web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Nært og fjernt

Vi vet alle hvordan det er fatt. Norske medier er opptatt av nordmenn. Hvis California en dag skulle finne på å skli ut i havet, like the mystics and statistics say it will, med alle sine 35 millioner innbyggere, så kan du banne på at norske aviser ville vært mest opptatt av to unge, blonde, pene og norske studenter som satt på hotellrommet sitt i New York og så det hele på TV. Sånn er det bare.

Dette finner vi også igjen på lokalt nivå. Lokalaviser over det ganske land fyller metervis med spalter hver eneste dag med rapporter om lokale folk som har gjort det skarpt et eller annet sted langt hjemmefra. Eksemplifisert for eksempel ved Margaret Berger som under sin ferd gjennom rundene i Idol 2004 ble forsøkt gjort både til Bergenser og Skiensjente av lokalavisene BA og TA, formodentlig basert på at noen i slekta hennes en eller annen gang hadde bodd tre måndeder i Hesselbergsgate, samt en gang overnattet to netter i Bergen i forbindelse med en tur med hurtigruta like etter krigen.

Eller hvordan det nå egentlig var.

Så en lokal person som på et eller annet vis har markert seg i riksdekkende media, er pr.def en person som lokalavisen må omfavne, og helst gjøre en stor sak på. Med fargebilde, dobbeltside og koseprat. Dette kan noen ganger gi seg litt absurde utslag, slik som i fredagens utgave av Firda.

Ukas mest omtalte mann fra Sogn og Fjordane er antagelig Norvald Aasen, som er en av de fire som av Clara Weltzin ble utpekt til å sørge for å fordele hennes arv til personer og organisasjoner som jobber aktivt mot fremmedinnvandring til Norge.  Rikspressen har vært mest opptatt av Erik Gjems Onstad, men her ute i provinsen er man -naturlig nok antar jeg, mest opptatt av vår lokale representant.

Så fredagen flesket Firda til med førstesiden, dobbeltside, fargebilde og koseprat på tunet til sauebonden fra Kvammen. På forsiden blir det hele fremstilt som en typisk lokal gladsak:

Norvald Aasen deler ut millionar til framandfiendtlege

– Ei ære å kjempe mot innvandring

Norvald Aasen (64) frå Kvammen er ein av tre som sit i ein komite som skal dele ut to millionar til framandfiendtlege personar. – Eg ser det som ei stor ære, seier sauebonden frå Kvammen, som har kjempa mot innvandring i nær 40 år.

Ja ja tenker jeg, det er jo forsåvidt interessant nok å intervjue Aasen. Mannen forfattet i sin tid en løpeseddel for FMI der han hevdet at det norske maktapparatet har opprettet nasjonale
terroristorganisasjoner, som benevnes som antirasistiske, til bruk mot politiske motstandere. Målsettingen med disse terroristorganisasjonene skulle være å fjerne nasjonale grenser, slik at verden kunne ligge åpen for disse imperialistenes (Det norske maktapparatets) maktbegjær. Mannen er med andre ord konspirasjonsteoretiker, eventuelt sprøyte gal, og med den rette journalisten kunne et intervju blitt riktig så morsomt.

Dessverre jobber ikke den rette journalisten i Firda.

For det vi får er rett og slett koseprat på tunet, der det ikke kommer mange kritiske spørsmålene. I stedet spør man om hvordan Aasen har klart å skaffe seg et navn i miljøet, hva som driver ham, og Aasen får vise frem den gamle traktoren sin som bevis på at han ikke har en halv million på konto, slik TV2 visstnok har hevdet. Ja, ofte har Aasen brukt sine siste kroner til å kjøpe frimerker, slik at han får sendt ut sine mange leserbrev til både lokale og nasjonale aviser.

Joda, man prøver seg jo, men man klarer ikke å følge opp. Som når det er snakk om hvorvidt Kvisler skal få penger eller ikke:

Dette seier Norvald Aasen at han avviser. Men på same måten som Gjems-Onstad avviser han det berre delvis:

– Eg ser ikkje vekk i frå at Kvisler, når han er ute av fengsel og har sona dommen sin, kan vere ein av dei som får ein slant på kontoen sin. Vi skal jo hjelpe tidlegare kriminelle tilbake til samfunnet, slår han fast.

Men Clara Weltzin har ikke testamentert bort pengene sine til å hjelpe kriminelle tilbake til samfunnet. Hun har testamentert pengene til folk som kjemper mot innvandring. Hvorfor ikke presse litt hardere på dette spørsmålet? Nøyaktig hva er det Kvisler har gjort for å gjøre seg fortjent til disse pengene som han altså ikke skal få, men kanskje kan få allikevel?

Ellers så får Aasen stort sett snakke i vei, om hvordan han ble engasjert i kampen mot innvandring etter noen turer til Oslo på 70-tallet:

– Det var på turar til Oslo på 70-talet at eg først merka at det var noko som skurra med alle innvandrarane som vandra gatelangs der.

Og når han nå ser utenlandske folk på gatene i Førde tenker han på hvor mye bedre det hadde vært om de brukte ressursene som de brukte på å komme seg til Norge, til å rydde opp og skape fred i eget land.

Hva med dem som flykter fra krig, spør Firda, og Aasen svarer:

– No er det ikkje berre krig og alt det dei seier. Og er det snakk om kriminelle kan dei ta straffa i heimlandet sitt.

Aasen benekter ellers at han er rasist, og mener selv at han stort sett er venn med alle.

Nå kan man kanskje hevde at Aasen, når han får prate i vei, avslører seg selv ganske grundig, og det er jo dette som er ytringsfrihetsmantraet. At troll sprekker i solen og alt det der. Men jeg er jaggu ikke sikker. Mitt tips er nok heller at fredagens utgave av Firda heller bidrar til å legitimere Aasens holdninger og meninger, heller enn at den får troll til å sprekke.

Og for ordens skyld, jeg synes selvfølgelig at Firda skal ha lov til å presentere Norvald Aasen i hvilken som helst setting de selv måtte ønske.

Men jeg skulle nok allikevel ønske at de hadde latt være.

19 Comments

 • Pingback: Litt om » Nært og fjernt

 • 14 June, 2008 - 2:19 pm | Permalink

  Du er nå egentlig alt for snill, Hjorthen. 😉

  Som du klart og tydelig påpeker er jo dette oppslaget i Firda egentlig helt grotesk. 👿 Det er i verste fall mer enn legitimering av rasisme, det grenser til applaudering.

  Denne fyren er ikke rasist, neida, men “det var noko som skurra med alle innvandrarane som vandra gatelangs der”. Hallo? Han ser noen mørkhudete på gaten og konstaterer uten videre at det er et problem, men rasist? Overhode ikke. Hvor dum er denne journalisten i Firda?

  Få trollene ut i sola slik at de sprekker med en smell, men Firda har åpenbart ikke evne til den slags. Eller kanskje er det viljen det skorter på? I så fall er dette virkelig nedslående.

 • 14 June, 2008 - 2:27 pm | Permalink

  Det er problematisk med journalister og redaksjoner som ikke står for noe, og dette blir jo særlig problematisk når de intervjuer mennesker som mener sterkt og kontroversielt.

  Det er nok helst når trollene ytrer seg på egen hånd at de sprekker i sola, ikke når de får hjelp av journalister som pakker det hele inn som et hvilket som helst hyggelig portrett.

  Godt skrevet. Av deg, altså, ikke Firda.

 • tb
  14 June, 2008 - 3:40 pm | Permalink

  Enig med Konrad, jeg..

  Slike oppslag er mer enn noe annet legitimerende. Nå framstår han som stueren og akseptert, en helt av en motstandsmann, nærmest. Troll sprekker ikke i sola lenger (har de noen gang gjort det? eller er det å overvurdere kunnskapens makt overfor fordommer og idioti? Hitler la aldri skjul på hva han mente og ville gjøre med Tyskland og verden, det trollet hadde aldri problemer med å få sollys på sine meninger, men likevel vant de valg og tok makten (nei, jeg hitler ikke debatten nå, bare en relevant historisk parallell), troen på at råttenskap dør bare den får komme skikkelig ut i frisk luft og blir eksponert for fornuftens solskinn, er sterkt overvurdert, ytringsfrihet er en uvurderlig ting, men den er ikke med og sikrer oss mot at livsfarlig råttenskap får fotfeste og utbredelse, den store grad av ytringsfrihet i Tyskland i mellomkrigstida, hindret ikke det som skjedde, snarere tvert imot?), og særlig ikke når journalisten bare jatter med og ikke forfølger et eneste av de mange hårreisende svake punktene i mannens meninger?

  I Adresseavisen i dag påpekes det forresten at Gjems Onstad under krigen ble reddet av en innvandrerkvinne i Trondheim. http://www.adressa.no/nyheter/trondheim/article1100109.ece

  Dette forstår han sjølsagt ikke noe av, motstandshelten, totalt irrelevant er det, sjølsagt, han har jo sjølsagt ikke noe imot enkeltpersoner, sier han. (Alle tyskere kunne jo etter krigen fortelle om hvor gode jødiske venner de hadde hatt.. nei, fortsatt ingen hitling av debatten, fortsatt bare en relevant historisk parallell) Og han er jo ikke rasist. Gjems Onstad, men for å være nordmann, må du ha norsk blod i årene, sier han også. At de to utsagnene ikke henger helt sammen, kunne kanskje journalisten ha konfrontert ham med?

 • 14 June, 2008 - 5:55 pm | Permalink

  Men…..denne franske kvinnen var jo ikke innvandrer, hun var jo hvit ❓

  Neida, ikke noe utidig hitling. Det var jo ikke den enkelte jøde de hadde noe i mot, det var jødene som gruppe som var problemet. Når tyskerne og deres medhjelpere avlivet en jøde var det ikke personlig, man må jo knuse egg for å lage omelett, ikke sant?

  For å bli advokat og dertil hr.advokat må man ha visse intellektuelle evner. I dette tilfellet begynner jeg oppriktig å tvile. 🙁

 • 14 June, 2008 - 6:32 pm | Permalink

  Artig!

  Men nå er det vel slik at lokalavisene må være runde i kantene for å holde på flest mulig abonnenter?

  De store avisene selger på tabloide drittoppslag, lokalavisene selger på å være feelgood.

  Det er i alle fall sjelden at man ser noen journalister ha tenner i regionavisa her jeg bor og skulle de ha det blir det skikkelig bråk og surving.

  Må jeg få oppfordre Hjorthen til å sende inn dette innlegget som leserbrev i lokalavisa?

 • predikeren
  14 June, 2008 - 11:52 pm | Permalink

  Om det kan være noen trøst:

  Han taper penger på en tapt sak 😀
  Dessuten gjør han seg upopulær hos de fleste, også i hans eget lokalmiljø.
  Folk flest er glupere enn som så!

 • 15 June, 2008 - 2:12 am | Permalink

  Av og til tenker jeg den formastelige tanke at noen mennesker faktisk må beskyttes mot seg selv. Denne mannen intervjuet av Firda kan være et slikt kasus, mannen bak Judas1 kan være et annet. Uff, var jeg slem nå? 😳

 • IvarE
  15 June, 2008 - 4:29 pm | Permalink

  Sideline:
  “Hvis California en dag skulle finne på å skli ut i havet, like the mystics and statistics say it will, med alle sine 35 millioner innbyggere, så kan du banne på at norske aviser ville vært mest opptatt av to unge, blonde, pene og norske studenter som satt på hotellrommet sitt i New York og så det hele på TV. Sånn er det bare.”

  Mye brukt skremselsbilde / metafor for både det ene og det andre, men helt feilaktig. Det er en geologisk umulighet at California sklir ut i Stillehavet, uansett hvor mange og store jordskjelv som rammer området.

  Så norske aviser kommer nok bare til å være opptatt blonde, pene studenter som sitter på hotellrommet og ser på TV. Uansett.

  Omtrent som nå. :mrgreen:

 • KJERSTI
  15 June, 2008 - 6:16 pm | Permalink

  uff…
  det beste uttrykket jeg noen gang har hørt kom fra en ung mann i et asylmottak etter at han måtte innse at han plutselig hadde store identitetsproblemer (dette var på erna’s tid) og han så på meg oppgitt med store glugger og sa følgende på svært mangelfull engelsk : “what can we do??? what can we do??? i came out of my mothers pussy, i swear i don’t know when… please tell that to the woman with the elephant ass…”

  det er så jævlig synd at det eneste man kan gjøre for å morvirke fremmedfrykten er å føre mennesker sammen en etter en og la dem bli kjent som mennesker….

  og da hjelper det fryktelig lite når mennsker som denne tidligere omtalte krabaten ser så fryktelig dårlig ut på papiret… når de i kraft av sin egen personlighet er så utrolig fantastiske….

  og jeg hadde en tro på at nordmenn var rasister… til jeg så følgene av at en kurder og en afrikaner måtte dele bad…. da ble det liv i leiren….og jeg fikk se rasisme på nært hold….

  krig fikk jeg se da vi ved en feil en sen natt satte en stakkars liten russer på et tjechensk rom…ups…

  dette temaet er fasinerende… jeg mener likevel at det største problemene faktisk ligger på arbeidsmarkedet… og ved den lille frykten som ikke egentlig er rasistisk… men som gjør at man ikke ansetter likevel…

  men nå har tidligere gjest her kåre med et noe arisk hår rota seg inn på islam.noså nå skal jeg være stille leende vitne… ,))))

  små baarn- store gleder

 • Hjorthen
  15 June, 2008 - 11:52 pm | Permalink

  Nå har jeg vært slapp med å følge opp kommentarene her folkens. Beklager det…

  Hvis man skal prøve å være litt positiv omkring dette oppslaget, så kan man vel forsåvidt si at det er nyttig å vise folk at også rasister egentlig er ganske vanlige folk? Slik som bestmora til Odd Børretzen?

  Min bestemor visste at negre drepte folk i Amerika, at svensker stakk med kniv. Dertil, kom det fram, mislikte hun katolikker, tyskere, jøder og utlendinger.

  Hun regnt dem som ukristelige (hun var sterkt troende), umoralske, upålitelige. Dertil henfalne til drikk, for hva skulle de ellers på den baren i Detroit? Min vesle mormor var rasist.

  Hun var snill…

  Hun hadde sett nissen flere ganger i kveldsmørket utenfor kjøkkenglaset.

  Vi var hjemme hos henne i sommerferien og hun viste meg stedet hvor nissen hadde stått. “Der sto han og glåbte. Ein liden tasse.”

  Hun var, naturligvis rasist, og jeg var meget glad i henne.

  Og som Kjersti påpeker, det er ikke bare nordmenn som er rasister, jeg har hørt lignende historier fra andre jeg kjenner som har jobbet på asylmottak. Alle vi mennesker er i grunnen teite på ganske mange områder?

 • 16 June, 2008 - 12:49 am | Permalink

  Joda, det er ikke bare hvite, vestlige og kristne som er rasister. Det er ingen overrasakelse, men “noen” (ikke Kjersti og Hjorthen formoder jeg) skal ha det til at dette (at også svartinger kan være rasister) beviser et eller annet, nøytaktig hva er jeg usikker på.

 • Hjorthen
  16 June, 2008 - 1:04 am | Permalink

  Tja, det er vel sånn at det at svartingene kan være rasister både legitimerer at nordmenn er rasister, eller rassister som det gjerne heter i Dagbladets leserkommentarer, og dessuten understreker hvilke undermennesker de er, for nordmenn er jo ikke rasister, de vil bare ikke ha dem her?

 • 16 June, 2008 - 4:57 pm | Permalink

  Hmm, ja det var kanskje poenget. 😕

  Selv er jeg ikke overbevist om at det faktum at det finnes en og annen mørkhudet rasist gir meg rett til å være rasist. Skrudd logikk i så fall.

 • tb
  16 June, 2008 - 7:40 pm | Permalink

  At “de andre” også kan være like ille som oss, og blant annet kan være rasister, er ingen unnskyldning for hvit rasisme, nei. Slik det faktum at noen innvandrere begår vold og drap, ikke er formildende omstendigher i forhold til rasistiske drap utført av ariske nordmenn, slik en kan få inntrykk av at noen mener. En må ha vært under den “innvandringsfientlige” steinen en stund, for å tilegne seg den skrudde logikken der, tror jeg.

 • Antisosialist
  24 June, 2008 - 6:12 pm | Permalink

  Så er du jo også bare enda en av disse politisk korrekte idiotene, som egentlig ønsker å forby alt som smaker av kritikk mot noe omhandler innvandring eller innvandrere

  Ryk å reis, jævla fjott

 • tb
  24 June, 2008 - 7:52 pm | Permalink

  heey, ros og smiger Hjorthen! 😀

 • Hjorthen
  25 June, 2008 - 1:12 am | Permalink

  Antisosialist: Så er du jo også bare en av disse idiotene som ikke har noe annet argument å komme med enn “politisk korrekt”, men tar det igjen med å gjenta det argumentet til det kjedsommelige i enhver setting, selvfølgelig uten å legge igjen annet enn et forutsigbart nick og en fake mailadresse.

  Men kjekt at du stakk innom allikevel, det blir så kjedelig med bare sånne rævslikkere som er enige hele tiden. Velkommen igjen!

  tb: Jepp! Det gjør underverker for selvfølelsen må jeg innrømme 🙂

 • Pingback: oyvindstrommen.be » Rom for lokale bloggar?

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: