web analytics

Den kvelende norske konsensusen

Debatten mellom Siv Jensen og Kristin Halvorsen var ekstra spennende denne gangen
Creative Commons License photo credit: Old Shoe Woman

I lørdagens BT-Magasin portrettintervjuer Bjørn Asle Nord den omstridte religionshistorikeren Hanne Nabintu Herland. Der sier hun mye rart som kan gi noen og enhver høyt blodtrykk, men det gidder jeg ikke bruke tid på i dag. Jeg har hengt meg opp i en ting, en påstand som går igjen for tiden, og jeg begynner å bli lei av den.

Det er den om at det er alt for mye konsensus i Norge, og hvor tøft det er å gå mot strømmen. Herland sier:

– Det er så sterke føringer om at vi skal være enige i alt. Veldig fokus på likheten, (…) Det er langt mer sensur her enn man skulle tro. Den massive blokken av konsensus du får mot deg når du gir stemme til kontroversielle uttalelser, den skal det sterk rygg til å takle.

Herland er ikke alene om å snakke om dette. Nylig fikk Nina Karin Monsen Fritt Ords pris på 400 000 kroner fordi hun er kjerringa mot strømmen i den offentlige debatten som visstnok er dominert av oss politisk korrekte. Monsen hevder seg sjikanert og hetset, blant andre av denne bloggeren ved et par tilfeller, og Fritt Ord begrunner tildelingen blant annet med at hun er et eksempel på at det kan medføre omkostninger ved å delta med selvstendige meninger i en offentlighet som er preget av selvsensur og berøringsangst om brennbare temaer.

Og så har vi Steinar Lem da, som i forbindelse med sine utfall mot norsk innvandringspolitikk de siste dagene sier at dette er et utspill han ikke kunne kommet med hvis det ikke var for at han var alvorlig kreftsyk. Innvandring er tabu i den norske offentligheten sier han til Dagbladet.

Og jeg som trodde det var det eneste vi snakket om for tiden!?!

Dette er bare tre eksempler fra den siste uka eller så, det er ellers nok å ta av hvis man gidder å lete. Men har de egentlig rett i det de sier?

Jeg er ikke så sikker på det, de er jo selv gode eksempler på at det ikke er så vanskelig å nå frem med politisk ukorrekte meninger i den norske offentligheten. Jo mer ukorrekt, jo bedre er det nesten, og du trenger ikke en gang argumentere særlig godt for deg. Herland får lov til å slenge ut av seg udokumenterte påstander om at over 70 prosent av alle klikk på internett går til pornografiske sider, og at Arbeiderpartiet har forsøkt å ta fra Trond Ali Lindstad legeautorisasjonen fordi han er en brysom stemme i offentligheten. Steinar Lem slipper unna med påstander om snikislamisering av Rikskonsertene.

Ikke står de så alene som de hevder å gjøre heller. Det er lite nytt å finne i Lems varsko her for norsk kulturs dystre fremtid, vi har hørt alt sammen før, det eneste som er oppsiktsvekkende er hvem som sier det. At det skulle være spesielt vanskelig å si det han sier i et land der Siv Jensens Frp samler støtte fra mellom en tredjedel og en fjerdedel av befolkningen forekommer meg litt pussig?

Selvfølgelig ville det kommet, har det kommet, reaksjoner, men man kan da ikke klage på at det er for stor enighet i den norske offentligheten, og så la være å fronte sine egne meninger av frykt for at andre vil være uenige?

Det er heller ikke riktig når Herland (eller journalisten kanskje, rett skal være rett) i BTs portrettintervju hevder hun var den eneste som forsvarte Erik Schjenken, eller den eneste som krevde knallharde reaksjoner mot pøbelen som herjet Karl Johan under Gaza-demonstrasjonene. Hun er slettes ikke alene om å kritisere frekke og late trygdeutnyttende afrikanere. Ei heller er hun spesielt ensom i kritikken av klagende og sytende feminister som ikke klarer å løfte blikket fra egen navle.

Som Marie Simonsen så korrekt sier i lørdagens Sist og Først: Det er ingen prekær mangel på politisk ukorrekthet. Like lite som Steinar Lem er ensom i sine meninger om innvandringen er Nina Karin Monsen en ensom dissident i debatten om ny ekteskapslov. Selv om det kanskje virker slik i Uranienborgveien og på Ullevål Hageby?

Og om noen skulle tro det, så er ikke hets og sjikane er forbeholdt de politisk ukorrekte. Her i byen var det vel en kvinne som etter å ha skrevet et leserbrev til fordel for å la gamleskulen i Bremanger bli asylmottak fikk såpass negative reaksjoner at hun senere uttalte til Firdaposten at hun tvilte på om hun kom til å engasjere seg i offentlig debatt igjen. Før den gamle datamaskinen min tok kvelden hadde jeg et ganske pent lager med slettede innlegg fra den perioden jeg var moderator i et diskusjonsforum om Midt-Østen. De som fikk de verste skjellsordene slengt etter seg var kvinner som dristet seg til å forsvare muslimer. Jeg har hørt såpass mange historier fra folk som har fått negative reaksjoner og trusler i form av brev eller telefoner etter å ha stått frem i media og forsvart innvandrere at jeg kvier meg hver gang jeg lar meg lokke ut på glattisen i lokalavisas leserbrevspalter for å argumentere mot vår lokale rabiate innvandringsmotstander. Spør den ikke akkurat plagsomt politisk ukorrekte bloggeren Mihoe om hun har opplevd sjikanøse mailer og kommentarer i de fire årene hun har blogget. Spør Thomas Hylland Eriksen om alle telefonene han får på kveldstid er like vennlige og hyggelige.

Sannheten er vel heller at om du er eplekjekk nok til å stikke hodet frem i saker som er litt kontroversielle og gjerne fremkaller sterke følelser, så kan du være ganske sikker på reaksjoner, uavhengig av om meningene dine er poltisk korrekte eller ukorrekte. (Hva som er korrekt og ukorrekt veksler nå forresten etter hvilket miljø du befinner deg i, men dere skjønner hva jeg mener?)

Vi er jo veldig enige her i landet. Vi er alle sosialdemokrater. Forskjellen på SV og Høyre er ikke stor når det kommer til stykket. Det er først og fremst ganske kjedelig, men om det er et stort problem er jeg ikke like sikker på. Men om du skulle mene det, vær så snill, slutt med den evinnelige sytinga over den kvelende norske konsensusen. Please! Bruk heller tiden på å gjøre kronikkene dine forståelige, dokumenter påstander, fjern alle åpenbare faktafeil.

Så blir du kanskje litt vanskeligere å avfeie også?

61 Comments

 • zildete
  20 April, 2009 - 3:41 am | Permalink

  Skulle gjerne trykket på en knapp nå, “anbefales”, og sluppet å skrive at jeg bifaller din blogg, men altså; folk som (Nina) har klippekort i media til å servere “nedverdigelser” om alle som ikke følger den smale sti, og beklager seg over at siden de har klippekort til å nedverdige homofile (eksempelvis), opplever de det som sensur når de nedverdigede tar til motmæle.Hallo, dette er hets, jeg er fillosåff, du er bare en homse uten mastergrad.
  Jeg mistet min homofobi etter å ha lest Charles Bukowski:” Jeg gir faen i om to menn går til sengs med hverandre så lenge jeg ikke er en av dem”. Kardemommes lov i praksis. Menneskeverd.

 • Hjorthen
  20 April, 2009 - 3:43 am | Permalink

  Men det er da mye hyggeligere med en kommentar enn bare en “Anbefales”!

  Takk skarru ha!

 • zildete
  20 April, 2009 - 3:43 am | Permalink

  Jeg gir forresten også blaffen i om to jenter går til sengs med hverandre, så lenge jeg får ligge i midten..

 • zildete
  20 April, 2009 - 3:50 am | Permalink

  Har man lagt merke til at hver gang man hører ordet verdidebatt, står det en eller annen kristen organsiajon i kulissene? De har stor respekt for det ufødte liv, men i det fødte liv bør du helst være heteroseksuell i familieliv, hvis ikke brenner du evig i helvete. Sååå langt går respekten for menneskeverdet hos NKM & co.
  Hjorten, jeg har lagt inn bloggen din som anbefalt på min blogg, jeg har forøvrig også Jan Simonsens blogg der, han er gøyal. Uten sammenligning forøvrig.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:34 am | Permalink

   Sant det, det hender man kan få inntrykk av at det ufødte liv er mer verdt enn det fødte. Selvfølgelig en stygg generalisering det der, men allikevel?

   Jan Simonsen og jeg ja, den er grei. Han er jo gøyal på sitt vis han også…

 • 20 April, 2009 - 8:23 am | Permalink

  Word!

 • OJ
  20 April, 2009 - 8:41 am | Permalink

  Vel talt! – igjen.

 • 20 April, 2009 - 8:50 am | Permalink

  Enig i (nesten) alt.

  Jeg ble sittende og diskutere det med den norske sårbarheten for uenighet med en fra USA for en liten stund siden. Og vi kom egentlig til en litt spennende konklusjon: Norge er så lite, at du jo kjenner alle. Da er det vondere og mer sårbart å være uenig. I et land der de fleste som deltar i debatten er folk du aldri vil møte, ikke griller med på skolen 17. mai, og som du ikke skal ta bussen med neste uke, da er situasjonen rett og slett ganske annerledes.

  Men det jeg reagerer litt på, er en del kommentarer som jeg opplever som surmagethet – ja også mot Monsen og Haaland og Lem. Og at man går så i fistel og ikke ser på hva de faktisk skriver, og er i stand til å si ok, dette er jeg enig i, her er det kanskje et poeng, selv om det meste av det som blir skrevet er ting man ikke er enig i. Noen ganger virker det som om man hopper i forsvar og faktisk blir truffet. Det er som om man blir provosert av at folk er dumme, eller har meninger man opplever som skrullete, og blir litt sånn småsinte på dem for det.

  Det blir litt sånn:
  http://xkcd.com/386/

  Men som Avil skrev en eller annen gang – når man oppholder seg for mye på nett, så blir man så engasjert og sint, på en måte.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:16 pm | Permalink

   Det kan du si, men på den annen side så er det i grunnen ganske vanskelig tror jeg, å forsøke å gå i debatt mot noe man er uenig i, uten å fremstå i hvert fall i noen grad som surmaget. Alternativet er gjerne at man skriver noe som er så fullt av bomull at det blir gørrkjedelig å lese?

   • 20 April, 2009 - 10:11 pm | Permalink

    Det kan du si. Men da må man ta høyde for at den blir blir sur av også var surmaget og at det i alle fall er bra, for da blir det ikke så kjedelig – men man må trekke fra for surheten, liksom.

    Og det er vel da man er inne på det med bittelille Norge igjen – det er greit å slenge sånn overdrevent med kjeften til noen som bor laaangt unna, er fem venneledd borte og slikt, og ikke fullt så behagelig når det er mannen til læreren til barnet ditt.

    Det gjør rett og slett at vi blir reddere for å såre hverandre i slike debatter, og det gjør det vondere å få folk mot seg.

    Tror jeg.

 • 20 April, 2009 - 9:38 am | Permalink

  tror nesten ikke jeg kunne sagt det bedre selv.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:18 pm | Permalink

   Jo det tror jeg du kunne, men takk allikevel 😳

 • 20 April, 2009 - 10:11 am | Permalink

  You’re the man 😀

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:19 pm | Permalink

   Jeg tror du forveksle meg med Mad Mullah under her? 😀

 • 20 April, 2009 - 10:15 am | Permalink

  Tiltredes! Tommel opp! Osb osb osb.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:20 pm | Permalink

   Tommelen er på plass!

 • Unge Lorentsen
  20 April, 2009 - 10:24 am | Permalink

  Jeg har prøvd å grave litt i påstanden om Trond Ali Lindstad og legelisensen.
  Det var Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring som ville ta fra Lindstad lisensen etter hans påstander om at homofili er “uønsket avvik”.

  I VG 7. februar 2008 heter det:

  “LLH mener at Linstad ved å gå ut offentlig med sine synspunkter har opptrådt uforsvarlig som lege, og har levert klage til Helsetilsynet og Legeforeningens Etiske Råd”
  http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=503781

  Det skjedde ikke noe mer i den saken og Lindstad praktiserer fortsatt.

  At 70 prosent av alle internettklikk er pornoklikk klarer jeg heller ikke å finne noen kilder på. Men rask googling viser at mange hevder at noen har hevdet at “70 per cent of internet porn traffic occurs between 9 am and 5 pm”

  Er Herland virkelig så lettvint?

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:24 pm | Permalink

   Det kan jo hende Herland vet noe som ikke vi vet i den Lindstad-saken, men i så fall så er da det en så alvorlig sak at det bør trekkes frem i lyset, ikke bare slenges ut som en udokumentert påstand i et leserbrev om noe annet? Jeg forstår ikke at BT slapp det i gjennom uten å be om dokumentasjon, jeg trodde det var litt av vitsen med å ha redaktører?

   Hvor mye av internett-trafikken som går til porno er det antagelig umulig å få noe klart svar på, men jeg tror man anslår at 25 prosent av søkemotortrafikken er pornobasert? At 70 prosent av alle klikk går til porno virker høyst usannsynlig?

 • 20 April, 2009 - 10:24 am | Permalink

  Som en som har beveget meg på Blindern i en god del år vil jeg likevel få lov å påstå at i visse miljøer – som nok er toneangivende i den delen av debatten som trykkes i aviser og tidsskrifter – er det Monsen sier faktisk kontroversielt. Vel skal man ikke følge strømmen, men det er klare retningslinjer for hvilke måter man ikke skal følge strømmen på.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:26 pm | Permalink

   Og det har du sannsynligvis helt rett i ja, jeg hadde tenkt å ta et lite forbehold om det, men fant ut at posten var lang nok som den var.

 • 20 April, 2009 - 10:57 am | Permalink

  Dette burde stå et sted hvor langt flere kunne lese (og da er kanskje BT ikke stedet?), syns du skulle fikse litt og sende inn som kronikk/kommentar i BT siden det var der intervjuet stod.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:26 pm | Permalink

   Hva har jeg sagt om den flørtinga?!?

   • 20 April, 2009 - 5:35 pm | Permalink

    At hvis det skjer en gang til blir det besøksforbud?

    Nei, stemmer, det var ikke deg, det var Brynjar Meling som sa det.

    Da husker jeg ikke?

 • 20 April, 2009 - 1:08 pm | Permalink

  I love you. Simple as pie.

  Og til orientering: Du skriver ikke om feminisme eller lesbisk sex uten at det dukker opp kommentatorer som kaller deg flatbanker og vil at du skal dø/finne Jesus/finne en kuk. Masse hets og kjipe reaksjoner, men ingen berømmer meg for å stå med «ryggen rak» og være «djerv og modig». :mrgreen:

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 5:28 pm | Permalink

   Jeg kan gjøre det jeg hvis du vil? Jeg synes du er en knalltøff, djerv og modig flatbanker!

   😉

 • 20 April, 2009 - 1:38 pm | Permalink

  Fabelaktig! En fryd å lese!

 • 20 April, 2009 - 3:05 pm | Permalink

  Nemlig.

 • Hjorthen
  20 April, 2009 - 5:29 pm | Permalink

  Takk til Andreas og Windingstad også så klart!

 • 20 April, 2009 - 5:40 pm | Permalink

  Dette er en veldig kort skrytekommentar.

 • 20 April, 2009 - 6:23 pm | Permalink

  Det er Hjorthen sin det, tenker jeg!

  Det er veldig lettvint når man kommer med svulstige/hatske/udokumenterte påstander/meninger (stryk det som ikke passer, eller behold alt) og får motbør, å skylde på politisk korrekthet eller Jante, eller whatnot.

  Noen ganger er det rett og slett bare pølsevev som kommer, altså.

  • Hjorthen
   20 April, 2009 - 6:55 pm | Permalink

   Det er helt sant. Det er ingen prekær mangel, verken på politisk ukorrekthet eller pølsevev.

   • 20 April, 2009 - 8:49 pm | Permalink

    Hah! Det sier du bare fordi du er sånn derre PK. 😕

 • 20 April, 2009 - 8:49 pm | Permalink

  Nina K. Monsen sier noe nesten ingen andre sier, slike trengs også. Problemet er at NKM er banal og plump i sin argumentasjon (hun har en høyere grad i filosofi), hun argumenterer rett og slett irriterende dårlig. Begge deler er ytringsfrihet.

  • Hjorthen
   21 April, 2009 - 6:18 am | Permalink

   For all del, jeg skulle bare ønske de som sier det nesten ingen andre sier kunne gjøre det uten å komme med åpenbare faktafeil, og skrive sammenhengende argumenter på en såpass enkel måte at selv nattevakter ikke hadde problemer med å skjønne poenget.

 • 20 April, 2009 - 8:51 pm | Permalink

  Steinar Lem er jo på bærtur. Det er overhode ikke tabu å snakke om innvandrere og muslimer. Når Aps sjefsideolog tordner mot islam er det ikke mye tabu. Problemet er at all debatt er på Frps premisser.

 • John Peder Egenæs
  20 April, 2009 - 10:45 pm | Permalink

  Jeg er helt enig i det du skriver. Det slutter ikke å forundre meg at det stadig gjentas at det er tabu og risikablet å si det som står i programmet til Norges nest største parti. Det gjøres til en slags heltegjerning å gjøre kommem med negative generaliseringer og hel- og halvsjikanøse utsagn.

  • Hjorthen
   21 April, 2009 - 6:20 am | Permalink

   Nettopp. Det er svært ukledelig egentlig.

 • Milton Marx
  21 April, 2009 - 5:13 am | Permalink

  Jeg savner litt tidsdimmensjonen i dette. Det er tross alt ikke sååå lenge siden at innvandringsfiendtlig argumentasjon var sjeldnere, men det er vel ikke slik at dette var det siste kontroversielle emnet? Etter at ting har blitt satt på dagsordenen provoserer de ikke lenger, men før de kommer dit, er det jo en jobb som skal gjøres.

  Jeg synes vi trenger flere provokatører – uten å dermed si et ord om de som vi allerede har.

  • Hjorthen
   21 April, 2009 - 6:24 am | Permalink

   Jeg kunne først og fremst ønsket meg bedre provokatører jeg.

   Når det gjelder innvandringsdebatten så har vi jo hørt de samme argumentene ihvertfall i 20 år. Når var det Gerhardsen kom med dette snillismeutspillet sitt? Innvandringskriminalitet, A og B-gjengen, riktignok er det vel hardere fronter nå, og langt mer dominerende i mediebildet, men vi har da hørt varianter av den samme leksa ihvertfall siden Rushdie-fatwaen?

 • 21 April, 2009 - 11:19 am | Permalink

  Ideen om at det finnes en politisk korrekt konsensus i Norge er ikke helt usann, men den er ikke helt sann, heller, og den framstår ofte for meg som farlig og villedende. Og ideen om at denne konsensusen best trosses ved å fremme hate speech og crazy, høyrevridde uttalelser er den rene og skjære bullshit. Denne tankegangen har blitt brukt til å fremme islamofobi (en klassisk uttalelse som går igjen overalt man fremmer hat mot muslimer: “det er fortsatt tabu å kritisere islam i norsk offentlighet”, gjerne skrevet I EN KRONIKK) eller homofobi (“det finnes en konsensus omkring ekteskapsloven som man ikke får lov til å trosse” skriver en av Norges mest eksponerte kvinner). At Monsen vant Fritt Ord-prisen tyder nok en gang på at de færreste i skravleklassen forstår hva ytringsfrihet er og innebærer.

  • Hjorthen
   21 April, 2009 - 11:29 am | Permalink

   Ja, jeg er helt enig med deg. Klart at det finnes en politisk korrekt konsensus i f,eks akademiske miljøer, som Rolf Marvin er inne på lenger oppe, jeg skal ikke underslå det. Men som du sier, tendensen til at dette nå skal trosses gjennom å fremme hva som helst av skrullete uttalelser bare det er ukorrekt nok, det er direkte fjollete.

 • 21 April, 2009 - 11:20 am | Permalink
 • 21 April, 2009 - 11:24 am | Permalink

  Det er så deilig å lese folk som har rett!

  • Hjorthen
   21 April, 2009 - 11:31 am | Permalink

   Ikke sant! De kloke er dem som klarer å formulere akkurat det vi mener på en måte som vi ikke hadde klart selv?

 • 21 April, 2009 - 11:36 am | Permalink

  … og stiller meg i en sånn gruppe av jublende mennesker bak taleren som vi har blitt så vant til fra USA – og taleren jeg stiller meg bak er Saccarina, som vil ha dette ut i “offentligheten” i.e. En papirkronikk!

  • Hjorthen
   22 April, 2009 - 10:46 am | Permalink

   La nå de stakkars trærne være i fred da!

 • 21 April, 2009 - 5:44 pm | Permalink

  Bare så innmari kjedelig at det er så høy konsensus om dette innlegget. Høhø.

  • Hjorthen
   22 April, 2009 - 10:47 am | Permalink

   Hehe, det har du rett i, men de som er uenige tør vel ikke si fra 😀

 • Fjordfitte
  21 April, 2009 - 11:44 pm | Permalink

  Enig i det meste, som vanlig, men jeg tror du har misforstått Steinar Lem. Jeg skal ikke snakke for ham, men han har vel ikke sagt at innvandring er tabu i den norske offentligheten?

  Dette står i artikkelen:

  -Sannheten er at hvis jeg ikke hadde vært alvorlig kreftsyk og vært i jobb, kunne jeg ikke skrevet dette, sier Lem. Han mener temaet innvandring er tabu i den norske offentligheten.

  Slik jeg forstår det er den første setningen direkte sitat, og den andre journalistens mer eller mindre fantasifulle tolkning av noe han sier eller et spørsmål han har besvart.

  Når Steinar Lem er en velkjent samfunnsdebattant, som helt sikkert leser avisen hver dag og sikkert også følger nyhetsbildet på tv, radio og nett har jeg vanskelig for å tro at han mener “temaet innvandring er tabu i den norske offentligheten”. Det faller liksom på sin egen urimelighet.

  Hvis han faktisk har sagt dette, mener jeg man må kunne spørre seg om han var helt klar eller om han misforsto et spørsmål han ble stilt, ettersom han er alvorlig syk og sannsynligvis proppet med morfin. Dette mener jeg man kan gjøre uten å være nedlatende eller stakkarsliggjøre ham.

  Jeg er helt for et høyt presisjonsnivå, og vi skal ikke sitte og holde lanke eller dikke hverandre under haken, men i noen tilfeller må det være mulig å gi folk the benefit of the doubt. At det ikke blir gjort her (og denne posten er absolutt ikke det verste eksempelet) syns jeg er både urettferdig, ufortjent og uforståelig.

  Og å nærmest sette Steinar Lem i kategori med vandrende freak show som HNS Herland og NK Monsen syns jeg er rimelig wonky. *streng!*

  • Hjorthen
   22 April, 2009 - 10:59 am | Permalink

   Steinar Lem er selvfølgelig i en helt annen kategori enn de to han tilfeldigvis har havnet sammen med her, og sannsynligvis har du vel rett i at han ikke kan ha ment det slik det kommer frem hos Dagbladet heller? Greit det, jeg tar et snev selvkritikk på den.

   Leste du intervjuet med Herland i BT forresten? Tror ikke det ligger på nett, men bare si fra hvis du vil ha en kopi på mail.

   • Fjordfitte
    22 April, 2009 - 11:39 pm | Permalink

    Neida, jeg har lest det. Det var jo… fascinerende. Og litt skummelt.

 • 22 April, 2009 - 7:01 pm | Permalink

  Fjordfitte: Før disse siste uttalelsene ville jeg vært HELT enig med deg ang. Lem. Han har vært en seriøs og interessant aktør i norsk offentlighet lenge. Men disse siste utspillene… jeg vet helt ærlig ikke om han ikke er verre enn Monsen akkurat nå. Han er helt usammenhengende, irrasjonell, ikke-fakta-basert, uredelig og jeg vil faktisk gå så langt som til å kalle ham hatefull. Det er utrolig synd. Jeg har alltid hatt ganske sansen for ham.

  Det er derfor jeg spekulerer på om det ikke er sykdommen som snakker på en eller annen måte. Men det kan man jo ikke gå ut fra i en offentlig samtale.

  Ingen tvil om at Monsen vinner for sin lange og tro tjeneste, men i ren overveldende craziness så synes jeg nesten Lem har overtaket akkurat nå.

  • Fjordfitte
   22 April, 2009 - 11:41 pm | Permalink

   Verre enn Monsen? Helt usammenhengende, irrasjonell, hatefull? Det er da helt greit å være uenig i det han sier, men her skjønner jeg ikke hva du mener i det hele tatt.

   Forholder du deg til det han faktisk har skrevet/sagt eller til Marte Michelets nedrige og bisarre tolkning?

   Og hvis du faktisk mistenker at det er sykdommen som snakker syns jeg det er rart at du ikke er litt mer varsom med karakteristikkene.

 • 23 April, 2009 - 2:30 pm | Permalink

  Vi kan jo se på hva han skrev selv?

  http://www.aftenposten.no/meninger/kronikker/article3014756.ece

  Her er kronikken han skrev som startet rabalderet.

  Jeg vil fremheve følgende passasjer:
  “Islam omfavnes. Med unntak for hijaben omfavnes islam respektfullt av nesten hele den norske offentlighet. Høyresiden ønsker billig arbeidskraft. Ytre venstre ønsker seg kanskje et nytt revolusjonært subjekt etter arbeiderklassen. Resten av venstresiden tror at det er solidaritet med de fattige å respektere deres religion, mens de i virkeligheten støtter den mannlige makteliten.”

  – Det virker på meg som om han ikke har fått med seg at islamkritikk ikke er HELT uvanlig for tiden.

  Til hans forsvar, så kan det vel tenkes at han beveger seg i sosiale kretser der multikulti fortsatt står sterkt.

  Nedenfor forsvarer han også “retten til å bekymre seg” for et muslimsk flertall i Oslo og Norge. Igjen tegner han et bilde av seg selv som en heroisk sannsiger mot den kvelden politisk korrekte konsensusen.

  Så blir det kanskje mer tabloidisert i intervjuene. Men jeg føler det er mange gode grunner til å tro at Lem faktisk går langt i retning av å mene at “tema innvandring er tabu i den norske offentligheten”.

  Jeg tror jeg kan slå fast at jeg er uenig med Steinar Lem sin analyse av muligheten til fri islamkritikk i offentligheten.

 • Pingback: Gravskrift over tamilenes død « Goredom breathes

 • Pingback: Kim Friele « KVINNEKONGER

 • Pingback: Kim Friele |

 • Leave a Reply

  %d bloggers like this: