oslo, her er det absolutt ikke lov, og grensen på 21 år håndheves!

 • 7 March, 2008 - 3:45 pm | Permalink

  “De fleste i Norge drepes av noen de kjenner”

  Heldigvis ikke! Mente å si; de fleste som blir drept i Norge….

  tidlig morgen her – sorry….. 😳

 • Pingback: Tankar ved eit tastatur » God fredagslesnad

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: