web analytics
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/8/a/2/hjorthen.org/httpd.www/wp-includes/post-template.php on line 284

Ytringsfrihet på nett, lokalt og nasjonalt

Provosert av politiet, Hagtvet også
Provosert av politiet, Hagtvet også

Hovedoppslaget på forsiden av denne ukens Dag og Tid er at professor Bernt Hagtvet føler seg provosert eter at politiet har henlagt en anmeldelse han leverte tidligere i år. Anmeldelsen gjaldt rasisme på nettforumet til Hegnar Online i forbindelse med oppstyret rundt Manuela Ramin-Osmundsen tidligere i år. Hagtvet mener politiet viser dårlig dømmekraft og at de ikke skjønner det prinsipielle i saken. Politiet, ved politiadvokat Morten Bentzrød, er enig i at Hegnar Online har formidlet rasisme, men hevder de mangler lovhjemmel for å ta ut tiltale.

Dette er jo ganske interessant, men vi gidder ikke mene noe om dette akkurat nå.

For dagen etter kommer Firdapostens lørdagsutgave, og på den forsiden kan vi lese at Florø-rapper, Michael Kildal (alias Xzver) har blitt politianmeldt for sjikane.

Det handler om tekster som Xzwer har skrevet, og lagt ut på nettet, som noen har følt seg sjikanert av, og dermed har man altså meldt den 18 år gamle talentfulle rapperen til politiet for trakassering. Det handler om teksten til en sang med tittelen I’m a playa’n you’re a hoe, den inneholder grove personkarakteristikker, og har fått ei jente til å føle seg truffet. Flere familiemedlemmer av jenta jar kontaktet Xzwer og bedt ham fjerne teksten fra nett, uten hell, og nå er han altså anmeldt til politiet.

Lørdag 22.11
Lørdag 22.11

Men i denne saken finner politiet det riktig å ta tak i saken. Til tross for at ingen navn er nevnt i teksten så har politiet ringt til Xzwer og sagt at han må fjerne teksten, ifølge Xzver og Firdaposten har han fått frist til mandag med å gjøre dette.

Xzwer sier det ikke blir aktuelt å fjerne noe som helst.

Man kan ikke egentlig sammenligne disse to sakene, det blir litt som å sammenligne granatepler og granny smith. I saken om Hegnar Online så er det redaktøren som er anmeldt, og det er mulig politiet ville sett annerledes på saken om man i stedet hadde anmeldt dem som skrev de rasistiske innleggene på forumet.

Det er ingen tvil om at det er Xzwer som har skrevet I’m a playa’n you’re a hoe.

Men jeg finner det allikevel litt merkelig om det er slik at politiet har gitt Xzver et pålegg om å fjerne teksten all den tid han ikke navngir noen i teksten. Hvilken lovhjemmel er det som kommer til bruk her? Firdaposten har spurt Per Edgar Kokkvold og Petter Bae Brandtzæg om en uttalelse, og begge to er selvfølgelig bekymret for utviklingen og bla bla bla, men Brandtzæg sier altså at om man ikke navngir noen så har man sitt på det tørre.

Men politiet i Florø er kanskje av en annen oppfatning?

Aller merkeligst er imidlertid Firdapostens journalist, Torgeir Sæverud Higraff, som har intervjuet Xzver, og stiller ham spørsmålet:

– Kvifor vil du ikkje fjerne teksten, og slik unngå bråk og bruk av politiressursar?

Dette er jo med all respekt det reneste sludder. Det er da ikke unge Xzvers oppgave å ta hensyn til politiets bruk av ressurser. Hva slags spørsmål er det?  Burde ikke det spørsmålet heller vært rettet til politiet? Eller til dem som har levert anmeldelsen?

Så vidt jeg kan se så stemmer det heller ikke når Firdaposten skriver at teksten ligger på Xzwers Myspace side, jeg finner den ihvertfall ikke der. Sangen ja, men ikke teksten, den må man lete etter andre steder.

Og så kan vi le litt av at samma journalist finner det nødvendig å skrive i en parantes at rap skal uttales som ræpp, vi kan le litt av språket til kidsa som kommenterer hos Xzwer på Myspace-siden hans, digger den nye låten dude! ay hoe, Hey man, digg den nye sangen. Jævla good shit! Og selvfølgelig kan vi gremmes over kvinnesynet i denne musikkformen, og Xzwers lite reflekterte tanker om dette: Eg innrømmer at eg brukar negative uttrykk om kvinner. Men det er vanleg i kunstforma mi, og fansen min likar det.

Men allikevel så er det nok Xzwer som kommer til å le sist, akkurat i denne saken vil jeg tro.

NRK skriver også om saken

9 Comments

 • 23 November, 2008 - 4:00 pm | Permalink

  Så det stemmer altså ikke at politiet har lite ressurser?

  • Hjorthen
   23 November, 2008 - 4:03 pm | Permalink

   Bare når det passer politiet selv?

 • 23 November, 2008 - 4:44 pm | Permalink

  Jeg leste artikkelen med interesse (for en gangs skyld kom lørdagsavisa på lørdag) og reagerte på det samme som deg. Det bemerkelsesverdige er at at en journalist kan stille et så bevisstløst spørsmål. Men nå har jeg forsåvidt aldri stilt strenge krav til Firdaposten. Det er ikke for den kritiske journalistikken skyld at jeg abonnerer.

  Side 2 er det viktigste for meg. Og å se hvem Nødseth’en har lagt seg med nå.Jeg har litt sans for rabulister og som de sier i TV-sporten: Det er en vi kommer til å få høre mer om i fremtiden. Sånn, da fikk vi sporet av igjen!

  • Hjorthen
   23 November, 2008 - 8:28 pm | Permalink

   Nei, vi må ikke kreve for mye av journalistene der borte. Faktisk så søker de vel etter ny journalist der borte i disse dager, og jeg vurderer i grunnen å søke. Kan ikke få annet enn nei.

   Ja…hvis noen lurer på hvorfor denne posten plutselig blir forandret til hemningsløst Firdaposten-skryt en vakker dag, så er det antagelig fordi jeg har sendt søknaden.

   • 23 November, 2008 - 11:50 pm | Permalink

    Det synes jeg er en meget god idè. Du kan føre opp meg som referanse.

 • 23 November, 2008 - 10:27 pm | Permalink

  Oi oi! Lenge siden jeg har besøkt bloggen din skjønner jeg. Har blitt mye bedre nå kan man si ! 😀

 • 24 November, 2008 - 8:43 am | Permalink

  Jeg skulle mene at det ville være av det beste både for Firdapostens og dens lesere, at du gjorde alvor av trusselen din. Hvorfor ikke ta betalt for noe du allerede gjør og kan bedre enn den gjengse journalist? Så, hva blir det til?

 • Guri
  24 November, 2008 - 11:27 am | Permalink

  Det er jo berre å søka:) Firdaposten kan jo umogeleg bli verre av at du skriv der (heller det motsette).

  Ellers; Kommentaren under artikkelen var jo det beste, der snakkar ein om å ikkje ha lese alt før ein kommenterte ja 🙄

  (Og så skjønar eg ikkje kvifor ikkje firdaposten spør han om kvifor han syns det er greit å snakka om jenter på den måten, spesielt iom at han nemner det med at om nokon burde bli sinte så er det feministane sjølv.)

 • nessie
  24 November, 2008 - 2:15 pm | Permalink

  For all del søk. Det kan jo tross alt ikke bli verre.

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: