web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Elitebloggere eller Super-Noddyer?

Esquil har funnet frem ruteark og kalkulator, og regnet seg frem til hvem som utgjør den sagnomsuste og mytologiske klanen Bloggeliten. Ut av det så har han kokt i hop en illustrasjon som viser hvordan sentrum i Bloggebyen ser ut:

dpg_map.jpg

I fjor sommer satte jeg meg ned med tegneark og blyant for å lage nettopp et slikt kart over bloggebyen, men siden jeg verken kan tegne eller er særlig strukturert så varte det ikke lenge før jeg rev i stykker papiret og forkastet prosjektet.

Men jeg har tenkt litt i det minste, og siden Esquil åpenbart har folk som roter i søpla mi for å finne gode ideer til bloggposter, og dette altså er en av dem, så kan jeg jo benytte anledningen til å hive meg på.

Det er en teori som sier at hvis en person er ett steg unna de personene han eller hun kjenner, to steg unna de personene som den personen man kjenner kjenner osv, så er det i gjennomsnitt bare seks steg mellom hvert eneste menneske på jorden. Six degrees of separation kaller man det, og noen begynte sikkert med en gang å tenke på Kevin Bacon.

Det vil altså si at jeg befinner meg seks steg unna George W.Bush, eller mer skremmende: Flopsy befinner seg bare seks steg unna både Bjørn Skagestad og Alan Rickman, fordi vi sannsynligvis kjenner en som kjenner en som kjenner en som etc.

Nå spørs det vel om ikke dette egentlig er en akademisk form for urban legende, hva vet vel jeg, men om vi regner med Facebook og bloggevenner så begynner det straks å låte mer sannsynlig? Det skal visst finnes en Facebookapplikasjon som måler antallet steg mellom hvem man nå måtte ønske, så lenge begge har en Facebook-konto. Der har man funnet at gjenomsnittet ligger på 6.38 steg mellom brukerne. Maks antall steg er 14.

Denne relativt korte avstanden mellom mennesker gjør at ideer og informasjon kan spre seg utrolig raskt. Malcolm Gladwell beskriver i The Tipping Point hvordan en slik spredning av info kan minne om hvordan epidemiske sykdommer sprer seg. Ikke gradvis, men i stedet plutselig “i ett dramatisk øyeblikk”; The Tipping Point.

Årsaken til at det er slik er at ethvert sosialt nettverk består av en eller flere mennesker som har kontakter i flere ringer av samfunnet. Mennesker som beveger seg fra nettverk til nettverk. Sosiologer kaller dem visst for “super nodes”, nav som knytter flere sosiale nettverk sammen. Men la oss heller kalle dem for Super-Noddyer bare for gøy.

Og nå skal vi tilbake på elitebloggsporet igjen. Esquil anerkjenner ikke begrepet, han mener vi alle er likestilte individer, og det er greit det. Jeg anerkjenner heller ikke begrepet i den formen det gjerne har blitt brukt rundt om i vår lille andedam. Men samtidig er det ikke til å komme i fra at noen blogger er bedre besøkt, mer respektert, tillagt større vekt enn andre.

Jojo, men noen skriver da også bedre enn andre svarer man gjerne da, men det er ikke fullt så enkelt som det heller. Det finnes mange bloggere som skriver bra, men som ikke ofte nevnes som noen del av bloggeliten. Joda, kvalitet er nok en faktor, men det er ikke nødvendigvis tilstrekkelig, og kanskje er det ikke alle i den såkalte eliten som skriver forbanna bra heller?

Esquil gjorde bloggeliten om til et bysentrum, og det har absolutt noe for seg, men jeg tror heller jeg ville gjort noe sånt som dette:

tube.bmp

Undergrunnen i London. En labyrint av kryssende linjer, små og store stasjoner, masser av rare mennesker, og ganske dårlig luft.

Her vil bloggeliten være de store stasjonene. Kings Cross St.Pancras, Paddington, Liverpool Street, Victoria. Steder der mange linjer krysser hverandre. For hvis man ser litt på de bloggene som gjerne nevnes som medlemmer av eliten så har de fleste av dem det til felles at de knytter til seg forskjellige sosiale bloggenettverk. De er trafikk-knutepunkt rett og slett.

Så det jeg prøver å si er at det egentlig ikke er snakk om noen bloggelite, det er snakk om en forholdsvis liten gruppe med Super-Noddyer.

Så kan man selvfølgelig spørre seg om det gjør noen forskjell om man tilhører bloggeliten, eller om man er en Super-Noddy i et stort T-bane-nettverk. Hvis man i stedet for å spørre seg, heller spør meg så vil jeg svare ja, det gjør en viss forskjell.

Eliteblogger indikerer noe litt opphøyet, at man tilhører adelen, ikke vil menge seg med almuen unødig. I tillegg til at man får et inntrykk av et en eliteblogger er en som enten er, eller tror han er, bedre enn de fleste andre bloggerene. En Super-Noddy derimot er en del av et større nettverk. Avhengig av det, akkurat slik som de aller fleste blogger er avhengig av nettverket for å få trafikk. Og kvalitet er altså bare en av flere faktorer som skaper en Super-Noddy, og neppe den viktigste.

Super-Noddyene får mye trafikk, men de genererer også en del trafikk. Alle som følger med på Statcounteren sin har sikkert registrert at linker og omtale fra noen blogger gir godt besøk, andre ikke fullt så mye. Dette bør sympatiske Super-Noddyer ha i bakhodet, og sørge for å pense trafikken over på spor som ikke er fullt så trafikkerte fra tid til annen.

Og så er det jo sånn at selv om det vel bare finnes et begrenset antall Super-Noddyer, så er alle bloggere Noddyer som fordeler trafikk hitover og ditover. Her er lista over de tolv Noddyene (evt.Super-Noddyene) som har sendt mest trafikk til meg de siste tre månedene:

So much for “aldri mer intern” altså?

75 Comments

 • 10 March, 2008 - 10:11 pm | Permalink

  Jeg er en enkel (eller var det komplisert?) sjel, så jeg syntes både “Supernodes, The finer points”, nettbaserte sosiale arenaer-debatt og Esquils bloggebykart var morsomt. Jeg tror faktisk det er mulig å gjøre alt det der på en gang.

 • 10 March, 2008 - 11:48 pm | Permalink

  Eliteblogger eller supernoddy, unskyld at jeg ler. Jeg befinner meg utenfor ethvert bysentrum, langt ute på landet i min egen lille hytte, og der vil jeg gjerne fortsette å være.
  Men jøss, jeg synes det er trivelig om noen stikker innom da, kaffen er alltid klar.

  Joda, jeg har mitt eget lille nettverk jeg også, “gamle kjente” fra vanlige nettsider som mer og mer har gått over til blogg.
  Jeg har en del blogger jeg besøker mer eller mindre fast fordi jeg har funnet dem spennende å lese. Er det noe jeg synes er bra linker jeg gjerne dit og anbefaler andre å besøke disse bloggene.

  Hva som er in bryr jeg meg ikke så mye om, heller ikke hva andre synes om meg og mitt. Jeg føler ikke med på noe statistikk over besøk og jeg står ikke på noen blog-lister. Jeg ser det ikke som noe poeng å ha mest mulig besøk heller.

  Hele denne diskusjonen virker for meg ganske sær hvor folk tar seg selv veldig høytidelig.

 • Hjorthen
  11 March, 2008 - 9:06 am | Permalink

  Håkon: Spam Karma slukte den ene kommentaren din av en eller annen grunn. Den har hatt litt pussig oppførsel i det siste. Men du sier:

  Problemet med begrep som bloggelite er at begrepet i seg selv er et forsøk på å lukke en i utgangspunktet åpen kultur (og kanskje et forsøk på å styre et anarki)

  Ja, begrepet har jo fått den betydningen, men det er vel ikke den såkalte bloggeliten selv som verken har lansert begrepet eller gitt det sin betydning. Det har blitt et begrep som betegner en gruppe bloggere som ekskluderende, selvopptatte, selvhøytidelige etc. Særlig Esquil har vel fått mye av denne kritikken, men den rammer jo flere også, og jeg opplever altså ikke dette som riktig. Man kan sikkert mene mye om både Esquil og meg, og andre som måtte tilhøre denne bloggeliten, men at noen av oss er spesielt ekskluderende kan jeg ikke helt se?

  Graylady: Diskusjonen er sikkert sær ja, men jeg synes sosiale relasjoner på nett er ganske interessant. Eller ihvertfall pleide jeg å synes det, jeg tror kanskje jeg begynner å bli mett nå for en stund. Men jeg tror ikke verken elitebloggere eller Super-Noddyer tar seg selv så voldsomt mer høytidelig enn andre folk.

 • tb
  11 March, 2008 - 9:52 am | Permalink

  Det jeg ikke skjønner er at ordet “Elite” er så farlig? Hver gang noen nevner blogg-eliten, så spretter alle de som føler seg truffet av det fram og insisterer på at noe slikt ikke eksisterer (og eventuelt også prøver å kalle det noe annet). Men det finnes jo en bligg-elite? Sjølsagt gjør det det, uansett hvilke dimensjoner en vurderer det ut fra. Noen av dere skriver bra. Om interessante emner (altså om ting som interesserer mange). Noen av dere skriver dessuten mye, og er aktive på andre måter i bloggsamfunnet. Noen av dere inngår i og er aktive i mange nettverk, får mange linker og masse kommentatarer, i hovedsak fra hverandre. Og ganske mange av dere skårer høyt på alle disse dimeensjonene. Og da kan dere jo kalle det med de ord dere vil, men “elite” er ett sånn ord. Så har vi det faktum at noen legger noe negativt i det, at dere er ekskluderende osv. Og det varierer jo sikkert, hvordan det oppleves. Og en gjeng venner vil alltid oppleves som mer eller mindre ekskluderende for de utenfor, de fremmede, de nye. (og ja, det er dumt at de fleste kommentarene kommer fra andre deler av nettverket, dumt fordi det viser at dere har et alt for snevert nedslagsfelt?? men samtidig uunngåelig, tror jeg.. ) Som ikke-blogger men alt for flittig kommentator, opplever jeg vel i alle fall brorparten av den såkalte eliten som svært så åpne og inkluderende, selv overfor utskudd som meg. Alle har ikke den samme formen og den vennlige stilen, men få, om noen, kan vel sies å være avvisende eller uvennlige? Tvert imot er jo en del av det som gjør dere til denne “eliten” nettopp det at i alle fall mange av dere også er flinke til å utvide nettverkene, til å ta nye deltakere inn i varmen? Og så er det litt opp til de nye å vise at de skriver godt og interessant osv? Ikke tar dere dere selv så alt for høytidelige, heller, stort sett 😉 Selv om slike diskusjoner som dette på en måte motbeviser det litt…

  At dere, som selvsagt ikke er et stort kollektivt “Dere” slik jeg har omtalt dere i denne kommentaaren, men masse ulike individer i et nettverk, benekter at det finnes en elite, er omtrent som at Hagen, Fredriksen, Røkke et al går ut og insisterer på at det ikke finnes klasser i Norge. 😉

  Og det betyr jo SJØLSAGT ikke at dere er en samfunnsmessig elite, med stor makt og innflytelse etc. Get real! Blogger handler ikke om det. Heller ikke handler det om at dette lille nettvertket vi snakker om her, er det eneste, eller det “beste”. Finnes sikkert masse slike små bloggeby-grender rundt omkring. Så slutt å sette likhetstegn mellom “blogging i Norge” og akkurat denne lille eliten/grenda. Men ikke slutt med å være elitebloggere. Please!

 • Hjorthen
  11 March, 2008 - 10:25 am | Permalink

  Grunnen til at man ikke liker ordet “elite” er jo som jeg skriver, at dette indikerer noe litt opphøyet, en adel som ser seg hevet over alle andre, som ekskluderer de utenfor mens de smisker for hverandre. Og det vil man jo helst ikke ha hengende på seg 😥

  Men jeg har stort sett sluppet billig unna den kritikken jeg altså, det er ikke meningen å klage.

 • 11 March, 2008 - 10:56 am | Permalink

  Spam Karma slukte den ene kommentaren din av en eller annen grunn.

  Grunnen er jo åpenbar, det er jo en taggefeil i den kommentaren. Med andre ord, god karma 😀

 • Hjorthen
  11 March, 2008 - 10:59 am | Permalink

  Aha! SpamKarma: Streng, men rettferdig!

 • tb
  11 March, 2008 - 11:15 am | Permalink

  Jeg er jo elite-leser, så slutter du å være elite-blogger, må jeg jo slutte å lese deg 😉

  Dessuten skal en ikke ha idealisert forestillinger om hvor “åpent” et sosialt system eller arena er og kan være. I det øyeblikk noe slikt får en viss permanens, får en viss struktur, vil det også skje ting som kan oppfattes som “lukking”. Et hvert sosialt fellesskap som bevegeer seg ut over den rent tilfeldige sammenstimling av individer, vil ha en grense mellom innenfor og utenfor, og hvor åpen denne grensen er vil variere. Åpenheten vil også oppleves ulikt av ulike aktører, både på “innsiden” og på “utsiden”.

  Jeg kaller meg som du vet av og til anarkist, men det betyr jo ikke at jeg tror samfunn kan eksistere uten struktur. Det er bare spørsmål om hvordan denne stukturen fungerer, hvilken status den får lov til å få, og hva som er grunnlaget for makt der. Jeg respekterer jo i hovedsak en snekkers autoritet når det gjelder det å bygge hus, men det betyr ikke at den autoriteten også gir ham rett til å bestemme over bruken av huset, eller hva slags mat som skal lages på kjøkkenet.
  (jøss, der ble jeg religionskritisk også, det sammenfatter jo mitt syn på en eventuelle gud og skaper det der.. ;-)) At du er eliteblogger, betyr jo ikke at jeg mener at du eer et moralsk bedre menneske enn alle andre, eler burde bli president over hele verden, elle rnoe slikt. det betyr bare at du skriver godt og interessant og morsomt og er flink til å bygge relasjoner rundt bloggen din. Samme med grenser; hvis grensene brukes til å stenge ute og stenge inne, er de skadelige, samtidig som de alltid vil være der, når et felleskap oppstår..

  hmmm, der prater jeg meg som vanlig litt ut på de vilde vidder.. brfra det er påske snart…

 • 11 March, 2008 - 11:17 am | Permalink

  men at noen av oss er spesielt ekskluderende kan jeg ikke helt se?

  Nei, jeg tror ikke elite-ordet er brukt med det som et bevisst mål. Det er vel mer snakk om ironi som har kommet litt feil ut.

  Og, vi er alle ganske forskjellige, så det kan være ganske tilfeldig hva som får noen til å oppfatte noen av oss som en gruppe med en eller flere felles egenskaper. Selv om vi unngår elite-ordet så blir vi ikke likere av den grunn.

  I mange nettsamfunn jeg har vært innom kan enkelte bli litt forvirret av at noen kjenner hverandre godt og andre ikke har mtt hverandre. Det kan gjerne bli en kjerne av folk som er bekjente av bekjente IRL. Noen ganger er det knapt merkbart, men noen ganger kan nok dette virke som en høy terskel for folk som bare klikker seg innom. Uansett hvor utadvendte og innkluderende vi forsøker å være så kommer vi ikke fra at hver og en av oss har sin egen historie og egne relasjoner.

  Det er mulig at en postmoderne kultur med ekstem grad av korttidsminne hadde ført til mer fred i verden, men det får bli en teoretisk diskusjon.

 • tb
  11 March, 2008 - 11:40 am | Permalink

  En jeg kjenner som kommer fra det tidligere Jugoslavia, mener at historikere er roten til alt ondt.

  Dårlig hukommelse og god fordøyelse kan nok fortsatt være sentrale elementer i hemmeligheten bak et godt liv?

 • 11 March, 2008 - 11:43 am | Permalink

  Det spesielle med debatten denne gangen (til forskjell fra tidligere) har jo vært at det er «eliten» selv som snakker om elite, og bedyrer at de ikke er ekskluderende. Mens de «utenfor» verken kaller dem elite eller vil «inn», men tvert imot mener de har det bra utenfor, blant sine egne «venner». Protesten handler om hvorvidt denne ene kretsen skal kalles sentrum eller ikke. I tilfelle dere ikke har lagt merke til det.

 • 11 March, 2008 - 1:38 pm | Permalink

  Et likhetstrekk mellom denne diskusjonen og andre er at det raskt utviklet seg til en metadebatt med sterkt preg av “oss og dem” og “størst og/eller viktigst” i stedet for å bli en interessant diskusjon om sosiale nettverk og egenskaper knyttet til disse generelt.

 • tb
  11 March, 2008 - 1:41 pm | Permalink

  … og i tillegg til historikere, er vel karttegnere en av de største trusler mot verdensfreden, også på Nettet?! Og sett en historiker og en kartograf sammen, så er du garantert mye festlig ufred. :mrgreen:

 • 11 March, 2008 - 2:54 pm | Permalink

  Oda: jeg har alltid hatt et godt inntrykk av deg. Det er mulig vi har misforstått hverandre noe.

  Det er mye fornuftig i det du sier.

 • Hjorthen
  11 March, 2008 - 3:05 pm | Permalink

  Oda: “Det spesielle med debatten denne gangen (til forskjell fra tidligere) har jo vært at det er «eliten» selv som snakker om elite, og bedyrer at de ikke er ekskluderende. Mens de «utenfor» verken kaller dem elite eller vil «inn»”

  Egentlig begynte vel dette med at =Anja skrev en post med ti bud om hvordan man skulle “lykkes” som blogger, den fikk støtte fra Betty 42 med de sedvanlige spark til en Bloggelite som vel egentlig mest besto av Esquil. Så pakket det på seg slik at Victoria kom med et forslag til hvordan man kunne definere bloggeliten en gang for alle. Som Esquil da (dessverre?) plukket opp og som ble til dette famøse kartet.

  Som jeg da (dessverre) spant videre på fordi jeg nettopp hadde lest litt om supernoder og the tipping point.

  Så har det kanskje blitt til at eliten snakker om eliten, men det begynte ihvertfall med den vanlige kritikken om ekskludering, og alt sammen skjer selvfølgelig med gamle debatter i bakhodet, for dessverre har vi verken dårlig hukommelse eller god fordøyelse noen av oss 😉

 • 11 March, 2008 - 3:07 pm | Permalink

  Stemmer, Håkon. Det er virkelig synd at det må gå prestisje i alle slike diskusjoner. Men det blir vel en kamp om definisjonsmakt, og problemet med at studieobjektene samtidig er aktører.

 • 11 March, 2008 - 3:13 pm | Permalink

  Håkon: selv om det hverken er mitt ord eller reflekterer mitt syn, ser jeg at møkkablogger var et ord jeg burde holdt utenfor.

 • 11 March, 2008 - 3:15 pm | Permalink

  Hjorthen: Jeg har ikke forholdt meg noe særlig til «debatten» internt i Esquils kommentarfelt. Den var allerede for sekterisk for meg. Men du har sikkert rett i at den til dels gikk i gamle spor fra ifjor. Det jeg tenker mer på er de alternative ytringene i helt andre bloggeres farvann, som Vibekes innlegg på Spindellett, og Bridgehills og andres lett metaforiske omskrivninger. Slik jeg ser det var det der de ekte protestene oppsto, utenfor den gamle andedammen.

  Ditt innspill synes jeg fortsatt var interessant, og ikke noe å si dessverre for. Spesielt siden du prøvde å bruke teori, som vi dessuten fikk utdypet her i kommentarfeltet av folk som visste enda mer. Det virker ihvertfall fruktbart på meg.

 • Hjorthen
  11 March, 2008 - 3:46 pm | Permalink

  Teorien hadde jeg jo null kontroll på, men nå vet jeg i det minste litt mer, så dette har da vært litt fruktbart på det viset i det minste.

 • 11 March, 2008 - 4:28 pm | Permalink

  Jeg tror diskusjonen har vært lærerik på flere måter :mrgreen:

 • tb
  11 March, 2008 - 4:33 pm | Permalink

  Med fare for å koseblogge med eliten: 😈 Syntes rutekart-metaforen din var fruktbar, jeg. Veldig nyttig metafor for å tenke over dette. Bloggene som punkter i et kontinuerlig voksende rutenett, med potensielle linjer direkte mellom alle stasjoner. Alle linjene er ikeklike tungt trafikkert, men også dette er dynamisk. Ett av de bedre bildene på hva dette handler om. 😀

 • 12 March, 2008 - 1:58 am | Permalink

  Oda: “Det spesielle med debatten denne gangen (til forskjell fra tidligere) har jo vært at det er «eliten» selv som snakker om elite, og bedyrer at de ikke er ekskluderende. Mens de «utenfor» verken kaller dem elite eller vil «inn»”

  Egentlig begynte vel dette med at =Anja skrev en post med ti bud om hvordan man skulle “lykkes” som blogger, den fikk støtte fra Betty 42 med de sedvanlige spark til en Bloggelite som vel egentlig mest besto av Esquil. Så pakket det på seg slik at Victoria kom med et forslag til hvordan man kunne definere bloggeliten en gang for alle. Som Esquil da (dessverre?) plukket opp og som ble til dette famøse kartet.

  hjorthen. tusen takk. denne kommentaren betød mer for meg enn du kan ane.

 • Hjorthen
  12 March, 2008 - 11:34 am | Permalink

  tb: Takk takk, jeg syntes det var et ganske bra bilde, og det finnes jo både små og store sentrum, og man kan legge opp sin egen reiserute uten hvis man vil, langt utenom Oxford Street.

  Men vi får håpe at det ikke er NSB som styrer trafikken!

  Esquil: Værsogod. Siden Rosenborg kommer til å være en middelhavsfarer i år trenger du nok all den støtten du kan få 😎

 • Pingback: Fullt Hus » Vurdert etter utseendet - og så på kvinnedagen, da gitt!

 • Pingback: I Blogg-terreng med kart og kompass

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: