web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Hjorthen leser bok: The Ghost

Robert Harris debuterte som bestselgerforfatter med spenningsromanen Fatherland, en alternativ historie der Hitler vant krigen som er helt ålreit tidtrøyte i denne sjangeren. Han fortsatte med Enigma, som dropper alternativ, men fortsatt holder seg til historie. Den handler om en av matematikerene som gjorde sitt beste og vel så det for å knekke tyskerenes Enigma-koder under annen verdenskrig. Det er også en lesverdig sak.

Deretter fulgte Archangel, som omhandler Stalins hemmelige dagbok, og så et par bøker fra det gamle romerriket, Pompeii og Imperium, som jeg ikke har lest, men som har sørget for gode inntekter til den tidligere Observer-journalisten. Men i 2007 var det på tide å la gamle Roma, Hitler, Stalin og andre verdenskrig i fred. The Ghost er en dagsaktuell politisk thriller, eller hva vi nå skal kalle det for noe.

Adam Lang har gått av som britisk statsminister, etter å ha ledet landet inn i krigen mot terror. Han har fått en gullkantet milliondeal om å skrive sine memoarer, men han har selvfølgelig ansatt en ghostwriter til å skrive dem for seg. Problemet er bare at denne ghostwriteren har funnet det for godt å dukke opp druknet på en strand ved Marthas Vineyard. Memoarene er riktignok på det nærmeste ferdig, men resultatet er så kjedelig at det er nærmest uleselig. Dermed er det duket for vår helt og hovedperson til å komme inn og redde stumpene.

Det der om at ferien innbyr til lette og spennende bøker innen krim, thriller og spenning er bare noe forbanna ræbbisj vet du. Når ellers har du egentlig tid til å fordype deg i et eller annet med litt mer mening enn hvem som er morderen og fantasifulle konspirasjonsteorier?

Derfor skal du la The Ghost stå igjen i hylla til du eventuelt er tilbake på jobb og trenger en kvikk fiks for en halvlang flyreise eller noe sånt. Eller du kan la den stå igjen i hylla, punktum, for dette er ikke noen stor bok på noe som helst vis. Underholdende, smooth og lettlest, javisst, men det finnes nok bedre alternativer der ute, også i denne sjangeren.

For du veit sånn omtrent hvordan dette kommer til å barke i vei.  At det er en eller annen konspirasjon på høyt nivå, at det blir et drap her, et knull der, og at det på en eller annen måte ender opp med at konspirasjonen blir blåt åpen for hele verden å se.

For faktum er at det ikke egentlig skjer så mye i denne boka. Hadde det ikke vært for det faktum at bokas statsminister egentlig er en dårlig skjult Tony Blair, komplett med kone Cherie, ex-utenriksminister Robin Cook, og relativt ubrukelig etterfølger Gordon Brown, samt assistent Anji Hunter, så ar det en viss fare for at dette kunne blitt litt småkjedelig etterhvert.

Til slutt ender det allikevel opp som en ganske koselig tidtrøyte, og forklaringen på hvorfor Blair – unnskyld Adam Lang, var slik en puddel for USA, er at Cheri Blair – unnskyld kona til bokas ex-stasminister Adam Lang, viser seg å være en agent for CIA.

Noe som jo er en like plausibel forklaring som noe annet.

Og hvis du ikke gidder å lese boka så har The Guardian et brillefint sammendrag som gjør at du kan feie over boka på et par minutter.

3 Comments

 • tb
  3 July, 2008 - 3:42 pm | Permalink

  Sa du konspirasjonsteori?
  Er du klar over at NASA, som er et redskap for Illuminati (som igjen muligens er agenter for romvesener; annuaki ,visstnok) om bare noen få dager skal sprenge en atomdrevet romsonde i Saturns atmosfære, for på den måten å starte en kjedereaksjon som vil gjøre Saturn om til en sol, bidra til å ødelegge verden slik vi kjenner den, og legge verden åpen for (trommevirvler!) The New World Order! Om Rørleggerlauget også er involvert, vet vi ennå ikke! (SÅ hemmelig er det hellelige selskapet)

  Nu vel, dette er det jeg kaller skikkelig konspirasjonsteori! (Og en som ikke en gang Øystein Sørensen hadde fått med seg i sin glimrende bok om Illuminati og alle deres ugjerninger; “Den store sammensvergelsen”. Det er forresten anbefalt sommerlektyre, det ;-))

 • 19 July, 2008 - 3:21 pm | Permalink

  Ble lurt til å ta med denne i flyplasssjangeren. Husket Fatherland og Archangel for mange år tilbake og likte de ganske godt da, Men denne kan man fint la ligge – eller som jeg skrev på Goodreads – a pageturner who just barely got away with it. Just barely altså – dvs en regntung feriedag i begynnelsen på ferien.

 • Hjorthen
  20 July, 2008 - 9:06 pm | Permalink

  Jepp, høres ut som om vi er ganske enige der altså. Man kan godt la denne ligge, og vel er det mange år siden jeg leste Fatherland, men den må da ha vært flere hakk bedre enn dette.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: