web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Jeg er fri?

Grafitti fra Bristol via My 2 Second Shelf Life. Minner meg i grunnen litt om åpningssekvensen i Trainspotting som senere kom som tekst på plakat fra Poster Paradise, og som jeg solgte drøssevis av den gangen jeg var platepusher. Dere husket den vel?

Choose life. Choose a job. Choose a career. Choose a family. Choose a fucking big television, Choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose fixed- interest mortgage repayments. Choose a starter home. Choose your friends. Choose leisure wear and matching luggage. Choose a three piece suite on hire purchase in a range of fucking fabrics. Choose DIY and wondering who you are on a Sunday morning. Choose sitting on that couch watching mind-numbing sprit- crushing game shows, stuffing fucking junk food into your mouth. Choose rotting away at the end of it all, pishing you last in a miserable home, nothing more than an embarrassment to the selfish, fucked-up brats you have spawned to replace yourself. Choose your future. Choose life… But why would I want to do a thing like that?

Og det kan jo være et godt spørsmål?

I den reportasjen om Kleinservice i Dagbladet som jeg skrev om forleden (jeg tror ihvertfall det var der) så var det en eller annen som snakket om nachspielet og at noen hadde tatt kontroll over musikken. Plutselig var det fullt 90-talls party liksom. Og da slo det meg plutselig at 90-tallet jo er long gone, snart er det 2010, og hvor blir alle årene egentlig av? Hva slags musikk spiller man på et 90-talls party? Hvordan kler man seg? Hva var det som definerte 90-tallet?

Jeg kan godt svare på det spørsmålet, selv om det var først nå nylig det egentlig gikk opp for meg at dette er en periode som nå er forbi, omtrent like forbi som 80-tallet faktisk. Det var Spice Girls, Trainspotting, Pulp Fiction og Irak 0.9 (Beta) Kong Olavs død, Lille Lørdag, ironigenerasjonen og Drillo. Og sånn kan vi fortsette, men det gidder vi jo ikke

Men hva med dette tiåret?

Det er jo lett å svare på det også forsåvidt, 9/11, Afghanistan, Irak 2.0, Internett, blogging, Odd Grenland, og bare fyll på hvis dere vil, men hvilken musikk har definert dette tiåret som vi nå så smått nærmer oss slutten på? Hvilke filmer vil stå igjen som essensen av tidsånden i denne perioden? Hva vil vi huske?

Og der har jeg ikke noe svar sånn på sparket.Kanskje er det for tidlig enda? Eller kanskje jeg rett og slett ikke henger med lenger? At tidsånden går meg hus forbi der jeg suser rundt med Eldkvarn i ørene og gammel b-film i DVD-spilleren?

Jeg er fri?

8 Comments

 • 30 April, 2008 - 10:45 am | Permalink

  Ah – Den sangen / teksten har jeg gjort noe så sært som å danse til på en danseforestilling en gang i en meget fjern fortid midt i et definitivt 90-tall.

  Men hva som definerer 2010? Jeg ser ikke skogen for bare trær, og kjøper nesten bare gammel musikk for tiden. Bortsett fra Decemberists. Men de er nok for smale til å være definerende for tiåret vi lever i…

 • KEE, Skien
  30 April, 2008 - 2:24 pm | Permalink

  Film: Snikende tiger, skjult drage selvsagt.
  Musikk: Kaizers orchestra kanskje?

 • Hjorthen
  30 April, 2008 - 10:36 pm | Permalink

  Decemberists blir nok for smale ja, da er nok Kaizers et bedre eksempel? Eller kanskje Kurt Nilsen 😯

  Og Hoppende Kineser er en flott film, det er det ingen tvil om!

 • 1 May, 2008 - 1:39 am | Permalink

  Musikk: The Libertines, selvsagt.
  Film: Eeh, Lord of the Rings, dessverre. Eller kanskje The Matrix, selv om den muligens kom litt for tidlig til å kunne være en del av 00-tallet, men jeg tror den har hatt rimelig stor påvirkning på filmverdenen dette tiåret om ikke annet.

 • Pingback: Hva skal festen hete? « Sonjas ordentlige blogg

 • Hjorthen
  1 May, 2008 - 6:35 pm | Permalink

  Vegard: Hvordan kunne jeg glemme LOTR 😯

  Matrix kom vel i 99 ja, så selv om den har vært viktig så blir den litt for tidlig til å komme med her? Særlig siden de to oppfølgerene var temmelig dårlige?

  Libertines har jeg ikke hørt, for meg personlig har det vært Eldkvarn og Plura Jonssons comeback som har definert det siste tiåret tror jeg, men det er jo håpløst utrendy såklart.

 • 1 May, 2008 - 8:27 pm | Permalink

  jeg tror filmer som type Me and you and everyone we know vil prege året 2000, Babel. Om ensomhet i de vestlige rike landene, grenser mellom kulturer i verden.
  og generelt overflod og lett tilgjengelighet som kjennetegner vår vestlige 2000, overflod av materielle goder, utrolig mye musikk og filmer som er lett å få tak i.
  facebook og globalisering, verden krymper sammen:-)

 • Hjorthen
  2 May, 2008 - 1:30 am | Permalink

  Me and you etc har jeg ikke sett, og Babel er jeg redd blir litt for, i mangel av et bedre ord, sær til å kunne definere tidsånden? For voksen? Trainspotting og Pulp Fiction ble jo sett av “alle”, det ble vel neppe Babel?

  Men kanskje tidsånden nå er mye mer fragmentert? Det virker som om det er mye større spillerom for hva det er lov å like nå enn det var når jeg var litt yngre?

  Men Facebook, social media og lignende er vel helt klart noe som vil stå igjen som typisk for det første tiåret i det nye årtusen?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: