web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Slapp journalistikk hos Dagbladet

Dagbladet har åpenbart et slags hat-kjærlighetsforhold til Petter Stordalen. Som Vox Populi i går påpekte så gir de mannen massiv dekning i sine kjendisspalter, samtidig som de refser ham og beskylder ham for dobbeltmoral på lederplass. I dag skriver de om ham igjen.

Saken er nemlig den at gamle Ansgar Hotell er under oppussing, og når det er ferdig skal det leies ut til Stordalens hotellimperium, Choice. I morgentimene i dag så har økokrim og arbeidstilsynet gjennomført en razzia på byggeplassen, og man mener at de bosniske arbeiderene som har jobbet med oppusingen kan ha fått så lite som 20 kroner måneden, og dessuten blitt presset til å jobbe søn og helligdager, opp mot 300 timer i måneden.

Dette er selvfølgelig pinlig for Petter Stordalen, og det må selvfølgelig skrives om det i de store avisene. Alt er greit så langt.

Men sakens fakta virker rimelig klare her. Som Dagbladet selv skriver:

Stordalen-eide Choice Hotels Scandinavia, som driver Quality- og Comfort-hotellene, har en avtale om å leie gamle Ansgar Hotell av utbyggerne når første byggetrinn står ferdig, trolig til høsten.

Altså er Choice og Stordalens ansvar begrenset til det moralske, juridisk så er det de som eier eiendommen, samt entrepenøren som bør stilles til veggs.

Det er ingenting i veien med at mediene fokuserer på Stordalens moralske ansvar i denne saken, og E24 klarer fint å dekke denne saken slik at man både får klarhet i Stordalens rolle, samtidig som man også forteller hvem som sitter med det juridiske ansvaret.

Dagbladet er kun opptatt av Stordalen.

At entrepenøren heter Engra Norge AS, og at styreleder for Realinvest Holding, Hugo Jørgensen, så langt ikke har vært villig til å stå frem og ta ansvar må vi lese i E24 for å finne ut av. Det er rimelig åpenbart at hadde ikke hotellkongen vært involvert i dette ville dette i høyden blitt en liten notis på Dagbladets nettutgave. Hvem bryr seg vel om Realinvest Holding? Hugo Jørgensen er det da ingen som har hørt om? Blir ikke klikk av den slags.

Man kan mene mye om Stordalen, Thon, Røkke, Hagen og Fredriksen. De store kapitalistene som mediene er opptatt av. Men sannsynligvis så er det vel slik at det er blant de mindre og ukjente selskapene vi finner de verste overtrampene i forhold til lover og regler. Stordalen har ikke råd til å ha et rykte hengende ved seg om at han benytter seg av noe i nærheten av slavekontrakter, og derfor er han da også kjapt på banen og lover å rydde opp, uansett om det er hans juridiske ansvar eller ei. Realinvest Holding er det ingen som bryr seg om, så de kan fortsette å leie inn entrepenører som betaler sine arbeidere 20-30 kroner timen uten fare for sitt rennome.

Men neste gang er de kanskje litt mer påpasselige med å sjekke nabolaget. Ansgar Hotell ligger rett ved lokalene til Oslo Bygningsarbeiderforening.

OPPDATERING: Det tok litt tid, men til slutt fikk Dagbladet ut en artikkel som er litt mer nøktern der man har fått denne Hugo Jørgensen i tale. Økokrim bekrefter at to selskaper er siktet i denne saken, det står ikke i artikkelen, men det dreier seg vel mest sannsynlig om Engra Norge og Realinvest Holding. Choice er det nok ihvertfall ikke.

9 Comments

 • Bjørn
  21 May, 2008 - 4:10 pm | Permalink

  Jeg er helt enig i hva du skriver, men synes det hele hadde passet bedre dersom det var en litt mer seriøs mediakanal du hadde kritisert; Dagbladet er ikke kjent, og har heller aldri vært kjent for, å drive den mest seriøse journalistikken. Det er en underholdende avis, men de mer gravalvorlige sakene de tar opp må virkelig tas med en neve salt ettersom de alltid vil vinkle saken opp mot noe de kan selge – som i denne saken: Hugo Jørgensen? Hvem? ah! Stordalen har pratet med ham! PRINT!!

 • Hjorthen
  21 May, 2008 - 4:19 pm | Permalink

  Du har selvfølgelig helt rett i at det er tullete av meg å forvente journalistikk fra Dagbladet. Men så fikk jeg ihvertfall et påskudd til en post i dag også 😎

 • 21 May, 2008 - 5:15 pm | Permalink

  Jeg synes det er grisete av Dagbladet (igjen). Selv det moralske ansvaret til Stordalen i denne saken er knapt til stede. Det blir som om du eller jeg skulle inngå avtale om å leie en leilighet i et bygg under oppføring og så få pepper for arbeidernes lønnsforhold.

  Men det er tydelig at nå skal Stordalen tas. Man kan jo gjette på grunnen. Jeg tror det er så enkelt som at Anne Aasheim er pissed fordi hun ikke er invitert på festene til Petter. Det enkle er ofte det beste. 😈

 • Hjorthen
  21 May, 2008 - 5:47 pm | Permalink

  Jeg har vel også tenkt den tanken ja, noen i avisa er bitre over å ikke å havne på gjestelista til maskeballet og bestemmer seg for å slå tilbake. Men det går jo ikke an å drive avis på den måten :mrgreen:

  Stordalens moralske ansvar er kun til stede hvis han vet, eller burde ha visst, at bygget ble pusset opp under slike forhold. NÅ har han altså et ansvar, og det tar han jo. Om han burde visst det tidligere er et helt annet, og hypotetisk spørsmål.

  Men det er jo utrolig at Dagbladet har tre journalister på saken, og ingen av dem klarer å komme opp med navnet på holdingselskapet som eier bygget, eller entrepenøren som gjør jobben.

 • 21 May, 2008 - 8:08 pm | Permalink

  noe av det aller morsomste i denne saken er jo at det hele er i ferd med å utvikle seg til en skikkelig lissepassning til Stordalen. Han tar det på strak arm, sier han skal rydde opp, bryr seg mindre om hvor det egentlige ansvaret ligger (ihvertfall i forhold til debatten i/med media), og han kan da fremstå som klar, tydelig og handlingskraftig (i motsetning til feks regjeringen…)

 • 21 May, 2008 - 8:39 pm | Permalink

  Bra påpekt. Og jeg som var så glad i Dagbladet… Sukk. Hva er det som skjer? Det er kanskje en klisje, men jeg brukte å lese Dagbladet nettopp på grunn av de sterke meningene, de mange kronikkene, fokuset på kultur osv osv. Og hva sitter vi igjen med? En avis som rettelig fortjener betegnelsen mediehore. Dette er trist. Jeg savner Dagbladet slik de var. Det var liksom avisen min. Sukk igjen.

 • Jarle
  22 May, 2008 - 8:33 am | Permalink

  30 kr i timen, vel? Ikke måneden.

 • Kalle6
  22 May, 2008 - 9:21 am | Permalink

  Kool it man!
  Så spørs det da hvor mye arbeiderne får beholde av pengene når de kommer hjem, for det ryktes fort hvilken eventyrlig fortjeneste de nå får, og agentene i hjemlandet skal ha sin del. Eller så betaler arbeiderne tilbake pengene fordi de ikke tør komme hjem med så mye.

  Dette skjedde da et bilskip kom til Uddevalla bemannet med underbetalte sjøfolk en gang i 1970-årene. Svenske sjømannsorganisasjonen gikk om bord og forlangte utbetaling til sjøfolka tilsvarende internasjonale hyrebestemmelser. Det fikk de. Senere fortalte skipperen at han fikk alt sammen tilbake pga frykten for å komme hjem med alle pengene. Om det var en eller annen blant dem som ville være agentenes mann eller om rederiet ville si ifra, vites ikke.

  Gad vite forresten hva alle utlendingene
  som bemanner skip under norsk flagg får betalt i dag i forhold til de internasjonale bestemmelsene?

 • Hjorthen
  22 May, 2008 - 2:14 pm | Permalink

  Carl Christian: Ja, til tross for Dagbladets og NRKs forsøk på å nagle Stordalen over dette så har han kommet fint i fra det. Stordalen er jo både en klovn og en medienisse, men jeg tror han er en bra klovn 🙄

  Anathema: Det er jo fordi Dagbladet var en bra avis en gang at vi fortsatt gidder å bitche om hvor dårlig den har blitt?

  Jarle: Du har selvfølgelig rett, men skal det svartmales så skal det svartmales :mrgreen:

  Kalle: Min smule erfaring med fremmedarbeidere, hvis man kan kalle dem det, er at det er så ymse hvor mye penger de har med seg hjem. En fyr jeg vet om dro fra Norge til Irland for å jobbe, tjente masse gryn, men på vei hjem til Litauen igjen så klarte han å drikke opp og sløse bort alt han hadde tjent i løpet av båtturen hjem igjen. Så da ble det noen måneder ekstra i Norge tror jeg.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: