web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Det er forskjell på pastorer

Det er forskjell på pastorer. I USA har Barack Obama havnet i trøbbel i sin kamp for å bli Demokratenes presidentkandidat, etter at media kastet seg over pastor Jeremiah Wright her forleden. Wright var Obamas prest i 20 år, viet ham og kona, døpte barna deres, og var altså mannen som introduserte Obama for den kristne tro. Så når man i gamle prekener kunne finne utsagn som disse:

“The government gives them (de svarte)  the drugs, builds bigger prisons, passes a three-strike law and then wants us to sing ‘God Bless America.’ No, no, no, God damn America, that’s in the Bible for killing innocent people. God damn America for treating our citizens as less than human. God damn America for as long as she acts like she is God and she is supreme.”

• After September 11, 2001: “We have supported state terrorism against the Palestinians and black South Africans and now we are indignant because the stuff we have done overseas is now brought right back into our own front yards. America’s chickens are coming home to roost.”

• “It just came to me within the past few weeks, y’all, why so many folks are hating on Barack Obama. He doesn’t fit the model. He ain’t white, he ain’t rich, and he ain’t privileged. Hillary fits the mold. Europeans fit the mold, Giuliani fits the mold. Rich white men fit the mold. Hillary never had a cab whiz past her and not pick her up because her skin was the wrong colour. Hillary never had to worry about being pulled over in her car as a black man driving in the wrong… I am sick of Negroes who just do not get it. Hillary was not a black boy raised in a single parent home, Barack was. Barack knows what it means to be a black man living in a country and a culture that is controlled by rich white people. Hillary can never know that. Hillary ain’t never been called a nigger. Hillary has never had her people defined as non-persons.” 

Ja, da var det vel nødt til å bli bråk?

Obama har vel tilsynelatende taklet oppstyret rimelig bra. Han holdt en tale som har fått mye ros fra flere hold, men allikevel har forspranget hans i meningsmålingene fra Zogby nå skrumpet inn til det helt marginale, og ligger også an til å tape for McCain i et eventuelt presidentvalg akkurat nå. McCain ville ved siste måling fått 46 prosent av stemmene, mot Obamas 40 prosent. Bare en måned før var det omvendt.

Er det oppstyret rundt Jeremiah Wright som er årsaken? På iNorden antyder Fred Rune Rahm ihvertfall at oppstyret vil koste Obama nominasjonen.

Men John McCain har også sine støttespillere. Som f.eks pastor John Hagee, en av statenes best betalte teleevangelister. McCain tok i mot hans støtte med stolthet, og kommentatorer flest mente at dette var positivt for den gamle krigshelten. Han har jo slitt med å få støtte fra repubikanerenes dypt religiøse velgermasse. Man håpet og trodde at støtten fra Hagee kunne være med og bøte litt på akkurat det.

John Hagee er en dedikert tilhenger av Israel, han har stiftet Christians for Israel. Han tror at flommen i New Orleans var Guds straffedom over den syndefulle byen, mener at alle muslimer er programmert til å drepe, og at de derfor er umulige å forhandle eller samarbeide med. Han leverer slike gode vitser om at forskjellen på en kvinne og en snerrende dobermanpincher er leppestift. Og han mener å finne bevis i det gamle testamentet for at en invasjon av Iran både er uungåelig, og ønskelig. Først bombe Iran, deretter skal visst Jesus komme tilbake.

Denne her f.eks er jo veldig fin:

“All hurricanes are acts of God, because God controls the heavens. I believe that New Orleans had a level of sin that was offensive to God, and they were recipients of the judgment of God for that.

The newspaper carried the story in our local area, that was not carried nationally, that there was to be a homosexual parade there on the Monday that the Katrina came. And the promise of that parade was that it would was going to reach a level of sexuality never demonstrated before in any of the other gay pride parades.

So I believe that the judgment of God is a very real thing.”

Eller denne:

“Islam in general — those who live by the Koran have a scriptural mandate to kill Christians and Jews.”

Harry Potter slipper heller ikke unna forresten:

“As millions of people anticipate the release of the latest Harry Potter book and film, we’re reminded once again of Satan’s ongoing attempt to deceive and destroy. The whole purpose of the Potter books is to desensitize readers and introduce them to the occult.”

Ja, og så gir han visst katolikkene skylda for Hitler da, om noen bryr seg.

Men der Obama blir forventet å ta klar avstand fra både Jeremiah Wright og Louis Farrakhan, ikke bare uttalelsene deres, men også all støtte de måtte ha å bidra med, så kan Straight Talk McCain altså slippe unna med å si at han er stolt av å få Hagees støtte, selv om han ikke er enig i alt han måtte ha å si.

Så er spørsmålet da, om det er pastorene det er forskjell på, eller om det er presidentkandidatene?

Naivt magasin skriver også om Obama forresten

3 Comments

 • 25 March, 2008 - 2:53 am | Permalink

  Tja, dette sier vel igrunnen mer om det amerikanske samfunnet enn jeg kunne fått plass til i en diger bok som ingen gidder å lese, for ikke å si løfte?

  Selv lurer jeg bare på om det går an å skrive inn Jeremiah Wright.

 • tb
  25 March, 2008 - 9:51 am | Permalink

  De ekstreme (og da snakker vi “dødsstraff for hor og blasfemi”-ekstreme) kristne er tross alt så mange at ingen tør å ta avstand fra dem i en valgkamp. 👿
  Sånne rabiate sosialdemokrater, derimot, de er så få at deres stemmer knapt kan registreres, og da er det klart man ikke kan la dem ødelegge en lovende valgkamp. Så da er jo saken grei…

  Nå har vel forresten demokratene slitt seg ut på å rive strupen over på hverandre, så da blir det vel McCain og den gamle alliansen med det ekstreme kristen-høyre som spiser den store kaka denne gangen også? 😕

 • Hjorthen
  25 March, 2008 - 11:32 am | Permalink

  Det blir nok McCain ja, mannen som etter eget utsagn ikke har peiling på økonomi, ikke vet forskjell på shia og sunni, og da blir det vel Bomb Iran også tenker jeg.

  http://www.youtube.com/watch?v=o-zoPgv_nYg

  Men ellers så er jo McCain en likandes kar han.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: